Därför bör du välja vitt

Därför bör du välja vitt

Funderar du på att måla huset vitt?

Det är du inte ensam om. Vita, lätta och ljusa kulörer har starka traditioner i Skandinavien. Nu är det också lättare att hålla väggarna vita, rena och nymålade länge. Se vår guide till hur du väljer vit nyans.

Demidekk Brilliant White 9918 Klassisk vit

Ljusa, lätta kulörer har länge använts på svenska hus. Här har man målat i 9918 Klassisk Vit på väggen och 1500 Grafitgrå på muren.

Håller ditt hus vitt och vackert i år efter år!

Vita hus är svårare att hålla fina och vita än hus målade i andra kulörer. Men det finns en färg som är specialutvecklad för vita hus. Nya OPTIMAL OptiWhite är självrengörande och gör det lättare att hålla huset vitt och  vackert i år efter år.

  1. Extremt låg smutsupptagning: Produkten är baserad på en teknologi som hindrar smuts från att fastna på husets yta.
  2. Suverän kulör- och glanshållbarhet: Modern teknologi ser till att både kulör och glans bevaras. OPTIMAL OptiWhite  innehåller effektiva pigment och vädertåliga bindemedel som ger huset det nödvändiga solskyddet.
  3. Torkar snabbt: OPTIMAL OptiWhite torkar snabbt, vilket ger goda förutsättningar för effektiv målning. Med fint väder för målning hinner du med två strykningar på en dag.

 OPTIMAL OptiWhite

OPTIMAL OptiWhite

  • Självrengörande – utvecklad för vita hus
  • Extremt låg smutsupptagning
  • Suverän kulör- och glanshållbarhet
  • Torkar snabbt – två strykningar på en dag

Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i den klassiskt kritvita kulören 9918 Klassisk Vit. 

Populärt och klassiskt med vita väggar

Vi svenskar är inte bara ett folk som älskar vitt, utan rent stilhistorisk har det varit väldigt populärt att måla väggarna vita. Förr stod den vita färgen för något unikt och exklusivt eftersom de vita pigmenten var mycket dyra. Många tänker kanske på de typiskt vita skärgårdshusen, men den vita färgen är och förblir vår mest sålda färg i hela landet.

Bläddra i färgkartan för OPTIMAL OptiWhite och inspireras av fler vita och ljusa hus:

ISSUU-länk

Välj vit kulör med omsorg

Kom ihåg att det är viktigt att ta hänsyn till ev. vita toner på fönster och detaljer. Har du färdigmålade vita fönster i det som ofta kallas standardvit kommer du att upptäcka att det ofta är 1001 Eggvit/0502-Y eller 1453 Bomull/S0502-Y. Dessa vita toner kommer då att se gulare ut än våra vitaste kulörer som 9918 Klassisk Vit eller 1624 Lätthet, som ett exempel. Många upplever det som olyckligt på fasaden. Alla gråaktiga vita toner passar inte heller bra intill Eggvit och Bomull. Läs på om alla våra vita toner här i paletten, innan du väljer kulör.

OPTIMAL OptiWhite kan blandas i över 150 vita och ljusa färger.

Jotun 1001 Eggvit

 

Det här huset är målat med OPTIMAL OptiWhite i färgen 1001 Eggvit. 

JOTUN 9918 Klassisk Vit

En neutral vit ton. Den kommer att upplevas som ren och vit, helt utan kulör. Den är vitare än 1624 Lätthet, 1001 Eggvit och 1453 Bomull, vilket man bör ta hänsyn till om man tänker måla fasaden i Klassisk Vit, medan fönster/dörrar kanske är standardvita från fabriken, vilket oftast innebär 1453 Bomull/S0502-Y. Då innebär det att fönster/dörrar kommer att se gula ut intill den vitare 9918 Klassisk Vit/S0500-N. Vill du ha en så vit fasad som möjligt bör du även måla detaljerna i samma vita kulör om du vill ha dem vita. Ska du beställa färdigmålade detaljer bör du se om du kan få dem levererade i rätt vit ton.

JOTUN 1622 Reflektion

En varm gråaktig vit ton. Denna kulör kommer att upplevas som vit, men med ett gråaktigt skimmer över sig. Den har också helt klart rödaktiga undertoner. I möte med andra gyllene vita toner kommer det rödaktiga att se mer rosa ut än önskat. Vi rekommenderar därför att man använder den intill en ren vit kulör som 9918 Klassisk Vit. Undvik gyllene vita toner som 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Reflektion är fin till greige och gråbruna toner samt till varma, gråaktiga blå toner, för att nämna några. Mur: 1491 Slipsten.

