Färgsättning av hela huset

Färgsättning av hela huset

Rätt färgsättning skapar ett harmoniskt helhetsintryck. Fasad målad i kulören JOTUN 7653 Stockholmsgrön, detaljer målade i JOTUN 1024 Tidlös och grundmur i kulören JOTUN 1394 Os. Få samma uttryck på fasaden med DEMIDEKK Infinity, på detaljerna med DEMIDEKK Infinity Details och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg.

För att uttrycket runt hela huset ska få en harmonisk framtoning är det viktigt att alla detaljer passar ihop med både husets stil och vald huvudkulör. I vår nya färgkarta har vi samlat trygga, vackra huskulörer från våra kulörexperter. Alla kulörer presenteras med rekommenderade färgkombinationer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörrar och andra detaljer. Läs mer om färgsättning av hela huset på jotun.se.

En snygg detaljkulör tillför utemiljön det lilla extra, samtidigt som det kompletterar huvudkulören. Trädgårdsmöbler och entrédörr är bra exempel på detaljer där du kan experimentera med kulörer du aldrig skulle överväga till en hel fasad, tipsar Jotuns kulörchef, Birgit Torkildsby.

Se på detaljerna som husets accessoarer som – om kulörerna väljs med omsorg – verkligen kan tillföra ditt hus det där lilla extra.

Färgsättning av hela huset

Det är detaljerna som gör det! Fasad målad med nyheten i kulören JOTUN4252 Kimrök Dämpad. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt  för att få ett supermatt utseende! Dörren är målad i  JOTUN 4477 Deco Blue – här rekommenderar vi vår detaljfärg DEMIDEKK Infinity Details. Muren till vänster: JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 11129 Smoky Grey och altan i JOTUN 9073 Skimmergrå. Använd DEMIDEKK Terrasslasyr till altanen.

JOTUN 4252 Kimrök Dämpad.LADY 4477 Deco Blue.JOTUN 11129 Smoky Grey.JOTUN 9073 Skimmergrå.

Fönstren är husets ögon

Det brukar sägas att fönstren är husets ögon, och de uppfattas på avstånd ofta som svarta ytor. Många väljer vita fönster och fönsterkarmar, men fönster kan klä i så många andra färger än bara vitt.

Ljusa fönsterkarmar skapar en illusion av mindre fönster, medan en mörkare inramning skapar en illusion av större fönster. Ju större kontrast mellan fasad och fönster desto mer fokus får dessutom fönsterinramningen.

Färgsättning av fönster

Fasadkulör: JOTUN 7653 Stockholmsgrön. Få samma silkematta utseende med DEMIDEKK Infinity. Fönster och detaljer är målade i kulören JOTUN 1024 Tidlös. Till fönster och detaljer rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details. Grundmuren är målad i JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1394 Os.

Oavsett vilken kulör du väljer till dina fönster är det viktigt att den anpassas efter fasadens färg. Kulörerna måste samspela för att skapa en fin harmoni. Ju större kontrasten är mellan fasadkulören och detaljerna på huset, desto mer lyfter du fram detaljen. På så sätt kan du både dölja och framhäva detaljer på husets fasad.

TIPS för färgsättning av fönstren:

 • Ljusa fönsterkarmar på ljusa väggar avgränsar glasytan och får fönstren att se mindre ut.
 • Mörka fönsterkarmar på ljusa väggar får fönstren att verka större.
 • Mörka karmar på mörka väggar minskar kontrasten.

Färgsättning av husets fönster

Ju större kontrast mellan fasadkulör och detaljer, desto mer lyfts detaljerna fram. Här är fönster och entrébox målade i kulören JOTUN 1223 Höststämning, vilket ger karaktär och framhäver detaljerna mot fasaden som är målad i kulören JOTUN 0734 Brunsvart. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1491 Slipsten.

Välskötta målade fönster i en färg som matchar fasadkulören kan verkligen ge hela huset ett lyft – och om du målar fönstren med DEMIDEKK Infinity Details skyddar du husets fönster i många år.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Skapa en välkomnande entré

Entrén är ett område där du med fördel kan leka med färg för att skapa en ingång som inspirerar både dig och dina gäster. Antingen väljer du en kulör som går i samma nyans som huset, eller så bestämmer du dig för ett mer färgstarkt uttryck. Oavsett val av kulör kan huset helt ändra karaktär när ytterdörren målas i en ny färg.

De flesta ytterdörrar har detaljer som kan framhävas. De kan vara svåra att lägga märke till om dörren är målad i en neutral färg. Har du tittat på din dörr och noterat detaljerna? Det kommer i alla fall andra att göra om du målar den i en mer färgstark kulör.

