Arkitektens matta trädkoja

Arkitektens matta trädkoja

Uppe bland ekarna i Aspvik kan du skymta arkitekten Andreas Martin-Löfs svarta, matta trädkoja. Visst är den snygg? Hör Andreas tankar kring varför han valde supermatt glans och varför det är så viktigt att tänka glansgrad när man ska måla huset.

Bilden: Trädkojan är målad i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få samma matta utseende.

Med matt, svart färg ser man skuggspelet på huset mycket bättre

Därför valde Andreas supermatt glans

Andreas startade sin egen arkitektbyrå Andreas Martin-Löf Arkitekter år 2008 och har idag över 30 anställda. Byrån har under åren arbetat med ett antal stora projekt – nu senast Karlatornet i Göteborg som kommer att bli den högsta byggnaden i Norden.

Själv äger Andreas ett lantställe ute i Aspvik. Där finns bland annat den matta, svarta trädkojan målad i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Skuggspelet från alla ekar omkring avgjorde både färg- och kulörval.

Ute på landet i Aspvik har jag ett antal hus som står i en bergsluttning med mycket vackra ekar. De här ekarna silar ljuset och lövverken skapar nästan som ett skuggspel på fasaderna. Då tyckte jag att svart, supermatt färg var det absolut bästa för att få det där skuggspelet, säger Andreas.

Växtligheten omkring skapar ett skuggspel som förstärks av en supermatt, svart färg. Fasaden är målad i JOTUN 9938 Naturligt Svart. Få samma matta utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.Växtligheten omkring skapar ett skuggspel som förstärks av en supermatt, svart färg. Fasaden är målad i JOTUN 9938 Naturligt Svart. Få samma matta utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
  * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Plana ytor med locklister förstärks av svart, matt färg. Visst är det snyggt när man anar ådringen och strukturen i träet?Plana ytor med locklister förstärks av den svarta, matta färgen. Visst är det snyggt när man anar ådringen och strukturen i träet?

Andreas berättar att matt färg gör sig bra på hus med plana ytor och locklister.

Vill man skapa den här skuggeffekten på ett sånt här hus med locklister och plana ytor är en väldigt matt, mörk färg det bästa. Då ser man skuggspelet betydligt bättre än på en ljus eller glansig färg. Så det var därför jag valde en svart, matt färg, säger Andreas.

Ena kortsidan har stora glaspartier vilket skapar mycket blanka ytor. Andreas tyckte därför att matt färg var bäst för att skapa en snygg kontrast. Fasaden är målad i JOTUN 9938 Naturligt Svart. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få samma matta effekt.Ena kortsidan har stora glaspartier vilket skapar mycket blanka ytor. Andreas tyckte därför att matt färg var bäst för att skapa en snygg kontrast. Fasaden är målad i JOTUN 9938 Naturligt Svart. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få samma matta effekt.

Det står också i en stark kontrast till de stora glasade ytorna som upplevs väldigt blanka, så jag tyckte det var fint att skapa den här åtskillnaden och kontrasten

Från altanen kan man ana trädkojan och dess stora glaspartier längre bort. Altanen är laserad i kulören JOTUN 9073 Skimmergrå. Till altan och terrass rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr.Från altanen kan man ana trädkojan och dess stora glaspartier längre bort. Altanen är laserad i kulören JOTUN 9073 Skimmergrå. Till altan och terrass rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr.

Hör Andreas berätta om färgvalet

Varför är det viktigt att tänka glansgrad?

Glansgraden påverkar kulörupplevelsen – framförallt utomhus! Därför är vi väldigt glada över att vår bästa utomhusfärg DEMIDEKK Infinity nu finns i två glansgrader – supermatt och silkematt.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
  *DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

Silkematt utomhusfärg som håller längst*
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
  * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Samma kulör, två olika glanser. Visst ser man skillnaden? Huset är från vårt pressevent för DEMIDEKK tidigare i år och är målat i kulören 9938 Naturligt Svart - till vänster med DEMIDEKK Infinity Pure Matt som har supermatt glans och till höger med DEMIDEKK Infinity som har silkematt glans. Samma kulör, två olika glanser. Visst ser man skillnaden? Huset är från vårt pressevent för DEMIDEKK tidigare i år och är målat i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart – till vänster med DEMIDEKK Infinity Pure Matt som har supermatt glans och till höger med DEMIDEKK Infinity som har silkematt glans. 

