Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Helmatta ytor har blivit allt mer populära både inomhus och utomhus och vi förstår varför. Den matta ytan ger ett stilrent, elegant och diskret uttryck som ligger helt i takt med tidens trender. Fasaden är målad med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i 7653-Stockholmsgrön,  fönster med DEMIDEKK Infinity Details i 9938 Naturligt Svart och grundmuren med Jotun DryTech i 1432 Grå Skiffer.

Helmatta ytor

Helmatta ytor har blivit allt mer populära både inomhus och utomhus och vi förstår varför. Den matta ytan ger ett stilrent, elegant och diskret uttryck som ligger helt i takt med tidens trender. Men helmatta fasadfärger är egentligen ingenting nytt. Det har funnits länge och när det gäller putsade hus är det mer regel än undantag att fasaden är matt. I naturen möts vi oftare av riktigt matta ytor än av blanka. Därför kan du känna dig trygg med att få ett resultat som samspelar väl med både omgivningen och grannskapet genom att välja en helmatt fasadfärg.

En matt fasad kan ge ditt hus ett helt nytt uttryck. Oavsett om det gäller ett traditionellt eller ett modernt hus får det helmatta utseendet huset att framstå på ett helt nytt sätt. Även om du skulle välja att behålla den kulör ditt hus har idag, kommer det att framstå på ett nytt sätt – vackert utan att vara pråligt på det sätt som en blankare färg kan bli, särskilt vid val av mörka och starka kulörer.

Fungerar en helmatt färg i både ljusa och mörka kulörer?

Ja, det gör den. Det helmatta utseendet kommer kanske bättre till sin rätt i mörka kulörer, men även ljusa kulörer ger ett elegant utseende. Det är också mer behagligt med en helmatt vit vägg när solen skiner. En blank, vit vägg kan bli bländande i solljuset.

Helmatt fasadfärg 1376 Froströk

Även ljusa hus kan med fördel målas med DEMIDEKK Ultimate Helmatt och bli mindre bländande. Det här huset är målat i färgen JOTUN 1376 Froströk.

Unik teknologi ger en hållbar helmatt färg

Tidigare har valet av helmatta träfasadsfärger inneburit frekvent ommålning för att hålla ytan i ett fräscht skick. Men med DEMIDEKK Ultimate Helmatt får du ett utseende som under lång tid behåller sin känsla av nymålat. Oavsett vilken kulör du väljer kommer huset att se ut som nymålat längre än de flesta i grannskapet. Det beror på den unika AMA-teknologin – en kombination av alkydolja och akryl som ger mycket långa underhållsintervaller och suverän kulörstabilitet. Jämfört med traditionella helmatta utomhusfärger är det närmast en revolution.

Men håller DEMIDEKK Ultimate Helmatt verkligen lika bra som en vanlig täckfärg?

– Ja, den är lika bra som andra färger, på vissa sätt ännu bättre, säger Astrid Lydvo Aas som är R&D Senior Chemist på Jotun’s Exteriörlab i Sandefjord. – En vanlig täckfärg behåller sitt ursprungliga blanka utseende länge under exempelvis takutsprång, men blir på utsatta ytor mattare med tiden, vilket kan ge ett ojämnt intryck. Men DEMIDEKK Ultimate Helmatt ger samma utseende på hela väggen som bibehålls under många år. Den håller sig också ren och fin och har väldigt litet smutsupptag.

 DEMIDEKK Ultimate Helmatt

DEMIDEKK Ultimate Helmatt

  • Unik kulörupplevelse
  • Mycket långa underhållsintervaller
  • Långvarig glans- och kulörhållbarhet
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

DEMIDEKK Ultimate Helmatt 9938 Naturligt Svart

Komplettera med en halvblank accentkulör där effekten snarare ligger i glansskillnaden än en dramatisk kulörkontrast. Fasad DEMIDEKK Ultimate Helmatt 9938 Naturligt Svart, dörr DEMIDEKK Infinity Details 0099 Svart. 

Omfattande produkttester ger hög kvalitet

DEMIDEKK Ultimate Helmatt har, liksom alla Jotuns produkter, utsatts för omfattande tester. I vår klimatkammare utsätter vi produkterna bland annat för UV-ljus och fukt. I våra laboratorier testar vi flexibilitet, tvättbarhet, vattenresistens, övermålningsbarhet på olika produkter, påföringsegenskaper och mycket annat. Vi testar även beständighet mot beväxning, smutsupptag, väder- och kulörbeständighet. Dessa tester utförs i utomhusmiljö på fält i Sandefjord, på riktiga hus och längs med trafikerade vägar.