Behöver du hjälp med färgsättningen av ditt hus? Ta hjälp av Jotuns Kulörrådgivning.

Färgsättning av ytterdörren

Framhäv dörrens detaljer med en mer färgstark kulör. Dörr målad i kulören JOTUN 1908 Sisal. Få samma uttryck på dörr och detaljer med DEMIDEKK Infinity Details. Fasaden är målad i i JOTUN 7653 Stockholmsgrön. För att uppnå samma silkematta uttryck, välj DEMIDEKK Infinity. Fönster och detaljer är målade i kulören JOTUN 1024 Tidlös och trappan är laserad i JOTUN 9710 Terrassgrå.

Ytterdörren spelar huvudrollen när det gäller gästernas första intryck av ditt hus. En färgstark dörr framhävs mot husets fasad, hälsar välkommen och får huset att se inbjudande ut.

Vill du inte välja en kulör som sticker ut är ett annat tips att istället leka med glansgrader för att skapa kontraster. Måla till exempel fasaden helt matt med nya DEMIDEKK Infinity Pure Matt, som skapar ett dämpat och exklusivt uttryck och låt dörren skina med en högre glans med vår detaljfärg DEMIDEKK Infinity Details.

Färgsättning av entrédörren

Här är väggen målad i JOTUN 9938 Naturligt Svart och dörren i den kolsvarta kulören JOTUN 0099 Svart. Få samma matta uttryck på fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt och aningen blankare dörr med DEMIDEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Uteplatsen – en förlängning av huset

Ett nylanserat altangolv i en vacker kulör ger dig en bra grund för att skapa en personlig och inbjudande uteplats. Se på altanen som en förlängning av huset och lasera den i en kulör som harmonierar med fasadkulören.

Med en enhetlig och välmatchad kombination av kulörer, material, växter och möbler skapas rätt atmosfär.

Fundera lite extra på om du vill ha en ljus eller mörk färg på altanen. Om golvet på altanen utsätts för mycket direkt sol kanske du ska välja en av våra ljusa transparenta kulörer. Då undviker du att altangolvet blir varmt att trampa på de soligaste dagarna. En mörkare altankulör ger tyngd och lugn till uteplatsen. Dessutom kommer alla gröna växter fram extra väl till de mörka kulörerna och hjälper till att ljusa upp helhetsintrycket.

Färgsättning av uteplatsen

Här är trappan laserad i kulören JOTUN 9710 Terrassgrå, en gråaktig mellannyans som harmoniserar väl med de gråvita detaljerna, målade i JOTUN 1024 Tidlös och grundmuren i kulören JOTUN 1394 Os, målad med JOTUN DryTech Murfärg.

När du laserar med DEMIDEKK Terrasslasyr säkerställer du att träet är skyddat mot allt från solens UV-strålar till regn, fukt och frost. Alla huvudkulörer i utomhusfärgkartan har en rekommenderad terrasslasyrkulör för att göra ditt färgval enklare och samtliga kulörer passar bra med skandinavisk arkitektur och natur.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr – vackra färger och lång hållbarhet
 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

Använd DEMIDEKK Terrassfix för lång hållbarhet
 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker

TIPS för färgsättning av altanen:

 • Använd fasadkulören som utgångspunkt. Se uteplatsen som en förlängning av huset och välj en nyans som harmoniserar med husets kulör.
 • Genom att låta färg- och materialval utomhus gå i linje med inredningen inne i huset suddas gränsen mellan ute och inne ut, och hemmet får en enhetlig stil i varje rum, även på uteplatsen.
 • Ta ett steg tillbaka och betrakta hus och omgivning som en helhet. Om din fasadkulör är gyllene fungerar de varma terrasslasyrkulörerna bäst. För dämpade svarta eller svala gråtoner kommer en gråaktig terrasslasyrkulör att skapa fin harmoni.
 • Fundera på hur du kan kombinera olika terrasslasyrkulörer. Spaljéer, pergola och räcken i trä kan ofta ha en annan kulör än altangolvet.

Färgsättning av uteplatsen

Här har fasad, pergola och altangolv fått olika naturnära kulörer som passar fint med den omgivande grönskan. Fasaden har målats i kulören JOTUN 1378 Kontur, pergolan i JOTUN 7658 Köpenhamnsgrön och altanen har laserats i JOTUN 9805 Sotad Svart. För att få samma vackra utseende på ditt hus rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity på fasaden, på pergolan DEMIDEKK Infinity Details och på altanen DEMIDEKK Terrasslasyr.