JOTUN 10784 Skuggvit

En gråaktig vit ton. Den upplevs som lite kylig, men inte direkt kall. Kulören kan påminna om 1622 Reflektion, men upplevs som något mindre rödaktig i undertonen. Dessa gråaktiga vita toner gör sig bäst intill de lite mindre gyllene vita tonerna. Här fungerar det med både 9918 Klassisk Vit och 1624 Lätthet. Mur: 1638 Horisont.

JOTUN 0471 Lys Antik

En varm beigeaktig vit ton. Den här kulören upplevs lite annorlunda än vad kulörkoden skulle säga. Kulörkoden säger nämligen noll rött, men 0471 Lys Antik kommer ändå att upplevas med en rödaktig underton. Kulören är mjuk och varm och står bäst intill rena vita kulörer på detaljer, då gyllene toner lockar fram ytterligare rosa/rött ur Lys Antik. Mur: 1491 Slipsten.

JOTUN 1624 Lätthet

En svagt gulaktig vit ton. Lätthet är vitare och mindre gul än både Eggvit och Bomull. Viktigt att tänka på om du då har fönster eller dörrar i standardvit, vilket då oftast betyder Bomull/S0502-Y. Då kommer en ev. fasad i Lätthet att framstå som vitare än dina något mer gyllene detaljer. Lätthet är en vit ton som fungerar bra till en rad andra starkare kulörer. Mur: 1402 Canvas.

Jotun 1001 Eggvit

Vägg JOTUN 1001 Eggvit. Terrass JOTUN 9073 Skimmergrå

JOTUN 1001 Eggvit

En gulaktig vit ton – och Jotuns absolut mest sålda kulör! Eggvit upplevs som mjuk och kommer absolut att upplevas som helt vit utomhus. Alla kulörer upplevs som renare och kyligare ute i dagsljus. Eggvit kommer att upplevas som aningen mindre gul än 1453 Bomull. Mur: Canvas 1402

JOTUN 1453 Bomull

En gulaktig vit ton. Upplevs som mjuk och varm i tonen. Den här kulören används ofta som standardvit på färdigmålade vita detaljer som fönster, dörrar m.m. 1453 Bomull/S0502-Y kommer att upplevas som aningen mer gyllene än 1001 Eggvit/0502-Y. Eggvit och Bomull är alltså inte en och samma kulör även om NCS-koden ser närmast identisk ut. Välj bara en av dem och håll dig till den. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 1105 Villavit

En gyllene, varm vit ton. Den här kulören kommer att upplevas som aningen mindre gul än 1453 Bomull, men med ett stråk av mer rött, vilket ger kulören värme. Det är en bra kulör för er som har detaljer i RAL 9010 och letar efter en närliggande vit ton (den är inte 100% lik). Mur: 1402 Canvas

JOTUN 10416 Pärlvit

En gulaktig vit ton. Den här vita tonen upplevs som mjuk och varm med en tydlig gyllene underton. Ett bra alternativ för den som letar efter en kulör som är aningen varmare än Eggvit och Bomull, men som fortfarande är ljus och vitaktig. Mur: 1402 Canvas

JOTUN 10292 Ljus Sand

En gulaktig vit ton. Den här kommer främst att upplevas som en mycket ljus och mjuk gul ton. Den är mjuk och varm i uttrycket och kan vara perfekt for den som vill ha ett ljust, gyllene hus som inte framstår som vitt. Om man kombinerar den med vita toner som Lätthet, Eggvit och Bomull framhävs det gyllene i den ytterligare. Den här kulören är fin intill gyllene gröna och traditionella ockratoner. Mur: 1402 Canvas

JOTUN 1574 Kalksten

En gulaktig vit ton. Framstår som en varm, gyllene och ljus ton. Upplevs som gulare än Eggvit och Bomull, men framstår fortfarande som en mycket ljus vitaktig kulör utomhus. Fin ihop med gyllene toner. Mur: 1901 Marmor

JOTUN 1108 Fyn

En gulaktig vit ton. Den upplevs som dämpad, gyllene och varm. En fin kulör för dig som vill ha något gyllene, men som inte vill ha en ljus gul ton. Den här har något mer grått över sig och framstår som diskret och behaglig utomhus. En fin kulör intill gyllene gröna toner, gyllene beige och bruna toner.

Se färgkartan här

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Pellas Orangeri

Drömmer du också om ett eget orangeri? Följ med hem till Pella Hedeby, som arbetar som inredare, stylist och influencer,…

Sommardrömmar

– Kanske drömmer du om en härlig uteplats där du kan bara vara i sommar? Altanen på bilden är laserad…

Svart är inte bara svart

Måla huset med DEMIDEKK Infinity 0734 Brunsvart så får du ett hus som är svart men lite varmare i uttrycket…

Tvätta huset utvändigt nu!

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på…

Go to top