Det första man pratar om är kulörer, men det pratas ju lite mindre om glanser. Men det har ju en oerhörd betydelse för hur man upplever kulören

Men trots att glansgrader påverkar kulörupplevelsen är det fortfarande många som missar att tänka glansgrad när de ska måla om sitt hus.

Det första man pratar om är kulörer, men det pratas ju lite mindre om glanser. Men det har ju en oerhörd betydelse för hur man upplever kulören. Till exempel upplevs ju en blankare färg mörkare än vad en matt färg upplevs, säger Andreas.

Röda nyanser får ett djupare och mer sobert uttryck med en supermatt glans. Här har huset målats i kulören JOTUN 2006 Husmansröd, där den vänstra delen är målad med DEMIDEKK Infinity, som har silkematt glansgrad och den högra delen i DEMIDEKK Infinity Pure Matt, som har supermatt glansgrad.Röda nyanser får ett djupare och mer sobert uttryck med en supermatt glans. Här har huset målats i kulören JOTUN 2006 Husmansröd, där den vänstra delen är målad med DEMIDEKK Infinity, som har silkematt glansgrad och den högra delen i DEMIDEKK Infinity Pure Matt, som har supermatt glansgrad.

En blank färg upplevs mörkare än vad en matt färg upplevs

Glansgrad – ett medvetet val

Ett medvetet val av glansgrad kan lyfta husets historia, arkitektur och kulör. Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby berättar vidare.

Kulörer framstår ofta som mer intensiva med en högre glansgrad, medan de blir dämpade med ett helmatt uttryck. Det finns egentligen inget som är rätt eller fel, det viktigaste är att du väljer en glansgrad som du tycker om och som passar in i husets omgivning, säger Birgit.

En matt färg på fasaden tillsammans med en blankare färg på bänken – så fint, tycker vi! Här ser vi kulören JOTUN 7053 Lärdal på fasaden och JOTUN 7653 Stockholmsgrön på bänken. För ett matt utseende på fasaden rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Pure Matt och för en blankare finish på möbler och detaljer är DEMIDEKK Infinity Details som gäller.En matt färg på fasaden tillsammans med en blankare färg på bänken – så fint, tycker vi! Här ser vi kulören JOTUN 7053 Lärdal på fasaden och JOTUN 7653 Stockholmsgrön på bänken. För ett matt utseende på fasaden rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Pure Matt och för en blankare finish på möbler och detaljer är det DEMIDEKK Infinity Details som gäller.

Det finns många fördelar med matt färg. Dessutom tipsar Birgit om att olika glansgrader kan skapa ett levande uttryck.

– En matt färg reflekterar inte ljuset tillbaka till omgivningarna, vilket betyder att du får den vackraste och mest naturliga kulöråtergivningen av den kulör du har valt. Dessutom ger det fantastiska möjligheter att kunna styra uttrycket på husets fasad genom att måla de stora väggytorna med en supermatt färg i kombination med en blankare färg för fönster och dörrar, säger Birgit.

Vita kulörer i matt glans blir mindre bländande under sommarhalvåret. Här ser vi även hur fint det blir med en matt fasad mot en blankare dörr. Detta fina utseende kan du få genom att måla väggen med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1001 Eggvit och dörren med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 9938 Naturligt Svart.Vita kulörer i matt glans blir mindre bländande under sommarhalvåret. Här ser vi även hur fint det blir med en matt fasad mot en blankare dörr. Detta fina utseende kan du få genom att måla väggen med DEMIDEKK InfinityJOTUN 1001 Eggvit och dörren med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 9938 Naturligt Svart.

Läs mer om hur glansgrader påverkar kulörupplevelsen.

Jotuns kulörtrygghet

Alla våra kulörer är framtagna med unika recept speciellt anpassade för Jotuns produkter. Jotun garanterar därför korrekt kulöråtergivning och kvalitet endast vid användning av Jotuns produkter blandade i Jotun Multicolor Color System. Du kan vara säker på att den kulör du har valt är den kulör du kommer att få när du väljer Jotuns kulörer och produkter. Läs mer om Jotuns kulörtrygghet här.

Från pressevent: Foto: Daniela SpiroskaStyling: Matilda Holmberth

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top