Grundmuren lyfter helhetsintrycket

Många glömmer bort grundmuren när huset ska färgsättas – och tänker inte på hur viktig en välhållen grundmur är för totalintrycket av huset. En fin grundmur målad i en vacker färg underbygger husets elegans och skapar ett sammanhängande helhetsintryck.

Grundmuren bildar en visuell bro mellan husets huvudkulör och marken det står på. Det är därför viktigt att du väljer en grundmurskulör som passar både med omgivningen och husets huvudkulör.

Många väljer att måla grundmuren vit eftersom det ger ett rent intryck, men det skapar ofta en allt för stark kontrast mellan huset och marken. En vit grundmur kan ibland till och med ge intrycket av att huset svävar ovanför marken.

Grundmuren bör istället målas i en kulör som ger huset en solid förankring i grunden det står på och gör övergången mjukare, som till exempel en ljus jordfärg. Det går även bra att välja en dämpad version av fasadkulören. Om kulören på husets fönsterfoder är diskret är det också en möjlighet att plocka upp denna färg till grundmuren för att skapa en helhet.

Färgsättning av grundmuren

Mjuka övergångar mellan mark, grundmur och detaljer. Fönster och detaljer är målade i JOTUN 1024 Tidlös. För fönster och detaljer rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1394 Os.

TIPS för färgsättning av grundmuren:

 • Till ett modernt hus med mycket mur kan man välja en starkare och mörkare kulör på muren än på ett traditionellt hus.
 • Till ett mörkare hus bör du välja en mörk kulör som förankrar huset med terrängen.
 • En mörk färg på grundmuren gör att huset ser stadigt ut.
 • En ljus färg gör att huset ser ljust och luftigt ut.

En fin grundmur i en vacker kulör lyfter helhetsintrycket av huset! I vår nya utomhusfärgkarta finns förslag på matchande grundmurskulörer till alla fasadkulörer.

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Glöm inte resten av husets detaljer

Det finns fler detaljer på huset – och alla är viktiga för att skapa en harmonisk helhet. Här kommer några tips när det gäller färgsättning av husets övriga detaljer.

 • Takfoten målas i samma kulör som fasaden, såvida den inte är av ett annat material än väggarna eller om arkitekturen rekommenderar att man markerar den med en egen kulör.
 • Även vindskivor och hörnbrädor bör målas i huvudkulören. Om man väljer att måla vindskivor och hörnbrädor i en annan kulör än väggarna styckar man upp ytan och det bör därför bara göras om det finns särskilda arkitektoniska grunder till det.
 • Takrännor och stuprör målas i liknande eller samma kulör som intilliggande ytor.
 • Altaner, balkonger och verandor kan målas i husets huvudkulör för att undvika att stycka upp huset. På stora fasadytor kan de dock med fördel målas i en annan kulör för att bryta av. Kom ihåg – ju större kontrast mellan fasadkulören och detaljen, desto mer lyfter du fram den – ju mindre kontrast, desto mer döljs den.

Färgsättning av hela huset

Ett hus med många detaljer och en harmonisk färgsättning! Fasaden är målad i JOTUN 7653 Stockholmsgrön och fönster och detaljer i i JOTUN 1024 Tidlös. För fasad rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity och för fönster och detaljer DEMIDEKK Infinity Details. Trappan är laserad i kulören JOTUN 9710 Terrassgrå. Få samma lena och vackra resultat med DEMIDEKK Terrasslasyr. Grundmur: JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1394 Os

Glöm inte att färger upplevs annorlunda i dagsljus. Kulörer som ser dämpade och lugna ut inomhus kan bli gälla och skrikiga ut utomhus. Välj därför kulörer från Jotuns utomhusfärgkarta, så kan du vara trygg med att du får ett bra resultat. Färgkartan hjälper dig med kulörvalet för allt ifrån fasad till grundmur, altan, fönster, dörrar och detaljer.

En vacker komplett kulörpalett tillsammans med högkvalitativa produkter ger ett vackert hus som håller länge.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Varför behöver man en speciell färg till husets detaljer?

Det beror på att fönster, dörrar, vindskivor, balkongräcken, trädgårdsmöbler och andra utvändiga detaljer som t.ex. utskärningar, snickarglädje eller liknande ofta är gjorda av hyvlat trä och kräver extra egenskaper från en färg, som till exempel god utflytningsförmåga. Fönster och dörrar är särskilt utsatta för påfrestningar eftersom de är i direkt kontakt med både utomhus- och inomhusklimatet och det är viktigt med en färg som håller länge och skyddar träverket. Dessutom är det viktigt att färg som används på fönster och dörrar inte klibbar.

(*DEMIDEKK Infinity-familjen håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top