Nymålat hus innan vintern?

Nymålat hus innan vintern?
Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på prov. Det är inte för sent – det går fortfarande att måla utomhus!

En kort och ibland regnig sommar gör det svårt att hinna med alla målningsprojekt. Och att låta trä utan tillräckligt skydd stå obehandlat över vintern är ingen bra idé om man vill slippa nedbrytning och mögelangrepp. Sätter man upp ny panel under vinterhalvåret gäller samma sak för den.

Måla ute även under hösten

Sensommaren och början på hösten kan faktiskt vara en bra tid att måla på av flera olika orsaker. Lite lägre utomhustemperatur gör att målningsfilmen inte torkar för snabbt. Solen står lägre och det är ofta mer mulet och skyar istället för gassande sol, vilket gör att man slipper solblåsor, som annars kan uppstå om man står och målar i direkt solljus. Du använder inte heller dina dyrbara varma sommardagar – som tillbringas bättre på stranden – till att måla.

Men det gäller att hålla koll på vädret. Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning om man väljer att måla under hösten. När temperaturen blir lägre och luftfuktigheten högre blir torktiderna längre. Därför kan det vara smart att inte starta arbetet för tidigt på morgonen och att avsluta ganska tidigt på eftermiddagen. Då minskar risken för daggmattning. Som alltid gäller att träet skall vara rent, fast och torrt. Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18%, och under hösten kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare.

Måla fasad på hösten

Hinner du inte allt?

Kom ihåg att en vägg är bättre än ingen. Ta den som är mest väderutsatt så att den har ett bra skydd när vintern kommer. Då blir det också lite mindre att göra till våren!

Här är tre tips när vädret är ostadigt:

1. Följ med på vädersajternas prognoser, så att du undgår regnbyarna.
2. Väggen måste vara fast, ren och torr. Kontrollera fuktkvoten!
3. Lägg ner penseln i god tid innan kvällsdaggen kommer, så undviker du daggmattning.

Måla under vinterhalvåret

Normalt tänker vi inte på vinterhalvåret som en period för utomhusmålning men med Jotuns lacknaftalösta produkter är detta möjligt ända ner till -5°C.

Jotuns utomhusfärger för vinterhalvåret:

Jotun färger för vintern

 

DEMIDEKK Oljetäckfärg

 • Mycket väderbeständig oljefärg
 • Mycket vattenavvisande

En mycket väderbeständig, lacknaftalöst oljefärg baserad på ett unikt bindemedel. I grunden en klassisk oljefärg, men samtidigt anpassad efter dagens behov.

TREBITT Oljelasyr

 • Naturligt vacker yta
 • Skyddar och bevarar
 • Kräver ingen grundning

En fukttålig, transparent oljelasyr för utvändigt trä. Lacknaftalöst och baseras på alkydolja med mycket god inträngning och flexibilitet. Förstärkt med UV-skydd för optimalt skydd mot skadligt solljus. Att förbehandla med grundning är inte nödvändigt. Innehåller filmkonserverande medel som minskar risken för beväxning av svartmögel på lasyrytan. Kan appliceras i minusgrader.

DRYGOLIN Fönster och dörr

 • Väderbeständig
 • Flyter ut fint
 • Mycket vattenavvisande

Lacknaftalöst täckande träskydd, baserad på alkydolja. För utomhusbruk. Flyter ut mycket fint och lämnar inga penselränder. Innehåller filmkonserverande medel som minskar risken för beväxning av svartmögel på träytan. Kan användas på obehandlat och tidigare behandlat trä utomhus. Speciellt lämplig för hyvlat trä som t.ex. fönster, dörrar, garageportar, staket och trädgårdsmöbler.

VISIR Oljegrunning klar

 • Ger god vidhäftning för nästa behandling
 • Minskar risken för röta
 • Unik penetrationsförmåga

Lacknaftalöst opigmenterad oljegrundning för utomhusbruk. Används före applicering av lasyr på allt nytt och väderslitet trä, även på tryckimpregnerat. Under det kalla halvåret (temperaturer lägre än +5º C) rekommenderas VISIR Oljegrunning klar även under täcklasyr och täckfärg.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Lyft helheten genom att måla grundmuren

En fin grundmur i en vacker färg skapar helhet och lyfter helhetsintrycket av huset. Vägg: JOTUN 1434 Labrador, Detaljer: JOTUN…

Många önskar sig ett grönt hus

Vägg: DEMIDEKK Ultimate i kulören JOTUN 8413 Herrgårdsgröln, Detaljer: DEMIDEKK Ultimate Fönster i färgen 10416 Pärlvit, Grundmur: JOTUN PREMIUM MUR…

Allt du bör veta om röda hus

Vägg: JOTUN 2746 Mörk Rubin, Detaljer: JOTUN 1378 Kontur, Fönster: JOTUN 1453 Bomull  Rött är en av Sveriges mest populära…

Go to top