Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad panel vara lösningen för dig. Det finns många frågor kring fabriksmålad panel och vi besvarar dem nedan.

Det är mycket att ta ställning till i en byggprocess. Ritningar, färger, material och detaljer kan kännas överväldigande när du är mitt upp i alla beslut. Som om det inte är mycket redan, måste även beslut tas om fasaden. Det är den som kommer att skydda och bevara ditt hus under åratal framöver.

Varför är det viktigt att måla fasaden?

För att beskydda huset. Det är din viktigaste ägodel. Väljer du en färg av hög kvalitet kan du vara trygg att huset kommer att vara väl skyddat och att det dröjer länge tills det blir dags att måla igen. Även kulör och glans bevaras och får huset att se nymålat ut länge.

Är det mycket dyrare att köpa en fabriksmålad panel än att måla själv?

Nej, det är inte mycket dyrare, men det kostar lite extra att få en redan färdigmålad panel med grundning och en första strykning. Toppstrykningen måste man göra när huset är färdigmonterat, men de två första, mest tidskrävande, strykningarna är redan gjorda. Hela brädan, även kanterna på träet är behandlade. Detta är svårt, om inte omöjligt, att lösa när panelen väl är på plats. Med fabriksmålad panel slipper du krympränder och får ett bättre skydd. Har du tid och lust att måla grundfärg och två strykningar färg själv kommer du att spara lite pengar, men om du tänker den alternativa kostnaden för det arbete du utför blir det billigare att köpa förbehandlad panel.

Fabriksgrundad panel sparar tid

Du kan spara mycket tid på att välja förbehandlad panel

Vad blir skillnaden i kvalitet på att måla själv eller en fabriksmålad panel?

Den panel du monterar på husets utsida idag ska hålla i minst 60 år, med rätt behandling. Väljer du en fabriksmålad panel kan du vara säker på att huset blir skyddat från dag 1. Dessutom är både grundningen och första strykningen påmålad under optimala förhållanden, vilket ger ett jämnt och vackert resultat. Helt enkelt perfekt.

Om jag väljer att måla själv, hur snart måste huset målas efter att det är byggt?

Det rekommenderas att måla huset inom 14 dagar efter att det är byggt. Obehandlat trä börjar brytas ner av solljuset redan efter några få dagar. Om träet har hunnit bli nedbrutet, måste det först borstas med en stålborste ner till till det friska träet, innan det läggs på grundning och färg. Dessutom riskerar du att grundningen fäster sämre och det blir ett sämre underlag för färgen.

Om du istället väljer en fabriksmålad panel har du god tid på dig att måla den sista strykningen. Kom bara ihåg att behandla ändträ och snittytor med  JOTUN Visir och DEMIDEKKOPTIMAL eller TREBITT Oljelasyr när huset har monterats, sedan kan du vänta. Om huset är målat med JOTUN Industri Optimal går det att vänta upp till 2 år innan du målar toppstrykningen. Med JOTUN Industri Lasyr Trebitt kan du vänta upp till 5 år. Om du har ett nytt hus, kan det vara skönt att slippa stressa med toppstrykningen, det finns alltid en massa annat att göra.

Spara tid med förgrundad panel

Det här huset har liggande panel, men du kan också få fabriksmålad stående panel. Färgen är Jotun 9918 Klassisk Vit.

Vilken färg ska jag välja?

Det är många som funderar över vilken färg som passar bäst till just deras hus. Utbudet är stort och om du ska köpa fabriksmålad panel kan du välja bland alla exteriörfärger i färgkartan. Hos Jotun har färgexperter kategoriserat olika val i tre stilar: modernt, nostalgiskt och klassiskt. Varje stil har en färgkollektion som gör ditt val tryggt, enkelt och komplett. Från grundmuren till vindskivorna. Det ger ett fint och harmoniskt uttryck som framhäver detaljerna på huset, samtidigt som det smälter bra i miljön runtom.

Vill du ha personliga råd till vad som passar just ditt hus kan du kontakta Jotuns färgexperter. Här kan du få kostnadsfri individuell rådgivning om färgval, från våra duktiga kulörrådgivare.

Välj fabriksmålad panel
En fabriksmålad panel kan också levereras med ett nostalgiskt utseende. Färgen på denna vägg är Jotun 1223 Höststämning och detaljerna är i kulören 1001 Eggvit.

Var kan jag köpa fabriksmålad panel och hur lång beställningstid är det?

Många byggvaruhus levererar fabriksmålad panel som är målad med Jotun Visir grundning och ett eller två lager med Jotun Optimal eller Jotun Industri Lasyr Trebitt. Leveransen är snabb,  oavsett vilken färg du väljer. När det är dags för en ny strykning, fortsätt bara med DEMIDEKK eller JOTUN Optimal i samma färg som den fabriksmålade panelen. Då blir huset återigen väl skyddat från vind och väderlek under lång tid.

Bygge hus - velg industribehandlet kledning
Här är en modern panel i kulören Jotun 0347 Malmblå.
Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Valeries bänk blir grön

Varför inte fräscha upp dina utemöbler med lite färg! Här har modedesignern och influencern Valerie Aflalo målat barnens bänk i…

Drömstuga på Hvaler

Följ med hem till denna tjusiga stuga på Hvaler, Norge! Färgen är DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad, en färg som…

Ingunns vackra trädgård

När man första gången ser Ingunns trädgård tar det nästan andan ur en! Innanför den lilla vita porten uppenbarar sig…

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Go to top