Så förbereder du båten för vinterförvaring

Så förbereder du båten för vinterförvaring

Snart är det dags att ta upp båten och förbereda inför vinterförvaringen. Lägg lite extra tid på båtvården i höst och spara tid i vår!

Även om många helst vill bli klara med höstförberedelserna så snabbt som möjligt kan det löna sig att lägga lite tid på att tvätta och skydda skrovet ordentligt för att göra vårrengöringen lite snabbare och enklare. Smuts och föroreningar som blir kvar på båten under vintern blir svårare att ta bort när våren kommer än om man gör det på hösten.

Gör båten klar för vinterförvaring

Vad bör man då göra med båtar som tas upp på land för vintern?

 1. Lyft och spola
  Lyft upp båten ur vattnet och spola av den grundligt med högtryckstvätt för att få bort löst sittande slem och föroreningar.
 2. Tvätta båten och motorn
  Tvätta båten grundligt med BoatWash – blanda 1:50–1:100 med färskvatten. BoatWash kan även användas på väldigt smutsiga ytor. Blanda det då med färskvatten i förhållande 1:20. Tvätta med svamp eller borste och skölj väl med färskvatten. Tvätta motorn genom att påföra outspädd BoatWash, låt verka i 5–10 min och skölj med färskvatten. Använd borste på mycket smutsiga områden.
 3. Rengör vattenlinjen och ta bort havstulpaner och alger
  Använd Waterline Cleaner för att rengöra vattenlinjen och ta bort havstulpaner och alger. Waterline Cleaner är ett kraftigt rengöringsmedel som baseras på saltsyra och påförs med trasa eller svamp. Det kan också sprayas på med sprayflaska. Låt verka i ca 5 min och skrubba vid behov med skurborste. Skölj väl med färskvatten. Kom ihåg att använda skyddsutrustning!
 4. Rengör och skydda skrovet
  För att skydda skrovet under vinterförvaringen och göra vårförberedelserna snabbare och enklare är det värt att lägga lite extra tid på att rengöra skrovet redan nu i höst. Här kan du använda Marine Rubbing om skrovet är mycket smutsigt eller Marine Polish om gelcoaten fortfarande är i hyfsat gott skick. Avsluta med att skydda skrovet med Hard Wax. Om du vill spara tid använder du bara Shiny för rengöring och skydd.
 5. Rengör och skydda kapell och textilier ombord
  Det kan också vara smart att se över kapell och andra textilier ombord. Fukt kan ha orsakat jordslag på kapell, sprayhood, kuddar, flytvästar m.m. Rengör dem med Textile Cleaner för normal tvätt eller Mildew Remover för effektiv borttagning av eventuellt jordslag. Kom ihåg att låta textilierna torka ordentligt innan du impregnerar dem med Textile Watershield.

Så här rengör och underhåller du textilier. Se fler av våra gör-så-här-filmer för båten här. 

Om du vill kan du också bottenmåla båten redan nu i höst. Om du påför bottenfärg från Jotun nu kan båten stå på land i upp till nio månader innan den bör sjösättas.

Genom att ta extra god hand om båten nu i höst gör du vårrengöringen ännu enklare. Båten kommer att bli mer motståndskraftig mot smuts och därmed lättare att förbereda inför sjösättningen på våren. Om du dessutom påför bottenfärg nu i höst kan du lägga mer tid på att polera och rengöra båten på våren eller helt enkelt bara komma ut på vattnet ännu snabbare när solen och värmen är här igen.

Lycka till!

PS. Visste du att Jotun Yachting har en egen app?  Ladda ner appen Jotun Yachting från AppStore eller Google Play (öppna länkarna från mobiltelefonen) för ännu fler goda råd och tips om underhåll av din båt!

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Förenkla båtvården med den nya epoxygrundningen Yachting Barrier Primer

Att få ett komplett färgsystem på båten är krävande, då olika ytor och vatten behöver olika produkter. Jotun Yachting lanserar…

Båtvård steg-för-steg

Vi båtägare är väl aldrig stoltare än när vi på årets första tur, åker ut i en blankpolerad båt. För…

Åtta frågor och svar om hur bottenfärg påverkar miljön

Vi blir allt mer medvetna om hur vi påverkar vår miljö. Globalt står vi inför många utmaningar, men det finns…

Gör båten klar för semestern!

Äntligen är båten i vattnet, polerad och fixad – vi har en lång och härlig båtsäsong framför oss. Nu när…

Så lyckas du med båtvården

Snart dags att sjösätta båten för säsongen? Det här bör du tänka på för att lyckas med årets båtvård och…

Blank båt under hela säsongen

En blank båt ger en stolt båtägare. Ett blankt skrov som är väl beskyddat av ett vax av hög kvalitet…

Go to top