Så förbereder du båten för vinterförvaring

Så förbereder du båten för vinterförvaring

Snart är det dags att ta upp båten och förbereda inför vinterförvaringen. Lägg lite extra tid på båtvården i höst och spara tid i vår!

Även om många helst vill bli klara med höstförberedelserna så snabbt som möjligt kan det löna sig att lägga lite tid på att tvätta och skydda skrovet ordentligt för att göra vårrengöringen lite snabbare och enklare. Smuts och föroreningar som blir kvar på båten under vintern blir svårare att ta bort när våren kommer än om man gör det på hösten.

Gör båten klar för vinterförvaring

Vad bör man då göra med båtar som tas upp på land för vintern?

 1. Lyft och spola
  Lyft upp båten ur vattnet och spola av den grundligt med högtryckstvätt för att få bort löst sittande slem och föroreningar.
 2. Tvätta båten och motorn
  Tvätta båten grundligt med BoatWash – blanda 1:50–1:100 med färskvatten. BoatWash kan även användas på väldigt smutsiga ytor. Blanda det då med färskvatten i förhållande 1:20. Tvätta med svamp eller borste och skölj väl med färskvatten. Tvätta motorn genom att påföra outspädd BoatWash, låt verka i 5–10 min och skölj med färskvatten. Använd borste på mycket smutsiga områden.
 3. Rengör vattenlinjen och ta bort havstulpaner och alger
  Använd Waterline Cleaner för att rengöra vattenlinjen och ta bort havstulpaner och alger. Waterline Cleaner är ett kraftigt rengöringsmedel som baseras på saltsyra och påförs med trasa eller svamp. Det kan också sprayas på med sprayflaska. Låt verka i ca 5 min och skrubba vid behov med skurborste. Skölj väl med färskvatten. Kom ihåg att använda skyddsutrustning!
 4. Rengör och skydda skrovet
  För att skydda skrovet under vinterförvaringen och göra vårförberedelserna snabbare och enklare är det värt att lägga lite extra tid på att rengöra skrovet redan nu i höst. Här kan du använda Marine Rubbing om skrovet är mycket smutsigt eller Marine Polish om gelcoaten fortfarande är i hyfsat gott skick. Avsluta med att skydda skrovet med Hard Wax. Om du vill spara tid använder du bara Shiny för rengöring och skydd.
 5. Rengör och skydda kapell och textilier ombord
  Det kan också vara smart att se över kapell och andra textilier ombord. Fukt kan ha orsakat mögel på kapell, sprayhood, kuddar, flytvästar m.m. Rengör dem med Textile Cleaner för normal tvätt eller Textile Power Clean för effektiv borttagning av eventuell mögel. Kom ihåg att låta textilierna torka ordentligt innan du impregnerar dem med Textile Watershield.

Så här rengör och underhåller du textilier. Se fler av våra gör-så-här-filmer för båten här. 

Om du vill kan du också bottenmåla båten redan nu i höst. Om du påför bottenfärg från Jotun nu kan båten stå på land i upp till nio månader innan den bör sjösättas.

Genom att ta extra god hand om båten nu i höst gör du vårrengöringen ännu enklare. Båten kommer att bli mer motståndskraftig mot smuts och därmed lättare att förbereda inför sjösättningen på våren. Om du dessutom påför bottenfärg nu i höst kan du lägga mer tid på att polera och rengöra båten på våren eller helt enkelt bara komma ut på vattnet ännu snabbare när solen och värmen är här igen.

Lycka till!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Go to top