Måla huset vitt med självrengörande färg

Måla huset vitt med självrengörande färg

Se vad du bör tänka på innan du bestämmer dig

Vit är en mycket populär färg och väljs ofta när folk ska måla sina hus. Trots sin popularitet finns det dock en del saker man bör tänka på för att den vita kulören verkligen ska komma till sin rätt. Här tipsar vi dig om vad du bör tänka på när du tänker vitt!

Vita hus bör vara vita

Vita hus är vackra men de kräver också underhåll och regelbunden tvätt för att hålla sig fina och vita. Jotun har därför lanserat OPTIMAL OptiWhite, en självrengörande färg som är utvecklad speciellt för vita hus. Färgen har extremt lågt smutsupptag som gör att huset håller sig vitt och fint år efter år.

Vitt är inte alltid vitt

Det talas mycket om alla olika vita nyanser – att vitt inte alltid är vitt. Det är helt rätt! Det är stor skillnad på de mer gulaktiga vita kulörerna, som 1001 Eggvit och 1453 Bomull, och de mer kritvita kulörerna, som 1624 Lätthet och 9918 Klassisk Vit.

OPTIMAL OptiWhite

Fasad målad med OPTIMAL OptiWhite

Även om vita kulörer som Bomull och Eggvit har ett gult stråk över sig kommer de att upplevas som helt vita utomhus. Det skarpa dagsljuset kommer nämligen att påverka dem i en något kyligare riktning. Det innebär också att de helt kritvita färgerna kan upplevas som nästan blåvita utomhus.

Få förslag till vita och ljusa färgpaletter till huset. 

Innan du fattar ditt slutliga beslut är det en god idé att läsa lite om de olika vita kulörerna. Vill du hellre att nyanserna ska gå mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan ge stora utslag i intrycket.

OPTIMAL OptiWhite

JOTUN OPTIMAL OptiWhite håller fin länge, i förhållande till andra färger, och resultatet är en fasad som håller sig vit och ren i år efter år.

Måla huset – på 60 sekunder

Ta en minut av din tid och lär hur du enkelt målar huset!

Ta hänsyn till husets storlek

Hus som målas vita kommer att se större ut än de är. Stora hus kommer därför att torna upp sig och se ännu större ut om de målas vita, och kan därför med fördel målas mörka – eller i en mjukare vit kulör.

Vitt hus målat i Jotun 1105 Villavit

Det här huset är målat i kulören Jotun 1105 Villavit. En gulaktig, vit ton med varm underton.

JOTUN 1105 Villavit

En gyllene, varm vit ton. Den här kulören kommer att upplevas som aningen mindre gul än 1453 Bomull, men med ett stråk av mer rött, vilket ger kulören värme. Det är en bra kulör för er som har detaljer i RAL 9010 och letar efter en närliggande vit ton (den är inte 100% lik). Mur: 1402 Canvas

Små hus kan däremot upplevas som större än de faktiskt är när de målas vita och kan tåla ännu vitare nyanser.

Vitt litet hus i Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i färgen Jotun 9918 Klassisk Vit.

JOTUN 9918 Klassisk Vit

En neutral vit ton. Den kommer att upplevas som ren och vit, helt utan kulör. Den är vitare än 1624 Lätthet, 1001 Eggvit och 1453 Bomull, vilket man bör ta hänsyn till om man tänker måla fasaden i Klassisk Vit, medan fönster/dörrar kanske är standardvita från fabriken, vilket oftast innebär 1453 Bomull/S0502-Y. Då innebär det att fönster/dörrar kommer att se gula ut intill den vitare 9918 Klassisk Vit/S0500-N. Vill du ha en så vit fasad som möjligt bör du även måla detaljerna i samma vita kulör om du vill ha dem vita. Ska du beställa färdigmålade detaljer bör du se om du kan få dem levererade i rätt vit ton.

Ta hänsyn till husets placering

Vita hus och stugor passar bra i öppna landskap där kontrasten till omgivningarna inte blir så stor. Hus i närheten av hav och sjöar kommer också till sin rätt med vita kulörer. Var däremot medveten om att vita hus som ligger i tät vegetation och skog kommer att upplevas som väldigt kontrastfulla mot omgivningarna. Använd eventuellt en mjukare vit kulör.

Färdigmålade dörrar och fönster passar inte till alla vita färger!

Om du har färdigmålade dörrar och fönsterkarmar är det stor sannolikhet att de är målade i 1453 Bomull/ S 0502-Y, som är en gulaktig vit färg. Väljer du då en kritvit kulör på fasaden kommer dina färdigmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut bredvid. Då är det bättre att välja samma vita nyans som på fönstren, så att det blir samma. Sammantaget kommer det att se vitare och mer enhetligt ut.

Även om OPTIMAL OptiWhite är baserad på en teknologi som gör att mindre smuts fastnar på fasaden är tvätt en viktig del av underhållsjobbet. Alla hus förtjänar en årlig hustvätt!

 OPTIMAL OptiWhite

OPTIMAL OptiWhite

  • Självrengörande – utvecklad för vita hus
  • Extremt låg smutsupptagning
  • Suverän kulör- och glanshållbarhet
  • Torkar snabbt – två strykningar på en dag

Inlägget är reviderat och publicerades första gången 2018.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla huset i en grå eller svart nyans är populärt. Huset på bilden ovan är målat med DEMIDEKK Infinity i…

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Drömmer du om ett rött hus? Här är våra tips!

Ett rött hus ger värme och energi till omgivningarna. Hitta den perfekt röda färgen till ditt hus!   Bild ovan:…

Friskt med blågröna detaljer ute

Med nya, blågröna detaljer kan du skapa en helt ny atmosfär utomhus. – Läs mer om hur du kan friska…

Go to top