Från barnrum till ungdomsrum – vi ger dig de bästa tipsen

Från barnrum till ungdomsrum – vi ger dig de bästa tipsen

Det händer mycket under övergången från barn till ungdom. Man vet tydligare vad man vill och blir klarare över sin identitet och sina intressen. Man vill visa att man håller på att bli ”vuxen”. Rummet är ett av de första synliga tecknen på det.

Låt ditt barn bestämma, men hitta bra lösningar tillsammans

Ungdomar är ofta modigare än oss vuxna och kan vara mer ”extrema” i sina önskemål än vad vi vuxna är redo att uppfylla. Deras personliga touch går liksom inte helt ihop med stilen i resten av huset. Stretar du emot lite när din avkomma vill måla rummet svart? Misströsta inte – här får du både goda argument för varför du bör lyssna på ungdomen och våra tips på hur ni båda kan bli nöjda!

SENS 9938 Naturligt Svart

Alla ni som är förtvivlade över att tonåringen vill måla rummet svart, se möjligheterna – svart är fantastiskt att kombinera med andra kulörer! Här har man målat med SENS 9938 Naturligt Svart.

I vår SENS-palett för Ungdomstid hittar du eleganta färger och kombinationer för ungdomsrummet. Paletten består av färger som gör att rummet inte upplevs som kyligt även om det är mörkt.

PS! Om du använder SENS behöver du inte oroa dig för att den mörka färgen är svår att måla över när rummets innehavare är mätt på allt det mörka eller ska lämna boet. SENS har mycket god täckförmåga och de mörka ytorna är enkla att måla över.

SENS 6084 Sjösmaragd

Se hur fint det här ungdomsrummet blev när vi målade väggarna med SENS 6084 Sjösmaragd.

Att ungdomarna upptäcker vad de vill och sin egen identitet ska vi vara glada för. Det betyder att de börjar bli självständiga och mer definierade när det gäller sin personlighet. En del inspireras kanske av mode, trender, popstjärnor, kändisar och sociala medier, medan andra hittar inspiration i allt från fotbollslag, coola färger på en skateboard, ett band, ett spel eller teknologi. Inspiration är individuellt!

Så gör du ett smart skrivbord

Så låt dem få bestämma hur deras rum ska se ut och låt rummet spegla deras identitet där de är just nu. På så sätt blir rummet en plats där de mår bra, en plats där de finner trygghet och känner sig hemma och – kanske viktigast av allt – en plats där de vill vara.

Sätt er ner och diskutera vad de vill med rummet och forma några tankar i förväg kring följande punkter.

1) Dela av väggen!

Vi ser ofta att tonåringen vill bort från färgrika, ljusa kulörer och dras mot djupare färgtoner. Grått, blått, svart och turkos är populära färger under den här perioden. Färger som ungdomarna ser som trendiga och tuffa, men som vi vuxna ofta tycker är lite trista för ett ”barnrum”. Det kan ju vara lätt att glömma att de faktiskt inte är barn längre, utan att de börjar få en mer modern och vuxen smak.

Horisontell delning – ge rummet en grov prägel

Skapa ett rum med svart som bas, dela av väggen i två horisontella delar, måla underdelen i svart och välj en ljusare färg på överdelen. Det ger rummet en unik och grov, men samtidigt ljus och luftig prägel som den åldrande prinsen eller prinsessan (och du) förmodligen kommer att bli nöjd med. Låt ungdomen själv få vara med och välja en ljus färg som han eller hon tycker om och även hur stor den delen ska vara.

SENS 2856 Warm Blush

Horisontellt är tufft. Skapa ett elegant uppehållsrum för den unga tjejen
med SENS 2856 Warm Blush och 2024 Senses.

Vertikal delning – framhäv viktiga saker

Om ni inte vill ha en horisontell delning kan det också vara väldigt snyggt att skapa ett vertikalt ljust fält på en av väggarna. Kanske har avkomlingen en gitarr, en skateboard eller något annat som han är stolt över och som man kan ställa framför det här fältet – ett perfekt sätt att framhäva saker man är stolt över.

SENS 1462 Grå Skiffer

Misströsta inte om ungdomen vill ha mörka färger. Använd SENS 1462 Grå Skiffer för att sätta en snygg prägel på ungdomsrummet.

2) Välj mörka väggar och färgrika detaljer

Om det inte är aktuellt med tvåfärgade väggar finns det fler sätt att lysa upp ett mörkt rum. Helmörka väggar erbjuder möjligheter som du inte får med ljusa väggar. Har ni några detaljer som kan målas? Ett skrivbord, ett skåp eller en hylla? Ta fram färgkartan och låt ungdomen plocka ut några färger som han eller hon tycker om. Eller så kanske ni kan hitta några kuddar och bilder som tar in färg i rummet?

SENS 1032 Grå Harmoni

Mörka väggar är otroligt snygga ihop med färgrika inredningsdetaljer och behöver absolut inte ge ett dystert intryck. Här med SENS 1032 Grå Harmoni på vägg och SENS 9938 Naturligt Svart på skåp.

3) Dela av rummet i zoner

Ett ungdomsrum ska, precis som barnrummet, ha flera funktioner. Det ska vara en plats för god sömn och läxor och inte minst för socialt umgänge. Skapa en hörna för skrattfyllda kvällar eller långa spelkvällar. Se till att skapa en bra atmosfär, en plats där det inte bara är härligt utan även praktiskt att vara.

SENS 8470 Smooth White

Skapa ett tufft uttryck i olika zoner. Här har man målat med SENS 9938 Naturligt Svart och 8470 Smooth White – snyggt mot till detaljer i denim.

 

Barn glider bit för bit in i ungdomen med all den glädje och alla de utmaningar det innebär. Viktigast är att ge dem ett rum där de känner sig trygga, en plats där de trivs och vill vara – ensamma eller med vänner. Det är den bästa förutsättningen för nöjda barn – som i sin tur är den bästa förutsättningen för nöjda vuxna!

Om SENS:
• Ger ett fint tåligt resultat.
• Innehåller inga lösningsmedel och avger inga skadliga ångor.
• En 3i1-produkt – kan användas på vägg, panel och lister.

Läs mer här (länk till webbsida).

Se video:

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top