Patricia Therns vita drömvilla

Patricia Therns vita drömvilla

Patricia Therns arkitektritade, vita drömvilla tronar majestätiskt mitt i sommargrönskan. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i den vackra varmvita kulören JOTUN 1001 Eggvit.  

Patricia Thern är entreprenören bakom det inspirerande Instagramkontot @tinytherns. Distriktsläkare, fyrabarnsmamma, fotograf och hästälskare – Patricia är en riktig mångsysslare, som har många järn i elden. Här berättar hon om hur det gick till när hon äntligen fick sitt vita drömhus.

Vägen till ett vitt hus var inte spikrak

Familjen Therns vackra vita drömvilla ligger vid Kottlasjön på Lidingö och när de köpte tomten hade den redan ett färdigt och godkänt bygglov för ett hus.

– Vårt hus var enligt bygglovet mörkgrått och jag var initialt så besviken då jag alltid drömt om ett vitt hus med ljusgrå detaljer, berättar Patricia.

Men efter lite efterforskningar från arkitekten fick de reda på att eftersom området fortfarande saknade detaljplan kunde de bygga huset och sedan efter slutbesiktningen måla om det i vilken färg de ville.

– I praktiken innebar det att vi grundmålade huset i den mörkare grå färgen enligt bygglovet, men så snart slutbesiktningen var gjord målade vi huset i den önskade vita kulören, säger Patricia.patricia thern vita drömvilla före och efter ommålningFrån grått till vitt – valet av huskulör kan verkligen ändra husets hela karaktär. Fasaden målades med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit.

Val av vit kulör till fasaden

Vita, ljusa och lätta kulörer väljs ofta för sin tidlöshet, elegans och renhet. Kulörerna spänner från kritvita nyanser till gråtonade eller gyllene vittoner. Små olikheter i vit nyans kan göra stor skillnad på en hel fasad och storleken på huset och läget avgör ofta vilken kulör som passar bäst.

Patricia Thern vit villa jotun demidekk infinityHär hade man velat bo! Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit.

Patricia visste att hon ville ha ett vitt hus, men vilken kulör skulle passa det nybyggda huset?

– Valet av vilken vit kulör vi skulle ha var väldigt svårt, men vår arkitekt kom med bra tips, säger Patricia.

Familjen Thern fastnade till sist för en av Jotuns verkliga storsäljare när det kommer till vita kulörer – JOTUN 1001 Eggvit, en lite gulaktig vit färg. JOTUN 1001 Eggvit

JOTUN 1001 Eggvit är en av våra storsäljare när det kommer till vita kulörer.JOTUN 1001 Eggvit är en av våra storsäljare när det kommer till vita kulörer.

Krispigt, elegant och tidlöst. Husfasaden målades med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit.Krispigt, elegant och tidlöst. Husfasaden målades med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit.

På en fasad utomhus upplevs JOTUN 1001 Eggvit som helt vit eftersom det skarpa dagsljuset påverkar kulören i en kyligare riktning. Helt kritvita färger kan upplevas nästan blåvita utomhus. Till familjen Therns eleganta och moderna vita drömvilla blev därför JOTUN 1001 Eggvit ett klockrent val.

Vi är verkligen jättenöjda med resultatet!

Vill du ha tips på fler vita nyanser som gör sig bra på en fasad utomhus? Läs mer om moderna vita nyanser utomhus.

Tänk på det här när du väljer vit kulör

En annan fördel med att välja en varmare vit kulör är om du har färdigmålade dörrar och fönsterkarmar. Då är det stor sannolikhet att de är målade i 1453 Bomull/ S0502-Y, som är en gulaktig vit färg. Väljer du en kritvit kulör på fasaden kommer dina färdigmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut bredvid. Då är det bättre att välja en varmare vit nyans för att få helhetsintrycket att se vitare och mer enhetligt ut.

Tänk på omgivningen när du väljer kulör! Ett vitt hus på en solfylld sommardag i en grön och frodig trädgård upplevs helt annorlunda än ett vitmålat hus vintertid. Fasad: DEMIDEKK Infinity, JOTUN 1001 Eggvit. Grundmur: JOTUN DryTech Murfärg, JOTUN 1877 Vallmofrö. Tänk på omgivningen när du väljer kulör! Ett vitt hus på en solfylld sommardag i en grön och frodig trädgård upplevs helt annorlunda än ett vitmålat hus vintertid. Fasad: DEMIDEKK Infinity, JOTUN 1001 Eggvit. Grundmur: JOTUN DryTech Murfärg, JOTUN 1877 Vallmofrö

Vita hus och stugor passar bra i öppna landskap där kontrasten till omgivningarna inte blir så stor. Hus i närheten av hav och sjöar kommer också till sin rätt med vita kulörer. Var däremot medveten om att vita hus som ligger i tät vegetation och skog kommer att upplevas som väldigt kontrastfulla mot omgivningarna. Vill du ändå ha ett vitt hus – välj en mjukare vit kulör. Tänk också på att hus som målas vita kommer att se större ut än de är.

