Ny färgkarta – vackra hållbara kulörer

Ny färgkarta – vackra hållbara kulörer

Vi lägger alltmer fokus på att skapa en enhetlig färgpalett även utomhus. Därför presenteras alla våra utomhusfärger i en ny färgkarta, med rekommenderade färgkombinationer till hela huset. Se längre ner i inlägget för information om vilka kulörer som använts ovan.

Ny färgkarta med utomhusfärger – för enhetlig färgsättning

En vacker och enhetlig färgpalett, tillsammans med högkvalitativa produkter ger ett vackert hus som håller länge. Vi har samlat trygga, vackra husfärger från våra färgexperter i en noga utvald och unik färgpalett. Hela 72 tidlösa kulörer är fördelade på sju inspirerande teman i vår nya färgkarta, som är en perfekt vägledning vare sig du ska måla om hela huset eller bara någon detalj.

Drygolin Color Expert 1434 Labrador

Fasad med dörr: DEMIDEKK Infinity 1434 Labrador. Dörr: DEMIDEKK Infinity Details 1378 Kontur. Fasadvägg i bakgrunden: DEMIDEKK Infinity 1378 Kontur. Grundmur: Jotun Drytech Murfärg 1462 Grå Skiffer.

Oavsett om du har tänkt dig en neutral färgpalett eller önskar dig ett hus med en färgstarkare framtoning kommer den här färgkartan hjälpa dig att hitta vackra färgkombinationer som varar länge. – Skapa en personlig och enhetlig färgskala även utomhus! 

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Sju olika färgteman

Husets fasad ska harmoniera med kulören på fönster, dörrar, detaljer, grundmur, terrass och uteplats. Färgkartan är indelad i sju inspirerande och översiktliga teman som gör det lättare att välja färg på allt från grundmur och altan till fönster, dörrar och detaljer när du ska måla utomhus. De olika färgpaletterna kan summeras så här:

1. GRÖNA NYANSER

En uppfriskande och harmonisk färgpalett bestående av gröna nyanser, som upplevs välgörande och behagliga. Grönt kommer i oändligt många färgvarianter – allt ifrån de djupa gyllene och traditionella, till de mer dämpade och moderna gröna nyanserna. Att måla huset med gröna kulörer skapar levande grannskap och färgglada kvarter.

Vänster: Fasad Jotun 7053 Lärdal, bord Jotun 8413 Herrgårdsgrön, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå. Höger: Fasad Jotun 0745 Grön Umbra, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå.

2. VITA NYANSER

Vita, ljusa och lätta färger väljs ofta för sin tidlöshet, elegans och renhet. Kulörerna skiftar från kritvitt till gråaktiga eller gyllene vita nyanser. Små olikheter i vit nyans kan göra relativt stor skillnad för intrycket när du målar en hel fasad och det är viktigt att vara medveten om det vid valet av vita utomhuskulörer. 

Vänster: Fasad Jotun 1274 Frostig, bänk Jotun 1624 Lätthet, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå. Höger: Fasad Jotun 1069 Villagrå, hylla Jotun 7119 Stämning.

3. GULA NYANSER

Tidsriktig optimism! Paletten med gula kulörer innehåller såväl rena och färgstarka gula nyanser som traditionella ockrafärgade och dämpade ljusgula färger. De nya kulörerna 10168 Muted Yellow och 12136 Gentle Yellow är både tidsenliga och vackra!

Vänster: Jotun 1392 Gul Antik, grundmur Jotun 11130 Shade, altan Jotun 90028 Skyggebrun. Mitten: Fasad Jotun 12136 Gentle Yellow. Höger: Fasad Jotun 1223 Höststämning, grundmur Jotun 11130 Shade

4. GRÅ OCH SVARTA NYANSER

Ett fint samspel mellan färger och material ger husets arkitektur den uppmärksamhet den förtjänar. Med hjälp av dämpade kulörer och naturliga element kan du skapa spännande kontraster och med genomtänkta färgval får huset identitet och personlig prägel.

Vänster: Fasad Jotun 18990 Front, grundmur Jotun 1462 Grå Skiffer. Höger: Fasad Jotun 9938 Naturligt Svart, pall Jotun 9938 Naturligt Svart.

