Måla huset vitt med självrengörande färg

Måla huset vitt med självrengörande färg

Se vad du bör tänka på innan du bestämmer dig

Vit är en mycket populär kulör och väljs ofta när folk ska måla sina hus. Trots sin popularitet finns det dock en del saker man ska tänka på för att den vita kulören verkligen ska komma till sin rätt. Vi tipsar dig om vad du bör tänka på när du tänker vitt!

Vita hus är vackra, men de kräver också underhåll och regelbunden tvätt för att hålla sig fina och vita. DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Den har självrengörande egenskaper och hindrar smutsen från att fästa på färgfilmen. Det gör att huset ser nytt och nymålat ut länge.

Här kan du läsa mer om DEMIDEKK Infinity.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

  • Skyddar huset längst*
  • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
  • Ser nymålat ut längst*
  • Självrengörande
*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Vitt är inte alltid vitt

Det talas mycket om alla olika vita nyanser – att vitt inte alltid är vitt. Det är helt rätt! Det är stor skillnad på de mer gulaktiga vita kulörerna, som 1001 Eggvit och 1453 Bomull, och de mer kritvita kulörerna, som 1624 Lätthet och 9918 Klassisk Vit.

Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i den klassiskt kritvita kulören 9918 Klassisk Vit.

Även om vita kulörer som Bomull och Eggvit har en gul prägel kommer de att upplevas som helt vita utomhus. Det skarpa dagsljuset kommer nämligen att påverka dem i en något kyligare riktning. Det innebär också att de helt kritvita tonerna kan upplevas som nästan blåvita utomhus.

Innan du fattar ditt slutliga beslut är det en god idé att läsa lite om de olika vita kulörerna. Vill du hellre att nyanserna ska gå mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan ge stora utslag i intrycket.

Få förslag till vita och ljusa färgpaletter till huset. 

Självrengörande egenskaper

I filmen nedan kan du se skillnaden i smutsupptag på DEMIDEKK Infinity jämfört med en traditionell akrylfärg och lära dig mer om färgens självrengörande egenskaper. När du målar med DEMIDEKK Infinity får du en beklädnad som håller sig vit och ren år efter år.

 

Ta hänsyn till husets storlek

Hus som målas vita kommer att se större ut än de är. Stora hus kommer därför att se ännu större och mer ruvande ut om de målas vita och kan därför med fördel målas mörka – eller i en mjukare vit kulör.

Vitt hus målat i Jotun 1105 Villavit

Det här huset är målat i den nya kulören Jotun 1105 Villavit. En gulaktig, vit ton med varm underton.

Små hus kan däremot upplevas som större än de faktiskt är när de målas vita och kan tåla ännu vitare nyanser.

Vitt litet hus i Jotun 9918 Klassisk Vit

Det här huset är målat i färgen Jotun 9918 Klassisk Vit.

Ta hänsyn till husets placering

Vita hus och stugor passar bra i öppna landskap där kontrasten till omgivningarna inte blir så stor. Hus i närheten av hav och sjöar kommer också till sin rätt med vita kulörer. Var medveten om att vita hus som ligger i tät vegetation och skog kommer att upplevas som väldigt kontrastfulla mot omgivningarna. Använd eventuellt en mjukare vit kulör.

Färdigmålade dörrar och fönster passar inte till alla vita kulörer!

Om du har färdigmålade dörrar och fönsterkarmar är det stor sannolikhet att de är målade i 1453 Bomull/ S 0502-Y, som är en gulaktig vit ton. Väljer du då en kritvit kulör på fasaden kommer dina färdigmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut bredvid. Då är det bättre att välja samma vita nyans som på fönstren, så att det blir samma. Sammantaget kommer det att se vitare och mer enhetligt ut.

Även om DEMIDEKK Infinity är baserad på den unika och patentsökta Infinity-teknologin som gör att mindre smuts fastnar på husets yta är tvätt en viktig del av underhållet. Alla hus förtjänar en årlig tvätt!

Lär dig måla huset på 60 sekunder

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Torp blev vit drömvilla

Villan som är målad med DEMIDEKK Infinity 1001 Eggvit, ligger precis vid vattnet och har förvandlats från torp till en…

Härligt gräddigt med Eggvit

Som en gräddbakelse ligger den där, Sarah och Andreas vita villa. Läs här hur de tänkte när de skulle välja…

Sommardröm i rött och vitt

Ett rött hus med vita knutar är väl kanske en dröm för många. Följ med hem till Anne Linden, Influencer,…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Sudda ut gränsen mellan ute och inne

När trädgårds- och inredningsarkitekten Therese Knutsen och hennes man skulle göra om uteplatsen samt fasaden av deras hus ville de…

Fabriksmålad panel ger en effektiv byggprocess

Går du i byggtankar, eller är det på tiden att du byter panel på huset? Då kan det vara både…

Go to top