Hitta rätt grå färg till huset

Hitta rätt grå färg till huset

Funderar du på att måla huset grått?

Välj en färg på huset som passar stilen och omgivningarna. Det finns en rad olika grå kulörer – varma, beige och kalla grå toner. Hitta rätt grå kulör till huset!

Många har valt en grå kulör på huset de senaste åren och har varit mycket nöjda med det. I det här inlägget får du förslag på många fina grå kulörer och hur du kan använda dem. Vill du titta på en annan kulör? Då bör du kolla in vår nya digitala färgkarta för utomhuskulörer.

Jotun grå färger

Ett underbart gammalt hus med tidlösa grå kulörer som framhäver de vackra vita detaljerna. Fasaden är målad i 1973 Antikgrå och de vita detaljerna i 1624 Lätthet.

JOTUN 1973 Antikgrå

En gulaktig grå ton. Den här färgen upplevs som klassisk och tidlös utomhus, – den kommer varken att tippa åt det blå eller röda hållet. JOTUN 1973 Antikgrå är en av våra mest populära ljusa gråtoner för utomhusbruk. Den är mörk nog för att skapa fina konstraster till vita detaljer som fönster, dörrar och detaljer. Det är också en färg som man lätt kan tillföra mer färgstarka kulörer intill för variation. Se gärna på våra vackra blåtoner, gröntoner och röda toner för inspiration. Här är möjligheterna många.

Varma grå och gråbeige toner

Varma grå toner upplevs som vänligare och mer harmoniska med naturens växtfyllda omgivningar. De innehåller gult och rött som balanserar det skarpa ljuset utomhus och därmed ger ett varmare intryck. Varma grå toner passar de flesta byggnader, gamla som nya. Dessa är kulörer som de flesta upplever som tidlösa.

Bli expert på 60 sekunder – se våra filmer

Varma grå toner kombinerar du bäst med andra gyllene och varma kulörtoner. Gärna gulaktiga vita toner, nyanslika mellantoner eller andra mörkare varma grå toner. Här kommer klara vita kulörer snabbt att bli lite kalla, så brutna kulörer är att föredra. Du kan också tillföra läckra röda toner eller dämpade gröna toner. Varma grå toner kan kombineras med många andra kulörer. Många faller också för de naturliga gråbeige och beige tonerna på grund av deras tidlöshet och värme. När du ska tänka på terrasskulörer intill dessa kulörer bör du välja en kulör med lite värme, inte kalla gråaktiga kulörer.

Så här hittar du rätt kulör till huset

JOTUN grå kulörer

Här känner man sig välkommen! Väggen är målad i 1378 Kontur, detaljer och tak i 1376 Froströk, och den vackra dörren i 1434 Labrador.

JOTUN 1376 Froströk.JOTUN 1378 Kontur.JOTUN 1434 Labrador.
Jotun gråfarger

Huset är målat i 1016 Blek Sand, en dämpad grå beige ton. Grundmuren är målad i Jotun Premium Mur 1402 Canvas.

Här är det målat i Jotun 1434 Labrador, vår populäraste gråton!

Kallare grå och blå toner

En del hus har en stram och modern arkitektur, kanske med inslag av betong och stål. De kanske ligger bland fjäll, hav och klippor. Då kan de kallare kulörtonerna fungera bra. Uttrycket blir rent, svalt och kanske aningen mer modernt i mångas ögon. Alla de neutrala grå tonerna, då med ”N” i NCS-koden, kommer att upplevas som kalla utomhus. Trots att de kallas neutrala. Många kommer då att se båda blåaktiga och lila ut i skarpt ljus. En olycklig överraskning för den som föreställde sig en varmare grå ton, så var lite uppmärksam här.

Här går den kyliga grå tonen 9930 Frostdis väl ihop med den rena vita 9918 Klassisk Vit.

JOTUN 9930 Frostdis

En neutral grå ton. Det här är en kall grå ton som i vissa ljus kan uppfattas som lite blåaktig i tonen. De här blåakigta och kalla gråtonerna bör inte sättas bredvid gyllene färger, för då förstärks det blå/lila i den grå färgen, medan det gula i de gyllene färgerna lätt ser lite ”smutsigt” ut intill. Använd därför ena vita toner som JOTUN 9918 Klassisk Vit ihop med Frostdis. Neturala grå toner fungerar bra till vissa blå färger, se bl.a. våra blå färger JOTUN 4638 Dunkelgrå och JOTUN 4252 Kimrök Dämpad, eller vår dämpade svarta JOTUN 9938 Naturligt Svart.

 

 

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers, etc. delar Tanja nyheter, trender och nyttiga tips med dig som är intresserad av interiör, färger och design.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top