Därför bör du välja vitt

Därför bör du välja vitt

Funderar du på att måla huset vitt?

Det är du inte ensam om. Vita, lätta och ljusa kulörer har starka traditioner i Skandinavien. Nu är det också lättare att hålla väggarna vita, rena och nymålade länge. Se vår guide till hur du väljer vit kulör.

Demidekk Brilliant White 9918 Klassisk vit

Ljusa, lätta kulörer har länge använts på svenska hus. Här har man målat i 9918 Klassisk Vit på väggen och 1500 Grafitgrå på muren.

Vitt och nymålat länge!

Vita hus är svårare att hålla fina och vita än hus målade i andra kulörer. Äntligen har det kommit en färg som är specialutvecklad för vita hus – en glad nyhet för alla kvalitetsmedvetna svenskar med vita hus. Nya DEMIDEKK Brilliant White gör det nämligen lättare att hålla huset vitt och nymålat länge.

  1. Extremt smutsavvisande: Produkten är baserad på en ny teknologi som hindrar smuts från att fästa sig på ytan och ger ett extra skydd mot svartmögel.
  2. Kulör och glansstabilitet: Den moderna teknologin ser till att både kulör och glans bevaras. DEMIDEKK Brilliant White innehåller effektiva pigment. Tillsammans med den unika kombinationen av alkydolja och akryl (AMA teknologi) ger detta ett mycket väderbeständigt skydd för ditt hus.
  3. Mycket långa underhållsintervaller: DEMIDEKK Brilliant White är en helt ny produkt, men bygger vidare på den erfarenhet Jotun gjort under mer än 40 års utveckling. DEMIDEKK Brilliant White är formulerad med samma grundtanke som alla sina föregångare – längsta möjliga hållbarhet.

 DEMIDEKK Brilliant White

DEMIDEKK Brilliant White

  • Extremt smutsavvisande
  • Extra skydd mot svartmögel
  • Mycket långa underhållsintervaller
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Bör du måla huset i år?

Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i den klassiskt kritvita kulören 9918 Klassisk Vit. (Huset kommer från Trivselhus)

Populärt och klassiskt med vita väggar

Vi svenskar är inte bara ett folk som älskar vitt, utan rent stilhistorisk har det varit väldigt populärt att måla väggarna vita. Förr stod den vita kulören för något unikt och exklusivt eftersom de vita pigmenten var mycket dyra. Många tänker kanske på de typiskt vita skärgårdshusen, men den vita kulören är och förblir vår mest sålda kulör i hela landet.

Se alla UTOMHUSKULÖRER i vår digitala färgkarta

Välj vit kulör med omsorg

Kom ihåg att det är viktigt att ta hänsyn till ev. vita toner på fönster och detaljer. Har du färdigmålade vita fönster i det som ofta kallas standardvit kommer du att upptäcka att det ofta är 1001 Eggvit/0502-Y eller 1453 Bomull/S0502-Y. Dessa vita toner kommer då att se gulare ut än våra vitaste kulörer som 9918 Klassisk Vit eller 1624 Lätthet, som ett exempel. Många upplever det som olyckligt på fasaden. Alla gråaktiga vita toner passar inte heller bra intill Eggvit och Bomull. Läs på om alla våra vita toner här i paletten, innan du väljer kulör.

DEMIDEKK Brilliant White kan blandas i över 150 vita och ljusa färger. Få förslag till vita och ljusa färgpaletter till huset.

Demidekk brilliant White 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat med DEMIDEKK Brilliant White i färgen 9918 Klassisk Vit. (Huset kommer från Trivselhus)

JOTUN 9918 Klassisk Vit

En neutral vit ton. Den kommer att upplevas som ren och vit, helt utan kulör. Den är vitare än 1624 Lätthet, 1001 Eggvit och 1453 Bomull, vilket man bör ta hänsyn till om man tänker måla fasaden i Klassisk Vit, medan fönster/dörrar kanske är standardvita från fabriken, vilket oftast innebär 1453 Bomull/S0502-Y. Då innebär det att fönster/dörrar kommer att se gula ut intill den vitare 9918 Klassisk Vit/S0500-N. Vill du ha en så vit fasad som möjligt bör du även måla detaljerna i samma vita kulör om du vill ha dem vita. Ska du beställa färdigmålade detaljer bör du se om du kan få dem levererade i rätt vit ton.

JOTUN 1622 Reflektion

En varm gråaktig vit ton. Denna kulör kommer att upplevas som vit, men med ett gråaktigt skimmer över sig. Den har också helt klart rödaktiga undertoner. I möte med andra gyllene vita toner kommer det rödaktiga att se mer rosa ut än önskat. Vi rekommenderar därför att man använder den intill en ren vit kulör som 9918 Klassisk Vit. Undvik gyllene vita toner som 1001 Eggvit och 1453 Bomull. Reflektion är fin till greige och gråbruna toner samt till varma, gråaktiga blå toner, för att nämna några. Mur: 1491 Slipsten.

