Hitta rätt grå färg till huset

Hitta rätt grå färg till huset

Funderar du på att måla huset grått?

Välj en färg på huset som passar stilen och omgivningarna. Det finns en rad olika grå kulörer – varma, beige och kalla grå toner. Hitta rätt grå kulör till huset!

Många har valt en grå kulör på huset de senaste åren och har varit mycket nöjda med det. I det här inlägget får du förslag på många fina grå kulörer och hur du kan använda dem. Vill du titta på en annan kulör? Då bör du kolla in vår nya digitala färgkarta för utomhuskulörer.

Jotun grå färger

Ett underbart gammalt hus med tidlösa grå kulörer som framhäver de vackra vita detaljerna. Fasaden är målad i 1973 Antikgrå och de vita detaljerna i 1624 Lätthet.

JOTUN 1973 Antikgrå

En gulaktig grå ton. Den här färgen upplevs som klassisk och tidlös utomhus, – den kommer varken att tippa åt det blå eller röda hållet. JOTUN 1973 Antikgrå är en av våra mest populära ljusa gråtoner för utomhusbruk. Den är mörk nog för att skapa fina konstraster till vita detaljer som fönster, dörrar och detaljer. Det är också en färg som man lätt kan tillföra mer färgstarka kulörer intill för variation. Se gärna på våra vackra blåtoner, gröntoner och röda toner för inspiration. Här är möjligheterna många.

Varma grå och gråbeige toner

Varma grå toner upplevs som vänligare och mer harmoniska med naturens växtfyllda omgivningar. De innehåller gult och rött som balanserar det skarpa ljuset utomhus och därmed ger ett varmare intryck. Varma grå toner passar de flesta byggnader, gamla som nya. Dessa är kulörer som de flesta upplever som tidlösa.

Bli expert på 60 sekunder – se våra filmer

Varma grå toner kombinerar du bäst med andra gyllene och varma kulörtoner. Gärna gulaktiga vita toner, nyanslika mellantoner eller andra mörkare varma grå toner. Här kommer klara vita kulörer snabbt att bli lite kalla, så brutna kulörer är att föredra. Du kan också tillföra läckra röda toner eller dämpade gröna toner. Varma grå toner kan kombineras med många andra kulörer. Många faller också för de naturliga gråbeige och beige tonerna på grund av deras tidlöshet och värme. När du ska tänka på terrasskulörer intill dessa kulörer bör du välja en kulör med lite värme, inte kalla gråaktiga kulörer.

Så här hittar du rätt kulör till huset

JOTUN grå kulörer

Här känner man sig välkommen! Väggen är målad i 1378 Kontur, detaljer och tak i 1376 Froströk, och den vackra dörren i 1434 Labrador.

JOTUN 1376 Froströk.JOTUN 1378 Kontur.JOTUN 1434 Labrador.
Jotun gråfarger

Huset är målat i 1016 Blek Sand, en dämpad grå beige ton. Grundmuren är målad i Jotun Premium Mur 1402 Canvas.

Här är det målat i Jotun 1434 Labrador, vår populäraste gråton!

Kallare grå och blå toner

En del hus har en stram och modern arkitektur, kanske med inslag av betong och stål. De kanske ligger bland fjäll, hav och klippor. Då kan de kallare kulörtonerna fungera bra. Uttrycket blir rent, svalt och kanske aningen mer modernt i mångas ögon. Alla de neutrala grå tonerna, då med ”N” i NCS-koden, kommer att upplevas som kalla utomhus. Trots att de kallas neutrala. Många kommer då att se båda blåaktiga och lila ut i skarpt ljus. En olycklig överraskning för den som föreställde sig en varmare grå ton, så var lite uppmärksam här.

Här går den kyliga grå tonen 9930 Frostdis väl ihop med den rena vita 9918 Klassisk Vit.

JOTUN 9930 Frostdis

En neutral grå ton. Det här är en kall grå ton som i vissa ljus kan uppfattas som lite blåaktig i tonen. De här blåakigta och kalla gråtonerna bör inte sättas bredvid gyllene färger, för då förstärks det blå/lila i den grå färgen, medan det gula i de gyllene färgerna lätt ser lite ”smutsigt” ut intill. Använd därför ena vita toner som JOTUN 9918 Klassisk Vit ihop med Frostdis. Neturala grå toner fungerar bra till vissa blå färger, se bl.a. våra blå färger JOTUN 4638 Dunkelgrå och JOTUN 4252 Kimrök Dämpad, eller vår dämpade svarta JOTUN 9938 Naturligt Svart.

 

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Drömmer du om ett rött hus? Här är våra tips!

Ett rött hus ger värme och energi till omgivningarna. Hitta den perfekt röda färgen till ditt hus!   Bild ovan:…

Friskt med blågröna detaljer ute

Med nya, blågröna detaljer kan du skapa en helt ny atmosfär utomhus. – Läs mer om hur du kan friska…

50 år av kulörtrender utomhus

DEMIDEKK fyller 50 år! Sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat och förskönat svenska trähus och är idag etablerat som ett av…

Vinnare av nymålat hus 2021

Vinnarhuset är målat med DEMIDEKK Infinity i Jotun 1376 Froströk, altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i Jotun 9072 Naturgrå och…

Go to top