Fräscha upp båten efter sommaren – kolla in våra tips!

Fräscha upp båten efter sommaren – kolla in våra tips!

Sommaren 2020 har verkligen varit en båtsommar! Aldrig har vi haft och använt så många fritidsbåtar i Sverige. Trots att vädret har varit typiskt svenskt, eller rättare sagt varierande, så har det varit fullt i både gäst- och utehamnar under hela sommaren.

Nu när båten har använts mycket blir det ofta smutsigt ombord. Samtidigt kan september bjuda på fina sensommarhelger, så du kanske inte är helt redo att avsluta säsongen ännu. Då kan en snabb och enkel uppfräschning av båten vara smart, så att den är redo för den sista delen av båtsäsongen.

1. Tvätta skrovet och ta bort salt och smuts

Är du en av dem som är duktiga på att spola av båten efter användning? Det är väldigt smart! Det är nämligen det enklaste sättet att hålla båten ren och blank genom hela säsongen. Läs fler tips här. Det är också smart att göra en utvändig tvättning av båten med Boatwash för att ta bort salt, smuts och slem från vattenlinjen efter semestern. Vattenlinjen är extra bra att tvätta med jämna mellanrum för att slippa ett större jobb till hösten.

 Boatwash

Boatwash

  • Biologiskt tvättmedel
  • Avlägsnar fett, salt och smuts
  • Kan användas för motortvätt

2. Ta bort fläckar och märken

Några fläckar och märken kräver mer arbete än bara en tvätt med Boatwash. Då kan du enkelt använda en mjuk trasa och lite Shiny som du kan polera bort fläckarna med. Shiny innehåller också ett vax som gör att du får bättre skydd på ytan. Du behöver därför inte vaxa ytan på nytt efteråt om du inte önskar det.

 Shiny

Shiny

  • Rengör
  • Polerar
  • Skyddar

3. Tvätta kapellet och kapellfönsterna

Det är detaljerna som gör helheten, så glöm inte kapellet. Om den har använts mycket i sommar har vädret med stor sannolikhet satt sina spår, och kanske har fönsterna fått fettmärken efter barnhänder. Då är det bra att blanda ihop lite Textile Cleaner i en sprayflaska och tvätta den. Kom ihåg att det är olika blandningsförhållanden till kapellet och fönsterna. Om du gör en snabbtvätt nu blir förberedelserna inför vinterförvarningen enklare.

 Textile Cleaner

Textile Cleaner

  • Tvättmedel för kapell, persienner, kuddar och andra textilier
  • Biologiskt nedbrytbar
  • Innehåller inga lösningsmedel

Har du överdrag till fendrarna? Kom ihåg att spola av och tvätta de regelbundet. Havsvatten gör att överdragen torkar och saltkristallerna kan matta skrovet på båten. Sköljer du överdragen med färskt vatten så får du bort salt och håller även skrovet finare längre.

Funderar du på vad du behöver göra med båten inför vinterförvarningen? Läs mer här.

Avatar
Avatar

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Så här undviker du vanligaste båtvårdstabbarna

När våren närmar sig blir det full fart i båthamnarna. Många vill få båten klar för sjösättning så fort som…

Förenkla båtvården med den nya epoxygrundningen Yachting Barrier Primer

Att få ett komplett färgsystem på båten är krävande, då olika ytor och vatten behöver olika produkter. Jotun Yachting lanserar…

Båtvård steg-för-steg

Vi båtägare är väl aldrig stoltare än när vi på årets första tur, åker ut i en blankpolerad båt. För…

Åtta frågor och svar om hur bottenfärg påverkar miljön

Vi blir allt mer medvetna om hur vi påverkar vår miljö. Globalt står vi inför många utmaningar, men det finns…

Gör båten klar för semestern!

Äntligen är båten i vattnet, polerad och fixad – vi har en lång och härlig båtsäsong framför oss. Nu när…

Så lyckas du med båtvården

Snart dags att sjösätta båten för säsongen? Det här bör du tänka på för att lyckas med årets båtvård och…

Go to top