Ett vackert teakdäck – så gör du

Ett vackert teakdäck – så gör du

Ett vackert teakdäck och andra trädetaljer ombord bidrar till att höja helhetsintrycket av båten och gör den både vacker att se och gå på. Dessutom gör ett vackert teakdäck båten ännu mer attraktiv om du tänker sälja båten.

En del tycker om grånad, naturlig teak, medan andra föredrar den vackra, gyllene tonen i träet. Hör du till den sista kategorin bör du läsa vidare, för med Jotuns produkter är det enkelt att återskapa den vackra, gyllene bruna tonen i båtens teakdäck och andra trädetaljer ombord.

Så här gör du för att få ett snyggt teakdäck

  • Skölj däcket med färskvatten och ta bort eventuellt löst sittande smuts.
  • Påför Teak Cleaner med pensel, rulle, svamp eller en mjuk trasa och låt verka i ca 10 min.
  • Skrubba med en borste eller den grova sidan av en svamp för att få bort hårt sittande smuts och föroreningar. Påför mer Teak Cleaner vid behov.
  • Skölj ordentligt med färskvatten. Upprepa processen om ytan är mycket smutsig tills du är nöjd med resultatet.
  • Försegla den rena ytan med Teak Sealer för att förhindra att salt, smuts och föroreningar tränger in i träet. Påför Teak Sealer med pensel, svamp, mjuk trasa eller rulle. Låt torka i ca 30 minuter och torka av ev. överflödigt medel från ytan. Upprepa processen vid behov.
  • Ett alternativ till Teak Sealer är Teak Oil, en träolja som tränger in i träet. Påför med pensel, rulle eller svamp och låt torka i ca 30 min. Torka av ev. överflödigt medel från ytan.

Vad är skillnaden mellan Teak Sealer och Teak Oil?

Teak Sealer förseglar träet och ger en mjuk, vaxartad yta som är väldigt behaglig att gå på utan att det gör träet halt. Det tillför också extra glöd till träet. Teak Oil går snabbt in i träet, men har något kortare skyddstid. Vilken av dem du väljer beror helt på tycke och smak!

Här kan du se en kort film som visar hur du gör:

P.S. Har du sett våra andra ”Så gör du”-filmer om bottenfärg, grundning och underhåll av gummi, rostfritt stål och textil? Du hittar dem här!

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Fem myter om båtrengöring – vad fungerar egentligen?

Att rengöra båten kan vara slitsamt och en ganska tråkig uppgift som båtägare måste göra innan sjösättning. Ofta letar båtägare…

Gör båten klar för semestern!

Äntligen är båten i vattnet, polerad och fixad – vi har en lång och härlig båtsäsong framför oss. Nu när…

Biocidfri bottenfärg för insjöar och Norrlandskusten

Watershield är en specialutvecklad bottenfärg för båtar som ligger i insjöar, längs Norrlandskusten och i andra områden där enbart biocidfria…

Blank båt under hela säsongen

En blank båt ger en stolt båtägare. Ett blankt skrov som är väl beskyddat av ett vax av hög kvalitet…

Så lyckas du med båtvården

Snart dags att sjösätta båten för säsongen? Det här bör du tänka på för att lyckas med årets båtvård och…

Ny och effektiv kapelltvätt

Att båtens kapell blir särskilt hårt utsatt under båtsäsongen är ett välkänt problem. Hårt sittande smuts som är svår att…

Go to top