Skapa ett mysigt vardagsrum

Skapa ett mysigt vardagsrum

Trivsel i vardagen handlar om att göra medvetna val och välja det som passar dig och din familj bäst. Välj färger som är sköna att omge sig med – under lång tid. Skapa en bra inomhusmiljö och härlig atmosfär.

Vardagarna är många, och även om de består av mycket annat så är hemmet en stor del av dem! Så här gör du bra val för din vardag!

Välj färger efter dina behov – inte bara efter trender

Det viktigaste kriteriet för en bra vardag i hemmet är att du trivs där. För att trivas bör du välja färger som är sköna att omge sig med och som kan leva med dig länge, oavsett trender. Valen du gör bör vara genomtänkta och uppfylla dina och din familjs behov. Vad är rummets funktion? Vilken atmosfär och stämning vill ni skapa? Vilka färger du väljer har stor inverkan på hur rummet upplevs och påverkar dig.

Få tips på hur du skapar mysiga och fina barnrum.

Naturlig balans

Naturliga färgtoner skapar en lugn och balanserad atmosfär i hemmet. Naturens egna färger är ofta präglade av gyllene undertoner och upplevs som varma och inbjudande. Färger som det är skönt att ha omkring sig, som skapar en god och mysig atmosfär.

Vi har tagit fram en SENS-färgpalett som vi kallar ”Min vardag”. Där hittar du gröna, beige, bruna och rödaktiga toner som tillsammans skapar en färgrik, men ändå varm palett. Kulörerna är tidlösa och passar många olika stilarter. De gyllene tonerna är underbara ihop med nordiskt träverk eller naturliga textilier som vi ser i många nordiska hem.

Jotun SENS 8302 Lagerträd

Här har vi målat med Jotun SENS 8302 Lagerträd. Det är en dämpad och stämningsfull, gyllene grön ton. Den upplevs som diskret och naturlig i interiören. Man kan understryka det gröna genom att kombinera det med andra gröna toner, som 8303 Vit Ljung eller 8469 Green Leaf. Gyllene och beige toner som 0486 Silke, 1931 Kokos och 1016 Blek Sand är också fina med Lagerträd. Av de varma grå tonerna är 1024 Tidlös, 10679 Washed Linen och 0394 Varmgrå fina. De gyllene grå tonerna, som 1391 Ljus Antikgrå, 1973 Antikgrå, 1032 Grå Harmoni, 1877 Vallmofrö och 1462 Grå Skiffer fungerar också bra.

SENS digital färgkarta

Se färgerna, fler bilder och få tips på fina färgkombinationer i den nya digitala SENS-färgkartan.

Bra val för hälsan och inomhusmiljön

Att göra medvetna val handlar inte bara om kulörval. Det handlar också om vilken slags färg man vill använda på väggarna. Att använda en hälsovänlig och säker färg är bra både för inomhusmiljön och hälsan. SENS avger inga skadliga ångor, innehåller inga lösningsmedel och avger ingen färglukt.

Många av oss gör tydliga och medvetna val när det gäller sådant som vi vill omge oss med och utsätta oss för – oavsett om det handlar om kläder, mat eller miljö. Det kan vara lätt att glömma att valen vi gör när vi renoverar också påverkar både inomhusmiljön och hälsan.

Rum som målas med SENS kan användas så snart färgen har torkat, även av de allra minsta.

Läs mer om SENS här.

SENS 0486 Silke, 0233 Mohair

Ett mysigt och bra inomhusklimat i sovrummet får du om du målar med SENS 3i1. Här har vi målat väggen i kulören 0486 Silke och sänggaveln i 1233 Mohair.

Jotun SENS 1233 Mohair är en dämpad och lite gråaktig beige-brun ton. Den är mindre röd än de traditionella beige och bruna tonerna, vilket gör den lite mindre varm. Trots det är den mysig och fin. Den blommar verkligen ut ihop med kulörer som 0486 Silke, 1026 Blek Sand och 10249 Sober, då de alla har en gråaktig slöja över sig. Den är även underbar ihop med fräschare, kulörta färger som 2024 Senses, 2856 Warm Blush och 2859 Whispering Red! 1233 Mohair fungerar bäst till 9918 Klassisk Vit, 1624 Lätthet och 1001 Eggvit. Gyllene vita toner kan i en del miljöer tippa över Mohair i en lite grönaktig, mjuk riktning, så testa färgen innan du använder den med gyllene vita toner. Här kommer belysningen ha stor effekt på slutresultatet.

En färg till alla ytor!

Vardagen är hektisk och de allra flesta uppskattar enkla lösningar som inte är på bekostnad av kvaliteten. Välj lösningar som gör det enkelt att få ett bra resultat.

Med SENS 3i1 blir färgerna lika fina på panel som på släta väggar (gips m.m.). Det innebär att du kan använda samma färg på väggar, panelväggar, paneltak och listverk. En färg till alla ytor! Har du lite färg över efter att du är färdig med ett rum kan du använda färgresterna till att fräscha upp andra små detaljer som kan behöva lite färg. En fin bonus och en fin motsats till slit-och-slängmentaliteten.

SENS 1876 Vitt Te

Här har vi målat väggen i kulören SENS 1876 Vitt Te. Pallarna är målade i kulörerna 8302 Lagerträd, 0486 Silke och 1233 Mohair.

Gör medvetna val!

Rätt färger är bra för trivseln och en trygg färg är bra för hälsan. När den dessutom är enkel att använda, förenklar arbetet och ger ett fint resultat, ja, då finns det väl egentligen inte så mycket mer att fundera på 🙂

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top