Blank båt under hela säsongen

Blank båt under hela säsongen

En blank båt ger en stolt båtägare. Ett blankt skrov som är väl beskyddat av ett vax av hög kvalitet skyddar också gelcoaten för yttre påverkan och slitage av salt, smuts och solens UV-strålar. Särskilt UV-strålningen är viktig att beskydda båten mot – för solen som är vår bästa vän om sommaren är gelcoatens värsta fiende.

Blank båt under hela säsongen

Så vad är då viktigt vid val av båtvårdsprodukter till just din båt? Efter att ha tvättat skrovet med ett bra rengöringsmedel har du en god utgångspunkt för att bedöma hur du ska gå vidare. Båtar som börjar få några år på nacken blir ofta matta i skrovet. Det kallas oxidering och är i själva verket gelcoat som har brutits ner av UV-strålning. Det måste åtgärdas genom att använda en skonsam rubbing. Moderna rubbingar är kemiskt rengörande och avlägsnar enkelt och effektivt oxideringen och återställer glansen i gelcoaten. Om skrovet är i gott skick eller du gjorde hela arbetet med rubbing förra säsongen, räcker det som regel att använda en bra polish för att rengöra gelcoaten och få tillbaka glansen.

Det har blivit vanligare att använda maskin för att polera. Det ger ett bättre och mer långvarigt resultat, samtidigt som det går snabbare och gör det enklare att få en jämnt resultat över hela båten. Många tror att det är svårt att använda maskin, men det behöver det inte alls vara. Den nya sortens oscillerande maskiner kan alla båtägare använda och få ett bra resultat.

Blank Båt

Så får du en blank båt

Jotun rekommenderar att du använder Boatwash för en grundlig tvätt innan du börjar polera. Om skrovet är matt och oxiderat rekommenderas därefter Marine Rubbing tillsammans med en bra pad av microfiber, lammull eller en mediumgrov skumgummipad. Om skrovet är i gott skick räcker det att använda en bra polish för att rengöra gelcoaten och återställa glansen. Då rekommenderas Marine Polish.

 Boatwash

Boatwash

 • Biologiskt tvättmedel
 • Avlägsnar fett, salt och smuts
 • Kan användas för motortvätt

 Marine Rubbing

Marine Rubbing

 • Kemiskt renande rubbing
 • Avlägsnar små repor, oxidering, mögel och envisa fläckar

 Marine Polish

Marine Polish

 • Flytande polish för maskin- och handpolering
 • Djupgående rengöring
 • Ger gelcoat och målade ytor hög glans

Så lyckas du med båtvården

Avsluta alltid behandlingen med att försegla ytan med Hard Wax. Den appliceras för hand. Låt torka ca 10 min och torka sedan av med microfibertrasa. Vaxet behöver bara appliceras i ett tunt lager. Ett tjockt lager kommer att göra det svårt att torka av det som inte har trängt in i gelcoaten och är bokstavligt talat bara pengar i sjön. Vill man förstärka den skyddande effekten är det bättre att lägga flera tunna lager, med ca 24 timmars mellanrum.

För underhåll under säsongen rekommenderar vi vaxpolishen Shiny.  Det är ett bra val för lätt rengöring och för att få tillbaka lite glans, samtidigt som den ger lätt skydd för resten av säsongen.  

 Hard Wax

Hard Wax

 • Vax baserad på nanoteknologi
 • Lämplig för nya och rena ytor
 • Ger ett långvarigt skydd

 Shiny

Shiny

 • Rengör
 • Polerar
 • Skyddar

Har du frågor kring hur du gör? Kontakta Jotuns experter på Teknisk Service via chatten på startsidan på Jotun.se.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top