Nu är det dags att tvätta huset utvändigt

Nu är det dags att tvätta huset utvändigt

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på utomhussäsongen. Du har allt att vinna på att tvätta huset. Det är din viktigaste ägodel och behöver tas om hand ordentligt. Sätter du av några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna reducerar du faran för röta och huset ser ofta nymålat ut direkt. Nu är det också enklare än tidigare. Huset är målat med DEMIDEKK Infinity i  9938 Naturligt Svart.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du sitta och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg m.m. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du vänta lite innan du börjar.

DEMIDEKK 1105 Villavit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här huset har målats med den nya, självrengörande färgen DEMIDEKK Infinity i kulören 1105 Villavit. Bänken är målad i Jotun 8413 Herrgårdsgrön.

Nytt och mer effektivt tvättmedel

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är en rengöring som desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba lika kraftigt och algerna kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten.

Tips! Var försiktig med högtryckstvätten och använd inte för hård stråle. Det kan skada fasaden.

Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan möglet släpper taget. Har du oljefärg på husväggen kritar dessa ofta, testa genom att dra handen över ytan och se om färgen kritat av sig. Hustvätten avlägsnar i första hand smuts, men även kritning så att huset får tillbaka sin glans.

Läs också om nyheten DEMIDEKK Infinity – med självrengörande egenskaper – vår bästa utomhusfärg någonsin.

 Kraftvask 3-i-1

Kraftvask 3-i-1

  • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
  • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
  • Universal tvättmedel för enklare underhåll
  • Långtidsverkande effekt mot beväxning

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Det tar bort både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Det nordiska klimatet är så varierande och numera har vi ofta högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Mögel och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt sprids.

Jotun Husvask

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var noga med hur du tvättar och underhåller huset. Det nya tvättmedlet både rengör och förebygger.

Se vår 60-sekunders film om hur du tvättar huset

Så här tvättar du fasaden

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap. Du behöver: JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

  1. Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för tvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
  2. Påför ett jämnt lager JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, påför nerifrån och upp på väggen.
  3. Låt medlet verka ca 5 minuter, bearbeta sedan ytan med borste om det behövs.
  4. Spola av med vatten. JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion missfärgar inte glas (var dock försiktigt med självrengörande fönsterglas), så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen och högtryckstvätt bör inte användas på gamla fasader.

Om du ska tvätta huset innan ommålning rekommenderar vi istället att du använder JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion.

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Gröna toner i en uppfriskande harmoni

Kombinera ljuvliga, ljusa gröna toner tillsammans och få en läcker harmoni. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 7053…

Fräscha upp huset med nya, inspirerande detaljkulörer

Detaljkulörerna hjälper dig att skapa färgfyllda blickfång, och ger ett modernt lyft för hus och uterum. Med enkla medel kan…

Läcker ockragulton till fasaden

Lär känna vår nya kulör Jotun 10168 Muted Yellow. Som namnet avslöjar är detta en dämpad gulton. Det är en uppdaterad…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Helmatta ytor har blivit allt mer populära både inomhus och utomhus och vi förstår varför. Den matta ytan ger ett…

Guide: välj rätt husfärg!

Att välja rätt husfärg är allt annat än lätt. Men du har turen på din sida, vi hjälper dig! Det…

Go to top