5. BLÅ NYANSER

Blå nyanser kan vara både smakfulla, tidlösa och unika. Dämpade blå kulörer kan berika stadsmiljön, understryka kopplingen till klippor, sjö och hav samt skapa spännande kontraster med moderna material. Blå färger förstärks ofta i mötet med himmel, natur och omgivning. Därför är de dämpade och lite gråblå nyanserna vackrast att måla med utomhus.

Vänster: Fasad Jotun 4252 Kimrök Dämpad, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå. Höger: Dörr Jotun 5445 Delicate Blue, fasad Jotun 1274 Frostig, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå.

6. RÖDA NYANSER

Varmt och inkluderande! Röda nyanser har långa traditioner och ger associationer till charm och idyll. Rött är en välkomnande färg som skapar energi och glädje och ofta väcker fina minnen genom sin starka närvaro. Röda nyanser med en gyllene underton harmonierar bäst med naturens egen färgpalett. Bland de gyllene röda kulörerna finns både ljusa och intensiva toner såväl som djupa och mer sofistikerade nyanser.

Vänster: Fasad Jotun 0042 Vildvin, grundmur Jotun 1491 Slipsten. Höger: Fasad Jotun 2279 Caput Mortum, grundmur Jotun 1352 Form.

7. BRUNA OCH BEIGE NYANSER

Varma kombinationer! Bruna och beige färgnyanser uppfattas som varma, harmoniska och tidlösa och kan sätta sin prägel på klassisk såväl som modern arkitektur. Huset får en naturlig framtoning och val av detaljkulörer understryker stil och stämning.

Vänster: Fasad Jotun 0175 Tjärbrun, grundmur Jotun 1912 Varm Jord. Höger: Fasad Jotun 1141 Natural Beige, dörr Jotun 8426 Dewy Green, pall Jotun 1908 Sisal.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

ÅRETS TIO NYA FÄRGER

Det här är kanske det som är mest spännande för er som väntar på en ny färgkarta från Jotun. Färgpaletten i färgkartan ”Vackra hållbara kulörer” uppdateras regelbundet, och i år har det alltså tillkommit hela tio nya färger! De nya färgerna är en mix av både neutrala och mer färgstarka kulörer.

Gula favoritfärger

Bland årets nya färger hittar du bland annat två nya gula favoriter.  10168 Muted Yellow är en behaglig och tidsriktig ockranyans som vi tror kommer att bli en ny favorit hos många. Den är mindre färgstark än de mer traditionella ockratonerna, och ger ett smakfullt och nedtonat uttryck.  12136 Gentle Yellow är en beigeaktig, gul nyans med ett mjukt och dämpat uttryck. Den är diskret och elegant – en härlig blandning av klassisk och modern med det rätta gyllene uttrycket som ligger väldigt i tiden just nu.

Vänster: Fasad Jotun 10168 Muted Yellow. Höger: Fasad Jotun 12136 Gentle Yellow, altan Jotun 9072 Naturgrå.

Gröna färgnyheter

Två nya gröna nyanser har tagits fram med historisk inspiration. Den första heter 7653 Stockholmsgrön, och inspirationen har hämtats från de vackra gamla villorna på Djurgården utanför Stockholm. De målades ofta i vackra nedtonade gröna färger, ofta med vita detaljer och ytterligare en nyans av grönt. 7653 Stockholmsgrön, är därför en stilig nyhet tillsammans med den ljusare och mer nedtonade varianten 8426 Dewy Green. Bägge upplevs som en ny, lite gråtonad, grön fläkt i årets färgkarta!

Vänster: Fasad Jotun 7653 Stockholmsgrön, stol Jotun 1908 Sisal. Höger: Dörr Jotun 8426 Dewy Green, fasad Jotun 0734 Brunsvart.

Populära Svart

Svarta färger är extremt populärt i hela Skandinavien och av den anledningen har vi valt att inkludera vår allra svartaste färg, 0099 Svart, som en av de tio färgnyheterna i färgkartan. Den bidrar på bästa sätt till att sätta andra djupa gråtoner i ett nytt och spännande ljus.

Fasad Jotun 0099 Svart, dörr Jotun 1378 Kontur.