DEMIDEKK Ultimate Helmatt är också utprovad både på nytt och på väderslitet trä och ovanpå konkurrentprodukter. Vi testar alltid mot en referensprodukt och i det här fallet har vi testat både mot andra matta konkurrentprodukter och mot DEMIDEKK Ultimate täckfärg.

Läs mer om hur Jotun testar utomhusfärger här.

DEMIDEKK Ultimate Helmatt 0331 Faluröd

Det traditionella röda huset passar bra med helmatt fasad. Här är det målat med JOTUN 0331 Faluröd, med accentkulör 1624 Lätthet.

Vad skiljer DEMIDEKK Ultimate Helmatt från andra helmatta färger på marknaden?

– Jämför du med slamfärger är det väldigt stor skillnad, säger Astrid Lydvo Aas. – Det som kännetecknar en slamfärg är att den har väldigt lite bindemedel och produkten bildar därför ingen skyddande film på samma sätt som en täckfärg. Den skyddar därför sämre mot fuktupptag och sprickbildning. Följden blir att ligninet (bindemedlet i träet) tvättas ut och träet blir poröst med tiden. Pigmenten i slamfärgen skyddar mot UV-ljus, men dessa ger inget skydd mot beväxning och eftersom träet tar upp relativt mycket fukt så uppstår ofta problem med alg- och mögelbeväxning. En slamfärg kräver frekvent underhåll och har i jämförelse med DEMIDEKK Ultimate Helmatt en betydligt kortare hållbarhet. DEMIDEKK Ultimate Helmatt innehåller ett bindemedel med mycket bra kvalitet som ger en skyddande film och hindrar att träet tar upp vatten. Färgen har god vidhäftning, bra kulörstabilitet och långa underhållsintervaller.

En annan fördel är att den till skillnad från en slamfärg inte kritar. Lösa pigment i slamfärg ger dålig vidhäftning till underlaget och om du går emot väggen kan det hända att du får färg på dig. Dessutom blir det ofta ett synligt märke på väggen. Det slipper du med DEMIDEKK Ultimate Helmatt.

Ser man på vita kulörer så har vissa konkurrenter tillsatt lite gult eller svart för att spara på titanvitt, som är dyrt. Det ger färgen en grå- eller gulaktig nyans redan från start. Men med DEMIDEKK Ultimate Helmatt får du en rent vit färg.

Jotun 1462 Grå Skiffer

De grå nyanserna samspelar bra med naturen och omgivningen och den helmatta ytan förstärker effekten. Vägg: JOTUN 1462 Grå Skiffer, Detaljer: JOTUN 1378 Kontur, Vita detaljer: 1453 Bomull

Hur gör jag om mitt hus tidigare varit målat med slamfärg?

Du kan måla huset med DEMIDEKK Ultimate Helmatt, men du måste tänka på att slamfärger är porösa och har dålig vidhäftning till underlaget. Målar du direkt på en gammal slamfärg är det stor risk att du får dålig vidhäftning och avflagning. För bästa möjliga resultat följ anvisningarna i det Tekniska Databladet. Avlägsna så mycket som möjligt av den gamla slamfärgen genom tvätt, skrapning och stålborstning. Där det är bart trä, grunda med VISIR Oljegrunning. Önskas extra god förankring och man vill försäkra sig om att pigmenten inte vandrar ut genom den nya färgfilmen kan man använda en strykning med DEMIDEKK Oljetäckfärg innan man påför DEMIDEKK Ultimate Helmatt.

Avatar
Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Balmy Grey – en mjuk och lugn gråton

Naturlig, mjuk och behaglig: Jotun 8558 Balmy Grey är en helt ny gråton som vi tror kommer att bli en…

Vita och luftiga nyanser utomhus

En av våra vita nyanser, Jotun 0731 Demivit. Detta är en gyllene och dämpad gråbeige, vitton som upplevs mjuk och…

Emmas förvandling av entrén

Emma Johansson driver kontot What Decorates My Day på Instagram och är en kreatör utav rang. Kolla in när Emma…

Ska du tvätta huset? Glöm inte grundmuren

Kom ihåg att HELA huset ska tvättas vid årets underhållstvätt. Med en liten insats med vår senaste tvättprodukt Jotun 3-i-1…

Köpenhamnsgrön – ny och läcker grönton

Historisk inspiration som möts i ett modernt uttryck – ja, så kan man beskriva vår nya grönton Jotun 7658 Köpenhamnsgrön….

Natural Beige – ny och läcker kulör

Vårglädje! Fasaden är målad i kulörnyheten Jotun 1141 Natural Beige med DEMIDEKK Infinity. Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details…

Go to top