Måla huset vitt med självrengörande färg

Måla huset vitt med självrengörande färg

Se vad du bör tänka på innan du bestämmer dig

Vit är en mycket populär kulör och väljs ofta när folk ska måla sina hus. Trots sin popularitet finns det dock en del saker man ska tänka på för att den vita kulören verkligen ska komma till sin rätt. Vi tipsar dig om vad du bör tänka på när du tänker vitt!

Vita hus är vackra, men de kräver också underhåll och regelbunden tvätt för att hålla sig fina och vita. Jotun har därför lanserat DEMIDEKK Brilliant White, en självrengörande färg som är utvecklad speciellt för vita hus. Färgen är extremt smutsavvisande och gör att huset ser nytt och nymålat ut länge. Här kan du läsa mer om DEMIDEKK Brilliant White.

 DEMIDEKK Brilliant White

DEMIDEKK Brilliant White

  • Extremt smutsavvisande
  • Extra skydd mot svartmögel
  • Mycket långa underhållsintervaller
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Vitt är inte vitt

Det talas mycket om alla olika vita nyanser – att vitt inte är vitt. Det är helt rätt! Det är stor skillnad på de mer gulaktiga vita kulörerna, som 1001 Eggvit och 1453 Bomull, och de mer kritvita kulörerna, som 1624 Lätthet och 9918 Klassisk Vit.

Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i den klassiskt kritvita kulören 9918 Klassisk Vit.

Även om vita kulörer som Bomull och Eggvit har gul prägel kommer de att upplevas som vita utomhus. Det skarpa dagsljuset kommer nämligen att påverka dem i en något kyligare riktning. Det innebär också att de helt kritvita tonerna kan upplevas som nästan blåvita utomhus.

Få förslag till vita och ljusa färgpaletter till huset. 

Innan du fattar ditt slutliga beslut är det en god idé att läsa lite om de olika vita kulörerna. Vill du hellre att nyanserna ska gå mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan ge stora utslag i intrycket.

Test av färg för vita hus

Bilden visar hur ren DEMIDEKK Brilliant White ser ut jämfört med annan färg. Resultatet är en beklädnad som håller sig vit och ren år efter år.

DEMIDEKK Brilliant White finns i våra mest populära vita kulörer.

Lär dig måla huset på 60 sekunder

Ta hänsyn till husets storlek

Hus som målas vita kommer att se större ut än de är. Stora hus kommer därför att se ännu större och mer ruvande ut om de målas vita och kan därför med fördel målas mörka – eller i en mjukare vit kulör.

Vitt hus målat i Jotun 1105 Villavit

Det här huset är målat i den nya kulören Jotun 1105 Villavit. En gulaktig, vit ton med varm underton.

Små hus kan däremot upplevas som större än de faktiskt är när de målas vita och kan tåla ännu vitare nyanser.

Vitt litet hus i Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i färgen Jotun 9918 Klassisk Vit.

Ta hänsyn till husets placering

Vita hus och stugor passar bra i öppna landskap där kontrasten till omgivningarna inte blir så stor. Hus i närheten av hav och sjöar kommer också till sin rätt med vita kulörer. Var medveten om att vita hus som ligger i tät vegetation och skog kommer att upplevas som väldigt kontrastfulla mot omgivningarna. Använd eventuellt en mjukare vit kulör.

Färdigmålade dörrar och fönster passar inte till alla vita kulörer!

Om du har färdigmålade dörrar och fönsterkarmar är det stor sannolikhet att de är målade i 1453 Bomull/ S 0502-Y, som är en gulaktig vit ton. Väljer du då en kritvit kulör på fasaden kommer dina färdigmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut bredvid. Då är det bättre att välja samma vita nyans som på fönstren, så att det blir samma. Sammantaget kommer det att se vitare och mer enhetligt ut.

Även om DEMIDEKK Brilliant White är baserad på en teknologi som gör att mindre smuts fastnar på husets yta är tvätt en viktig del av underhållet. Alla hus förtjänar en årlig tvätt!

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top