Ett vackert teakdäck – så gör du

Ett vackert teakdäck – så gör du

Ett vackert teakdäck och andra trädetaljer ombord bidrar till att höja helhetsintrycket av båten och gör den både vacker att se och gå på. Dessutom gör ett vackert teakdäck båten ännu mer attraktiv om du tänker sälja båten.

En del tycker om grånad, naturlig teak, medan andra föredrar den vackra, gyllene tonen i träet. Hör du till den sista kategorin bör du läsa vidare, för med Jotuns produkter är det enkelt att återskapa den vackra, gyllene bruna tonen i båtens teakdäck och andra trädetaljer ombord.

Så här gör du för att få ett snyggt teakdäck

  • Skölj däcket med färskvatten och ta bort eventuellt löst sittande smuts.
  • Påför Teak Cleaner med pensel, rulle, svamp eller en mjuk trasa och låt verka i ca 10 min.
  • Skrubba med en borste eller den grova sidan av en svamp för att få bort hårt sittande smuts och föroreningar. Påför mer Teak Cleaner vid behov.
  • Skölj ordentligt med färskvatten. Upprepa processen om ytan är mycket smutsig tills du är nöjd med resultatet.
  • Försegla den rena ytan med Teak Sealer för att förhindra att salt, smuts och föroreningar tränger in i träet. Påför Teak Sealer med pensel, svamp, mjuk trasa eller rulle. Låt torka i ca 30 minuter och torka av ev. överflödigt medel från ytan. Upprepa processen vid behov.
  • Ett alternativ till Teak Sealer är Teak Oil, en träolja som tränger in i träet. Påför med pensel, rulle eller svamp och låt torka i ca 30 min. Torka av ev. överflödigt medel från ytan.

Vad är skillnaden mellan Teak Sealer och Teak Oil?

Teak Sealer förseglar träet och ger en mjuk, vaxartad yta som är väldigt behaglig att gå på utan att det gör träet halt. Det tillför också extra glöd till träet. Teak Oil går snabbt in i träet, men har något kortare skyddstid. Vilken av dem du väljer beror helt på tycke och smak!

Här kan du se en kort film som visar hur du gör:

P.S. Har du sett våra andra ”Så gör du”-filmer om bottenfärg, grundning och underhåll av gummi, rostfritt stål och textil? Du hittar dem här!

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Båtvårdstipsen som gör dig till expert

Är du osäker på hur du ska förbereda båten inför sjösättningen? Funderar du på om du måste skrapa av den…

Så vårrustar du båten på ett tryggt sätt

Det är viktigt att tänka på att antifouling och andra båtvårdsprodukter ska användas på ett säkert sätt för att skydda…

Så rengör och skyddar du gummit på båten

Rib-båtar av gummi, fendrar och alla gummidetaljer ombord behöver tvättas och behandlas för att bli rena och för att gummit…

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Med tiden kan havs-och sjövatten göra att fönstren på kapellet blir matta och behöver en uppfräschning. En vanlig fråga från…

Blanka räcken och beslag

En blank pulpit och välpolerade tåg, räcken, pollare och andra beslag i rostfritt stål eller krom höjer verkligen helhetsintrycket av…

Välj rätt bottenfärg för din båt

Bottenfärgen ska skydda båten mot beväxning. För att hitta rätt bottenfärg måste du utgå ifrån hur du använder din båt….

Go to top