Blå nyhet i årets färgkarta

En splitter ny blå nyans har också hittat in i färgkartan. 5445 Delicate Blue är en dämpad blå färg med en perfekt balans av blått och grått. Vi målade en ytterdörr i den här färgen och den blev så snygg! Vi har dessutom lagt till flera smakfulla neutrala kulörer som den gråvita 1274 Frostig, en nyans som påminner om den populära 1024 Tidlös.

Dörr Jotun 5445 Delicate Blue, fasad Jotun 1274 Frostig, altan Jotun 90029 Naturligt Silvergrå.

Nya grå nyanser i färgkartan

Vi har även lagt till nya grå nyanser som 1069 Villagrå och 8558 Balmy Grey. 1141 Natural Beige är också väldigt fin – det är en idealisk detaljfärg ihop med många av vårens mer färgstarka kulörer.

Vänster: Fasad Jotun 1069 Villagrå, hylla Jotun 7119 Stämning, altan  Jotun 9710 Terrassgrå. Höger: Fasad Jotun 1141 Natural Beige, pall Jotun 1908 Sisal.

Vi arbetar med färger varje dag! Nya kulörer designas och utvecklas, samtidigt som vi upplever att det är viktigt att bevara och återanvända våra omtyckta och tidlösa utomhuskulörer.

– Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Kulörchef Jotun

Se vår digitala färgkarta på den nya hemsidan här.

DETALJFÄRGER SOM TILLFÖR DET LILLA EXTRA

I årets färgkarta har vi lyft fram sex vackra detaljfärger som hjälper till att skapa inspirerande utomhusmiljöer. Passande accentfärger som är utvalda för att tillföra utomhusmiljön det lilla – eller stora – extra! Samtliga kulörer är noga utvalda, med en diskret, men likväl kulört nyans som är mindre typisk utomhus, och därför kompletterar husets färger i övrigt på ett utmärkt sätt.

Utemöbler och entrédörr är bra exempel på husdetaljer där du gott kan tillföra färger som du inte skulle valt på en hel fasad och därigenom göra utemiljön mer personlig, inbjudande och intressant. Kulörerna är särskilt framtagna med tanke på att tillföra husets färgsättning mer moderna och tidsenliga nyanser.

Vänster: Fasad Jotun 1939 Sandbeige, bänk Jotun 20118 Amber Red, altan Jotun 90028 Skuggbrun. Överst till höger: Fasad Jotun 1902 Marmor, nedre fasad och fönster Jotun 1908 Sisal.  Nederst til höger: Fasad Jotun 1024 Tidlös, bänk Jotun 7163 Minty Breeze.

Vill du ha inspiration för uterummet – se den nya färgkartan för terrasslasyr.

RÄTT FÄRG GER VACKRA DETALJER

Nya DEMIDEKK Infinity Details gör det enkelt att förnya entrédörren eller förvandla en gammal bänk till en ny favoritmöbel. Specialfärgen med den nya banbrytande och patentsökta INFINITY-teknologin, har snabb torktid och är regnsäker ned till en timme efter målning. Den skyddar fönster och detaljer och håller längst av alla Jotuns fönsterfärger. Med DEMIDEKK Infinity Details överlägsna glans- och kulörhållbarhet och självrengörande effekt håller husets detaljer sig vackra i år efter år.

DEMIDEKK Infinity Details

 

Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören Jotun 1069 Villagrå. Bänken är målad med DEMIDEKK Infinity Details i kulören Jotun 7119 Stämning.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Vackra hållbara utomhuskulörer

Fasad: DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart, altan: DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart

Alla Jotuns utomhusprodukter testas under extrema förhållanden innan de godkänns och lanseras på marknaden. Produkterna genomgår också omfattande tester i vårt forskningslaboratorium och uppfyller en rad stränga krav för att i alla lägen kunna erbjuda det bästa skyddet för ditt hus.

(*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Ge de gamla trädgårdsmöblerna nytt liv

Visst skulle det kännas bättre att ge nytt liv åt de gamla trädgårdsmöblerna istället för att köpa nya? Med några…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla sitt hus i en grå eller svart nyans är populärt. I detta inlägget kan du inspireras och få…

Midsommar i skärgårdsvillan

Vem drömmer inte om en traditionell midsommar i skärgården? Fasaden på den här vackra skärgårdsvillan är målad i JOTUN 7653…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Go to top