JOTUN 1001 Eggvit appliceras för fullt!JOTUN 1001 Eggvit appliceras för fullt!

JOTUN 1001 Eggvit redo för applicering!Visst blir man sugen på att måla om i sommar? 

Drömmer du också om ett vitt hus – välj rätt färg

Vita hus är eleganta, men smuts syns tydligare på ljusa kulörer och många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena. Familjen Therns hus är därför målat med DEMIDEKK Infinity, en färg som har självrengörande egenskaper. Det betyder att den har extremt liten smutsupptagning och gör att ditt hus ser vitt och nymålat ut länge. Den unika Infinity-teknologin hindrar även smuts och pollen från att fästa sig på ytan och ger extra skydd mot beväxning.

Läs mer om hur du håller huset rent med självrengörande färg.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

En nyhet för i år är att Jotuns bästa utomhusfärg – DEMIDEKK Infinity – nu även finns i en helt matt glansgrad. Med den nya DEMIDEKK Infinity Pure Matt, kan du nu välja en supermatt glansgrad utan att behöva kompromissa med vare sig kulörhållbarhet eller kvalitet. En matt glansgrad gör sig även väldigt bra på hus i vita och ljusa nyanser. En helt vit fasad kan lätt bli bländande en varm sommardag, men den supermatta glansgraden ger mindre reflektion från solen och ger en mjukare kulörupplevelse.

Läs mer om den supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt här. 

Familjen Therns vita drömvilla - målad med DEMIDEKK Infinity i den mjuka vita kulören JOTUN 1001 Eggvit, som ger ett tidlöst och elegant intryck. Familjen Therns vita drömvilla – målad med DEMIDEKK Infinity i den mjuka vita kulören JOTUN 1001 Eggvit, som ger ett tidlöst och elegant intryck. 

Inspiration från flera håll

Patricia berättar att hon under byggprocessen hämtade inspiration från olika håll. Både från hus familjen besökte och från inredningskonton på sociala medier. Men även från grannarna i området, som legat före familjen Thern i byggprocessen. – De har gjort otroligt fint och jag rådfrågar ofta dem, säger Patricia.

Huset byggde vi ihop med en arkitekt som har hjälpt oss massor och vi tog även hjälp av en trädgårdsarkitekt som gav oss så många bra idéer.

Patricia hämtade inspiration till familjens vita drömvilla både från grannskapet och sociala medier. Fasad målad med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1001 Eggvit. Patricia hämtade inspiration till familjens vita drömvilla både från grannskapet och sociala medier. Fasad målad med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1001 Eggvit

Behöver du också hjälp med färgsättning av hus och uteplats? Här kan du ställa din fråga, så hjälper våra kulörexperter dig helt kostnadsfritt.

Glöm inte grundmuren

Många väljer att måla grundmuren vit eftersom det ger ett rent intryck, men det skapar ofta en allt för stark kontrast mellan huset och marken. En vit grundmur kan ibland till och med ge intrycket av att huset svävar ovanför marken. Grundmuren bör istället målas i en kulör som ger huset en solid förankring i grunden det står på och gör övergången mjukare, som till exempel en ljus jordfärg.

Glöm inte bort grundmuren när huset ska färgsättas – den är viktig för totalintrycket av huset!

Här är grundmuren målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1877 Vallmofrö, en gyllene grå kulör som gör sig fint mot fasaden i JOTUN 1001 Eggvit.Här är grundmuren målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1877 Vallmofrö, en gyllene grå kulör som gör sig fint mot fasaden i JOTUN 1001 Eggvit.

JOTUN 1877 Vallmofrö

Här ser man ännu tydligare hur fint kulören JOTUN 1877 Vallmofrö på grundmuren samspelar med JOTUN 1001 Eggvit på fasaden.Här ser man ännu tydligare hur fint kulören JOTUN 1877 Vallmofrö på grundmuren samspelar med JOTUN 1001 Eggvit på fasaden.

Trädgård och uterum nästa steg

Familjen Therns vita drömvilla stod färdigt sommaren 2020, men projektet med drömhuset fortsätter med trädgård och uterum. I somras gjöt de betong runt huset och två stora betongkrukor för planteringar där Patricia redan har satt både vår-, sommar- och höstblommor.

– I slutet av sommaren jämnade vi också till gräsytan, rullade ut nytt fint gräs och kastade samtidigt ut 6000 skillalökar som vi hoppas kommer till våren, säger Patricia. Andra planer inkluderar stenläggning av uppfarten och bygge av en större uteplats med pergola, en större pool och en mindre varm pool.

Jag längtar så till vår lilla oas är klar!

Patricia och barnen framför det nymålade vita huset. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1877 Vallmofrö.Patricia och barnen framför det nymålade vita huset. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1001 Eggvit och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1877 Vallmofrö.

Vi önskar Patricia och familjen fortsatt lycka till med hus- och trädgårdsdrömmen och tackar för titten!

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg – håller muren fin länge
 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

(*DEMIDEKK Infinity-familjen håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top