Grundmåla båten – så får du ett lyckat resultat!

Grundmåla båten – så får du ett lyckat resultat!

Bra förberedelser är hemligheten bakom ett lyckat resultat, oavsett om det handlar om grundmålning eller slutstrykning av båten. 

Att få till grundmålningen av båten kan vara svårt av flera olika anledningar. Grundningen säkrar det perfekta slutresultatet och kräver extra noggrann förberedelse. Grundfärgen används både över och under vattenlinjen för att säkra vidhäftningen av de efterkommande strykningarna. Grundningen är viktig för att säkra skrovet mot att vatten tränger in, vilket kan skapa plast-och frostskador. Därför är det viktigt att skapa en jämn yta av grundningen vid första strykningen.

Undvik plastskador med Antipest

Idag har de allra flesta båtar ett lager av gelcoat. Även om inte alla båtägare är medvetna om det, håller gelcoat inte alltid tätt. Utan en vattentät barriär kommer en ny, obehandlad båt att dra åt sig vatten så snart den sjösätts, även med dagens mer moderna typer gelcoat. Med tiden kan detta vatten reagera med kemiska komponenter i gelcoaten och därigenom utveckla plastskador på skrovet. För att undvika att vatten tränger in kan man bygga upp en barriär med epoxyprimer. Denna appliceras med rekommenderat antal strykningar vilket bildar en vattentät barriär på skrovet.

Det finns många typer av epoxyprimers. Vi rekommendear Antipest till båtar med gelcoat för att bygga upp en vattentät barriär. Denna produkt kan även användas på aluminium. Till överdrag av järn, stål och bly – till exempel till kölen på en segelbåt – rekommenderar vi Epoxy Yacht HB. Det är en modifierad epoxyprimer som innehåller korrosionshämmande medel för att undvika rost och förbättra vidhäftningen av denna typ av underlag.

Vinyl Primer

Känn dig trygg med Vinyl Primer

Primers kan också användas för att täta underlaget om man är osäker på om befintlig bottenfärg är kompatibel med den nya bottenfärg som man vill applicera. Påför då ett lager Vinyl Primer som fungerar som både tätning och vidhäftning. Då kan du som båtägare känna dig trygg med att gammal och ny bottenfärg inte reagerar med varandra och börjar att flagna.

Lackering av båten

Vill du måla båten i en annan färg? För ett lyckat resultat är förberedelser a och o. Ytan måste vara ren, fast och torr. Eventuella skador och repor repareras lätt med Epoxy Repair. Tvätta ytan med vatten och låt det torka. Putsa med P120-P150 papper för att ta bort eventuella ojämnheter runt skadan. Applicera en strykning av lämplig epoxyprimer, t.ex. Antipest, och låt torka. Applicera sedan spacklet med en spatel och låt det torka ungefär en till fyra timmar beroende på temperaturen (se det tekniska databladet för korrekt torktid). Gnid med P180-220 papper för att få en jämn yta och försegla sedan med en skikt epoxyprimer igen och låt torka. Då är du redo att börja förbereda inför målningen. Applicera en primer med bra slipegenskaper, t.ex. EasyPrimer i två lager. Putsa ytan med P180-220 för att få en helt jämn yta innan du fortsätter med appliceringen av lackeringen.

Om det finns ojämheter innan lackfärgen appliceras, kommer det att synas lika bra efter lackeringen. Därför är det värt att spendera lite extra tid för att säkerställa en perfekt yta genom att slipa ner primern för att få en helt jämn yta innan du fortsätter med målningen.

Undrar du hur allt går till steg för steg? Titta på filmen nedan:

Kom ihåg att du också kan kontakta Jotuns färgexperter på Teknisk Service för hjälp och råd.

Lycka till med målningen!

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Så vårrustar du båten på ett tryggt sätt

Det är viktigt att tänka på att antifouling och andra båtvårdsprodukter ska användas på ett säkert sätt för att skydda…

Så rengör och skyddar du gummit på båten

Rib-båtar av gummi, fendrar och alla gummidetaljer ombord behöver tvättas och behandlas för att bli rena och för att gummit…

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Med tiden kan havs-och sjövatten göra att fönstren på kapellet blir matta och behöver en uppfräschning. En vanlig fråga från…

Blanka räcken och beslag

En blank pulpit och välpolerade tåg, räcken, pollare och andra beslag i rostfritt stål eller krom höjer verkligen helhetsintrycket av…

Välj rätt bottenfärg för din båt

Bottenfärgen ska skydda båten mot beväxning. För att hitta rätt bottenfärg måste du utgå ifrån hur du använder din båt….

Undvik de vanligaste båtvårdstabbarna

När våren närmar sig blir det full fart i båthamnarna. Många vill få båten klar för sjösättning så fort som…

Go to top