Tips till målning av huset på hösten

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och väggarna på prov. Trots att hösten är här är det inte för sent – det går fortfarande att måla utomhus!

En kort och ibland regnig sommar kan göra det svårt att hinna med alla målningsprojekt. Men även långa och soliga somrar kan ha samma effekt, när det helt enkelt är för varmt och soligt för att vilja måla. Men det är ingen bra idé att låta trä stå över vintern utan tillräckligt skydd om man vill slippa nedbrytning och mögelangrepp. Sätter man upp ny panel under vinterhalvåret bör den behandlas snarast möjligt.

MÅLA UTE ÄVEN UNDER HÖSTEN

Sensommaren och början på hösten kan faktiskt vara en bra tid att måla på av flera olika orsaker. Lite lägre utomhustemperatur gör att målningsfilmen inte torkar för snabbt och färgen får en fin slät yta. Solen står lägre och det är ofta mer mulet och skyar istället för gassande sol. Det  gör att man slipper risken för solblåsor som annars kan uppstå om man står och målar i direkt solljus.

Du kan med gott samvete spara målningen av huset till hösten och njuta av din dyrbara sommarsemester. Men det gäller att hålla koll på vädret. Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning om man väljer att måla under hösten. När temperaturen blir lägre och luftfuktigheten högre blir torktiderna längre. Därför kan det vara smart att inte starta arbetet för tidigt på morgonen, utan låt daggen torka upp först, och avsluta ganska tidigt på eftermiddagen så att färgen hinner torka innan ny dagg faller. Då minskar risken för ett flammigt slutresultat. Som alltid gäller att träet skall vara rent, fast och torrt. Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18%, och under hösten kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare. Vid målning med vattenburna produkter är det viktigt att dygnstemperaturen inte understiger ˖5°C.

HÄR ÄR TRE TIPS NÄR VÄDRET ÄR OSTADIGT:

 1. Följ med på vädersajternas prognoser, så att du undviker regnbyarna.
 2. Väggen måste vara fast, ren och torr. Kontrollera fuktkvoten!
 3. Börja inte måla för tidigt och lägg ner penseln i god tid innan kvällsdaggen kommer, så undviker du ett flammigt slutresultat.

HINNER DU INTE ALLT?

Kom ihåg att en vägg är bättre än ingen. Ta den som är mest väderutsatt så att den har ett bra skydd när vintern kommer. Då blir det också lite mindre att göra till våren!

MÅLA UNDER VINTERHALVÅRET

Normalt tänker vi inte på vinterhalvåret som en period för utomhusmålning men med Jotuns lacknaftalösta produkter är detta möjligt ända ner till -5°C.

ANVÄND DESSA PRODUKTER UNDER VINTERHALVÅRET.

 Demidekk Oljetäckfärg

Demidekk Oljetäckfärg

 • Väderbeständig oljefärg
 • Långa underhållsintervaller
 • Kan användas ner till -5ºC

 Trebitt Oljelasyr

Trebitt Oljelasyr

 • Naturligt vacker, laserad yta
 • Unik egenutvecklad alkydolja
 • Skyddar och bevarar
 • Kräver ingen grundningmålning

 Drygolin Fönster och Dörr

Drygolin Fönster och Dörr

 • Väderbeständig oljefärg
 • Mycket god vidhäftning
 • Flyter ut fint – inga penselränder

 Visir Oljegrunning Klar

Visir Oljegrunning Klar

 • Ger god vidhäftning för nästa behandling
 • Minskar risken för röta
 • Unik penetrationsförmåga
Avatar

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Naturnära hus vid havet

Anders Öfvergårds stora grå hus är målat i den grå färgen DEMIDEKK Infinity 4056 Dark Chimney. Smälter in i naturen…

Kvarngårdens altan

Sofia och Nils Odiers stora altan på Kvarngården är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart. 250 m2 altan Sofia Odier,…

Innergårdskänsla med rött plank

Anne Linden, arbetar som inspiratör, har skapat en härlig innergårdskänsla med hjälp av ett rött plank som målats med DEMIDEKK…

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Valeries bänk blir grön

Varför inte fräscha upp dina utemöbler med lite färg! Här har modedesignern och influencern Valerie Aflalo målat barnens bänk i…

Go to top