JOTUN 10784 Skuggvit

En gråaktig vit ton. Den upplevs som lite kylig, men inte direkt kall. Kulören kan påminna om 1622 Reflektion, men upplevs som något mindre rödaktig i undertonen. Dessa gråaktiga vita toner gör sig bäst intill de lite mindre gyllene vita tonerna. Här fungerar det med både 9918 Klassisk Vit och 1624 Lätthet. Mur: 1638 Horisont.

JOTUN 0471 Lys Antik

En varm beigeaktig vit ton. Den här kulören upplevs lite annorlunda än vad kulörkoden skulle säga. Kulörkoden säger nämligen noll rött, men 0471 Lys Antik kommer ändå att upplevas med en rödaktig underton. Kulören är mjuk och varm och står bäst intill rena vita kulörer på detaljer, då gyllene toner lockar fram ytterligare rosa/rött ur Lys Antik. Mur: 1491 Slipsten.

JOTUN 1624 Lätthet

En svagt gulaktig vit ton. Lätthet är vitare och mindre gul än både Eggvit och Bomull. Viktigt att tänka på om du då har fönster eller dörrar i standardvit, vilket då oftast betyder Bomull/S0502-Y. Då kommer en ev. fasad i Lätthet att framstå som vitare än dina något mer gyllene detaljer. Lätthet är en vit ton som fungerar bra till en rad andra starkare kulörer. Mur: 1402 Canvas.

Jotun 1001 Eggvit

Vägg JOTUN 1001 Eggvit. Terrass JOTUN 9073 Skimmergrå

JOTUN 1001 Eggvit

En gulaktig vit ton – och Jotuns absolut mest sålda kulör! Eggvit upplevs som mjuk och kommer absolut att upplevas som helt vit utomhus. Alla kulörer upplevs som renare och kyligare ute i dagsljus. Eggvit kommer att upplevas som aningen mindre gul än 1453 Bomull. Mur: Canvas 1402

JOTUN 1453 Bomull

En gulaktig vit ton. Upplevs som mjuk och varm i tonen. Den här kulören används ofta som standardvit på färdigmålade vita detaljer som fönster, dörrar m.m. 1453 Bomull/S0502-Y kommer att upplevas som aningen mer gyllene än 1001 Eggvit/0502-Y. Eggvit och Bomull är alltså inte en och samma kulör även om NCS-koden ser närmast identisk ut. Välj bara en av dem och håll dig till den. Mur: 1402 Canvas.

JOTUN 1105 Villavit

En gyllene, varm vit ton. Den här kulören kommer att upplevas som aningen mindre gul än 1453 Bomull, men med ett stråk av mer rött, vilket ger kulören värme. Det är en bra kulör för er som har detaljer i RAL 9010 och letar efter en närliggande vit ton (den är inte 100% lik). Mur: 1402 Canvas

JOTUN 10416 Pärlvit

En gulaktig vit ton. Den här vita tonen upplevs som mjuk och varm med en tydlig gyllene underton. Ett bra alternativ för den som letar efter en kulör som är aningen varmare än Eggvit och Bomull, men som fortfarande är ljus och vitaktig. Mur: 1402 Canvas

JOTUN 10292 Ljus Sand

En gulaktig vit ton. Den här kommer främst att upplevas som en mycket ljus och mjuk gul ton. Den är mjuk och varm i uttrycket och kan vara perfekt for den som vill ha ett ljust, gyllene hus som inte framstår som vitt. Om man kombinerar den med vita toner som Lätthet, Eggvit och Bomull framhävs det gyllene i den ytterligare. Den här kulören är fin intill gyllene gröna och traditionella ockratoner. Mur: 1402 Canvas

JOTUN 1574 Kalksten

En gulaktig vit ton. Framstår som en varm, gyllene och ljus ton. Upplevs som gulare än Eggvit och Bomull, men framstår fortfarande som en mycket ljus vitaktig kulör utomhus. Fin ihop med gyllene toner. Mur: 1901 Marmor

JOTUN 1108 Fyn

En gulaktig vit ton. Den upplevs som dämpad, gyllene och varm. En fin kulör för dig som vill ha något gyllene, men som inte vill ha en ljus gul ton. Den här har något mer grått över sig och framstår som diskret och behaglig utomhus. En fin kulör intill gyllene gröna toner, gyllene beige och bruna toner.

Här ser du hur du ska göra när du ska måla huset

Fler tips och råd hittar du här: Bli expert på 60 sekunder.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top