5 tips på fina och härliga barnrum

5 tips på fina och härliga barnrum

Barnrummet är barnens borg, där de ska finna ro, inspiration och trygghet. Det ska gärna växa ihop med barnet och skapa en fin inramning – år efter år. Här får du våra bästa tips på fina, trygga och härliga barnrum!

Måla tryggt med fint resultat

Vi vill alla se till att skapa en trygg atmosfär för våra dyrbara småttingar. Målar du med SENS, en färg som är snäll mot både hälsa och miljö, kan du vara helt trygg.

SENS innehåller inga lösningsmedel, avger inga skadliga ämnen och luktar inte. Barnen kan tryggt vistas i rummet medan du målar, och de kan flytta in så snart färgen torkat. Läs mer om SENS här.

Se fler inspirationsfilmer i den digitala SENS-färgkartan. Där hittar du också många snygga tonårsrum.

Måla i färg!

Barn älskar färg. Även de allra minsta trivs och stimuleras av att ha färger omkring sig. Undvik att måla i vitt och grått, eftersom det inte ger barnet någon form av impulser. Måla däremot barnrummen i varma färger, som man mår bra av att omge sig med, så att rummet bjuder in till mys och sömn.

Barnrummet ska växa med barnet, och ska efter hand också inbjuda till kreativ lek och samvaro med vänner. Välj gärna färger som bjuder in både till lek om dagen och ro om kvällen.

SENS 5030 St. Pauls Blue

Det här barnrummet är målat i den vackra kulören 5030 St. Pauls Blue. Den blir otroligt läcker i ett barnrum.

Låt barnen välja – men begränsa urvalet

När barn ska välja kulörer väljer de gärna utifrån intressen, tv-figurer, filmer de gillar, eller utifrån vad äldre syskon tycker om. Låt gärna barnen vara med och välja till sina rum, men ge dem inte för många valmöjligheter. Barn har lättare att välja om inte utbudet är för stort, dessutom har du lite kontroll över kulörvalet och familjefriden är säkrad.

SENS kan fås i alla Jotuns kulörer så här kan de flesta hitta just sin favorit. Du hittar förslag på fina kulörkombinationer i den digitala SENS-färgkartan.

Harmoniska kontraster ger glada rum

När vi ska kombinera flera kulörer i samma rum har vi en tendens att välja nyanser i samma färgskala. Det ger ett smakfullt intryck och skapar en fin helhet. Kontrastfärger är vi däremot försiktiga med att använda sida vid sida. Men med den rätta kombinationen kan kontraster ge fantastiskt snygga och unika barnrum.

Lek med färger, kombinera olika nyanser av rosa, gult och grönt – och skapa ett barnrum med ett helt eget uttryck!

SENS 10246 Velvet 10580 Soft Skin

Kontrasten mellan 10246 Velvet och 10580 Soft Skin visar hur rosa och gult kan sättas samman i en mer lekfull och kanske lite ”otraditionell” kombination. Stolen i 2856 Warm Blush tar igen det rosa, men i en annan nyans. Rummet får en luftig, smakfull och sprallig prägel.

Förslag på fler spännande färgkombinationer hittar du här.

En liten hint av prinsessa …

Trots en hög prinsess- och prinsfaktor i tidig ålder så kommer de flesta barn till en punkt där de är för stora för prinsar och prinsessor. Samtidigt är de inte större än att de fortfarande dras till sina favoritkulörer.

SENS 10580 Soft Skin

Vägg: Jotun SENS 07 3i1 Vägg/Panel/list i kulören 10580 Soft Skin. Stolen är målad i kulören 2024 Senses.

Måla rummet i mer dämpade nyanser och låt prinsessfaktorn gå igen i möbler och detaljer. Genom att kombinera målade möbler med nya väggkulörer kan rummet enkelt förvandlas från ett småflicksrum till ett rum för en lite mer vuxen flicka.

SENS 3i1 Vägg/Panel/ListMed SENS blir kulörerna lika fina på panel som på slät vägg. SENS är en 3i1-produkt. Det betyder att produkten kan användas på både vägg, panelväggar och paneltak, samt på lister och foder. Smart, eller hur? Använd gärna SENS i glans 07 på väggarna och SENS i glans 30 på listerna. Det skapar kontraster i ett lekfullt barnrum.

Läs också gärna: 10 enkla sätt för att förnya barnrummet.

Få fler bra tips i den digitala färgkartan. Där hittar du också många snygga tonårsrum.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Färger skapar fina barndomsminnen

Barn behöver färger Barn i alla åldrar behöver färger och vi vet bland annat att synsinnet stimuleras genom användning av…

Så får du ny färg på kaklet!

Självklart kan du förnya väggkakel. Det är lika enkelt som att måla andra väggar, så länge du börjar med ett…

Skapa ett mysigt vardagsrum

Trivsel i vardagen handlar om att göra medvetna val och välja det som passar dig och din familj bäst. Välj…

Från barnrum till ungdomsrum – vi ger dig de bästa tipsen

Det händer mycket under övergången från barn till ungdom. Man vet tydligare vad man vill och blir klarare över sin…

Ge ditt gamla golv nytt liv

Alla vill väl ha ett vackert och inbjudande hem. Om du inte är nöjd med hur det ser ut idag…

Måla tryggt, snabbt och enkelt!

Vi nordbor älskar att göra om hemma, och en tredjedel av oss gör det varje år. Vi möblerar om, vi…

Go to top