Hitta rätt grå färg till huset

Tycker du om grå hus? Välj en kulör som passar stilen och omgivningarna. Det finns en rad olika grå kulörer – varma, beige och kalla grå toner. Hitta rätt grå kulör till huset!

Många har valt en grå kulör på huset de senaste åren och har varit mycket nöjda med det. I det här inlägget får du förslag på många fina grå kulörer och hur du kan använda dem. Vill du titta på en annan kulör? Då bör du kolla in vår nya digitala färgkarta för utomhuskulörer.

 

Jotun gråfarge

 

Ett underbart gammalt hus med tidlösa grå kulörer som framhäver de vackra vita detaljerna.

Fasaden är målad i 1973 Antikgrå och de vita detaljerna i 1624 Lätthet.

 

Varma grå och gråbeige toner

Varma grå toner upplevs som vänligare och mer harmoniska med naturens växtfyllda omgivningar. De innehåller gult och rött som balanserar det skarpa ljuset utomhus och därmed ger ett varmare intryck. Varma grå toner passar de flesta byggnader, gamla som nya. Dessa är kulörer som de flesta upplever som tidlösa.

Bli expert på 60 sekunder – se våra filmer

Varma grå toner kombinerar du bäst med andra gyllene och varma kulörtoner. Gärna gulaktiga vita toner, nyanslika mellantoner eller andra mörkare varma grå toner. Här kommer klara vita kulörer snabbt att bli lite kalla, så brutna kulörer är att föredra. Du kan också tillföra läckra röda toner eller dämpade gröna toner. Varma grå toner kan kombineras med många andra kulörer. Många faller också för de naturliga gråbeige och beige tonerna på grund av deras tidlöshet och värme. När du ska tänka på terrasskulörer intill dessa kulörer bör du välja en kulör med lite värme, inte kalla gråaktiga kulörer.

Så här hittar du rätt kulör till huset

 

JOTUN gråfarger

Här känner man sig välkommen! Väggen är målad i 1378 Kontur, detaljer och tak i 1376 Froströk, och den vackra dörren i 1434 Labrador.

.

Jotun gråfarger

Huset är målat i 1016 Blek Sand, en dämpad grå beige ton. Grundmuren är målad i Jotun Premium Mur 1402 Canvas.

Här är det målat i Jotun 1434 Labrador, vår populäraste gråton!

Kallare grå och blå toner

En del hus har en stram och modern arkitektur, kanske med inslag av betong och stål. De kanske ligger bland fjäll, hav och klippor. Då kan de kallare kulörtonerna fungera bra. Uttrycket blir rent, svalt och kanske aningen mer modernt i mångas ögon. Alla de neutrala grå tonerna, då med ”N” i NCS-koden, kommer att upplevas som kalla utomhus. Trots att de kallas neutrala. Många kommer då att se båda blåaktiga och lila ut i skarpt ljus. En olycklig överraskning för den som föreställde sig en varmare grå ton, så var lite uppmärksam här.

 

Här går den kyliga grå tonen 9930 Frostdis väl ihop med den rena vita 9918 Klassisk Vit.

Bli expert på 60 sekunder – se våra filmer

Se vår digitala färgkarta

Produktväljare fasadfärg