Nu är det dags att tvätta huset utvändigt

Nu är det dags att tvätta huset utvändigt

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på utomhussäsongen. Du har allt att vinna på att tvätta huset. Det är din viktigaste ägodel och behöver tas om hand ordentligt. Sätter du av några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna reducerar du faran för röta och huset ser ofta nymålat ut direkt. Nu är det också enklare än tidigare. Huset är målat med DEMIDEKK Infinity i  9938 Naturligt Svart.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du slappna av och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg eller ett staket som behöver målas. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du dock vänta lite innan du börjar.

Bänk 8413 Herrgårdsgrön

Det här huset har målats med den självrengörande färgen DEMIDEKK Infinity i kulören 1105 Villavit. Bänken är målad i Jotun 8413 Herrgårdsgrön.

Effektivt tvättmedel

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är en rengöring som desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba lika kraftigt och algerna kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten.

Obs! Var försiktig med högtryckstvätten och använd inte för hård stråle. Det kan skada fasaden.

Observera att hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan möglet släpper taget. Har du oljefärg på husväggen kritar dessa ofta, testa genom att dra handen över ytan och se om färgen kritat av sig. Hustvätten avlägsnar i första hand smuts, men även kritning så att huset får tillbaka sin glans.

Läs också DEMIDEKK Infinity – med självrengörande egenskaper – vår bästa utomhusfärg någonsin.

 Kraftvask 3-i-1

Kraftvask 3-i-1

  • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
  • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
  • Universal tvättmedel för enklare underhåll
  • Långtidsverkande effekt mot beväxning

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Det tar bort både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Det nordiska klimatet är så varierande och numera har vi ofta högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Mögel och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt sprids.

Tvätta huset

Var noga med hur du tvättar och underhåller huset. Jotun kraftvask 3-i-1 är ett tvättmedel som både rengör och förebygger.

Så här tvättar du fasaden

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap. Du behöver: JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

  1. Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för tvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
  2. Påför ett jämnt lager JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion nerifrån och upp på väggen.
  3. Låt medlet verka ca 5 minuter, bearbeta sedan ytan med borste om det behövs.
  4. Spola av med vatten. JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion missfärgar inte glas (var dock försiktigt med självrengörande fönsterglas), så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen och högtryckstvätt bör inte användas på gamla fasader.

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion kan användas både för årlig underhållstvätt och för tvätt av huset innan målning. Observera dock att spädningsförhållandena skiljer sig beroende på användningsområde.

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Ge de gamla trädgårdsmöblerna nytt liv

Visst skulle det kännas bättre att ge nytt liv åt de gamla trädgårdsmöblerna istället för att köpa nya? Med några…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla sitt hus i en grå eller svart nyans är populärt. I detta inlägget kan du inspireras och få…

Midsommar i skärgårdsvillan

Vem drömmer inte om en traditionell midsommar i skärgården? Fasaden på den här vackra skärgårdsvillan är målad i JOTUN 7653…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Go to top