Tvätta huset utvändigt i påsk

Har du lite extra tid att lägga på huset i påsk? Om det dessutom är plusgrader där du bor bör du börja utvändigt.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du sitta och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg m.m. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du vänta lite innan du börjar.

Tvätta huset nu och njut av det rena huset hela sommaren

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Tvätta huset nu och njut av det rena huset hela sommaren! Det här huset har målats med DEMIDEKK Brilliant White i kulören 1001 Eggvit.

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt.
Det tar bort både smuts och skadlig svamp- och algbildning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Eftersom det nordiska klimatet är så varierande har vi högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Svamp och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt sprider sig. Oönskad spridning kan orsaka stora rötskador och skadar panelen.

Se vår utomhuskulörkarta för DEMIDEKK Ultimate

Se vår utomhuskulörkarta för DEMIDEKK Brilliant White

Jotun KraftvaskVar noga med hur du tvättar och underhåller huset. Det finns nya, bra produkter på marknaden som både rengör och förebygger.

Nytt och effektivare tvättmedel!

I vår lanserar Jotun Jotun Husvask 2-i-1. Det är en rengöring med svamp- och algdödande medel. Man behöver inte skrubba lika kraftigt och svampen kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket svamp och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten. Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan svampen släpper taget.

Se vår 60-sekunders film om hur du tvättar huset

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

Så här tvättar du rätt

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap.
Du behöver: Jotun Husvask 2-i-1, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. Husvask 2-i-1 är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

1) Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för krafttvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
2) Påför ett jämnt lager Jotun Husvask 2-i-1.
3) Följ den rekommenderade verkningstiden.
4) Spola av med vatten. Husvask 2-i-1 missfärgar inte glas, så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen.

Husvask 2-i-1 är en rengöring med svamp- och algdödande medel. Man behöver inte skrubba lika kraftigt och svampen kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket svamp och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten. Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan svampen släpper taget.

Jotun 2-i-1 husvask

När behöver huset tvättas?

Huset behöver tvättas varje år – det är en bra regel! Då slipper du skadlig svamp- och algbildning och får en bra bild av hur det står till med beklädnaden. Har du oljefärg på husväggen kan du dra handen över ytan och se om färgen har kritat av sig. Hustvätten tar bort krita och huset får tillbaka sin glans. Det är viktigt med underhåll för att förebygga oönskad röta, och som tur är går det fort. Tiden du lägger på att tvätta huset är ett lågt pris att betala jämfört med vad det kostar att låta bli. Belöningen är ett rent och glänsande hus fritt från svamp och alger. Uträkningen är enkel – du går garanterat med plus!