Nymålat hus innan vintern?

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på prov. Det är inte för sent – det går fortfarande att måla utomhus!

En kort och ibland regnig sommar kan göra det svårt att hinna med alla målningsprojekt. Men även långa och soliga somrar kan ha samma effekt, när det helt enkelt är för varmt och soligt för att vilja måla. Men att låta trä utan tillräckligt skydd stå obehandlat över vintern är ingen bra idé om man vill slippa nedbrytning och mögelangrepp. Sätter man upp ny panel under vinterhalvåret gäller samma sak för den.

Måla ute även under hösten

Sensommaren och början på hösten kan faktiskt vara en bra tid att måla på av flera olika orsaker. Lite lägre utomhustemperatur gör att målningsfilmen inte torkar för snabbt. Solen står lägre och det är ofta mer mulet och skyar istället för gassande sol, vilket gör att man slipper solblåsor, som annars kan uppstå om man står och målar i direkt solljus. Du använder inte heller dina dyrbara varma sommardagar – som tillbringas bättre på stranden – till att måla.

Men det gäller att hålla koll på vädret. Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning om man väljer att måla under hösten. När temperaturen blir lägre och luftfuktigheten högre blir torktiderna längre. Därför kan det vara smart att inte starta arbetet för tidigt på morgonen och att avsluta ganska tidigt på eftermiddagen. Då minskar risken för daggmattning. Som alltid gäller att träet skall vara rent, fast och torrt. Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18%, och under hösten kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare.

Måla fasad på hösten

Hinner du inte allt?

Kom ihåg att en vägg är bättre än ingen. Ta den som är mest väderutsatt så att den har ett bra skydd när vintern kommer. Då blir det också lite mindre att göra till våren!

Här är tre tips när vädret är ostadigt:

1. Följ med på vädersajternas prognoser, så att du undgår regnbyarna.
2. Väggen måste vara fast, ren och torr. Kontrollera fuktkvoten!
3. Lägg ner penseln i god tid innan kvällsdaggen kommer, så undviker du daggmattning.

Behöver du tips på vilken färg du ska välja till huset – besök vår digitala utomhusfärgkarta.

Måla under vinterhalvåret

Normalt tänker vi inte på vinterhalvåret som en period för utomhusmålning men med Jotuns lacknaftalösta produkter är detta möjligt ända ner till -5°C.

Jotuns utomhusfärger för vinterhalvåret:

Jotun färger för vintern

 

DEMIDEKK Oljetäckfärg

 • Mycket väderbeständig oljefärg
 • Mycket vattenavvisande

En mycket väderbeständig, lacknaftalöst oljefärg baserad på ett unikt bindemedel. I grunden en klassisk oljefärg, men samtidigt anpassad efter dagens behov.

TREBITT Oljelasyr

 • Naturligt vacker yta
 • Skyddar och bevarar
 • Kräver ingen grundning

En fukttålig, transparent oljelasyr för utvändigt trä. Lacknaftalöst och baseras på alkydolja med mycket god inträngning och flexibilitet. Förstärkt med UV-skydd för optimalt skydd mot skadligt solljus. Att förbehandla med grundning är inte nödvändigt. Innehåller filmkonserverande medel som minskar risken för beväxning av svartmögel på lasyrytan. Kan appliceras i minusgrader.

DRYGOLIN Fönster och dörr

 • Väderbeständig
 • Flyter ut fint
 • Mycket vattenavvisande

Lacknaftalöst täckande träskydd, baserad på alkydolja. För utomhusbruk. Flyter ut mycket fint och lämnar inga penselränder. Innehåller filmkonserverande medel som minskar risken för beväxning av svartmögel på träytan. Kan användas på obehandlat och tidigare behandlat trä utomhus. Speciellt lämplig för hyvlat trä som t.ex. fönster, dörrar, garageportar, staket och trädgårdsmöbler.

VISIR Oljegrunning klar

 • Ger god vidhäftning för nästa behandling
 • Minskar risken för röta
 • Unik penetrationsförmåga

Lacknaftalöst opigmenterad oljegrundning för utomhusbruk. Används före applicering av lasyr på allt nytt och väderslitet trä, även på tryckimpregnerat. Under det kalla halvåret (temperaturer lägre än +5º C) rekommenderas VISIR Oljegrunning klar även under täcklasyr och täckfärg.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Vår populäraste färgkarta – utomhus

Jotun lanserar en ny utgåva av vår populäraste färgkarta med utomhusfärger; Vackra hållbara utomhuskulörer. Färgkartan presenterar Jotuns populäraste utomhusfärger, i…

Modernt och svart med stylad uteplats

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister och en duktig fotograf, har stylat det här uterummet inför fotografering och inspelning av…

Att välja färg till sitt hus

Planerar du att måla om huset i år? Tycker du att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här får du bra tips för att få ett harmoniskt intryck.

Håll huset rent med självrengörande färg

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Färgen är självrengörande, vilket hindrar smuts och pollen från att fästa på fasaden.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Teknologin bakom färgen är helt ny. Här får du fem bra skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

Är ditt hus skyddat mot framtidens klimat?

Regnar det mycket? Orolig för ditt hus? Lär dig hur du skyddar ditt hus mot framtidens klimat. DEMIDEKK Infinity är vattenavvisande och håller träet torrt.

Go to top