Tvätta huset utvändigt nu!

Tvätta huset utvändigt nu!

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på utomhussäsongen. Du har allt att vinna på att tvätta huset. Det är din viktigaste ägodel och behöver tas om hand ordentligt. Sätter du av några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna reducerar du faran för röta och huset ser ofta nymålat ut direkt. Nu är det också enklare än tidigare.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du sitta och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg m.m. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du vänta lite innan du börjar.

Tvätta huset nu och njut av det rena huset hela sommaren

Det här huset har målats med den självrengörande DEMIDEKK Brilliant White i kulören 1001 Eggvit.

Nytt och mer effektivt tvättmedel

Jotun Husvask 2-i-1 är en rengöring med svamp- och algdödande medel. Man behöver inte skrubba lika kraftigt och svampen kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket svamp och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten. Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan svampen släpper taget. Har du oljefärg på husväggen kan du dra handen över ytan och se om färgen har kritat av sig. Hustvätten tar bort krita och huset får tillbaka sin glans.

Läs också om Jotuns självrengörande färg.

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Det tar bort både smuts och skadlig svamp- och algbildning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Eftersom det nordiska klimatet är så varierande har vi högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Svamp och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt sprider sig. Oönskad spridning kan orsaka stora rötskador och skadar panelen.

 

Jotun Husvask

Var noga med hur du tvättar och underhåller huset. Det nya tvättmedlet både rengör och förebygger.

 

Se vår 60-sekunders film om hur du tvättar huset

Så här tvättar du rätt

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap.
Du behöver: Jotun Husvask 2-i-1, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. Husvask 2-i-1 är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

  1. Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för krafttvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
  2. Påför ett jämnt lager Jotun Husvask 2-i-1.
  3. Följ den rekommenderade verkningstiden.
  4. Spola av med vatten. Husvask 2-i-1 missfärgar inte glas, så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen.

Om du ska tvätta huset innan ommålning rekommenderar vi istället att du använder Jotun Kraftvask 2-i-1.

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

 

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Lyft helheten genom att måla grundmuren

En fin grundmur i en vacker färg skapar helhet och lyfter helhetsintrycket av huset. Vägg: JOTUN 1434 Labrador, Detaljer: JOTUN…

Många önskar sig ett grönt hus

Vägg: DEMIDEKK Ultimate i kulören JOTUN 8413 Herrgårdsgröln, Detaljer: DEMIDEKK Ultimate Fönster i färgen 10416 Pärlvit, Grundmur: JOTUN PREMIUM MUR…

Allt du bör veta om röda hus

Vägg: JOTUN 2746 Mörk Rubin, Detaljer: JOTUN 1378 Kontur, Fönster: JOTUN 1453 Bomull  Rött är en av Sveriges mest populära…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Go to top