Tips till målning av huset på hösten

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och väggarna på prov. Trots att hösten är här är det inte för sent – det går fortfarande att måla utomhus!

En kort och ibland regnig sommar kan göra det svårt att hinna med alla målningsprojekt. Men även långa och soliga somrar kan ha samma effekt, när det helt enkelt är för varmt och soligt för att vilja måla. Men det är ingen bra idé att låta trä stå över vintern utan tillräckligt skydd om man vill slippa nedbrytning och mögelangrepp. Sätter man upp ny panel under vinterhalvåret bör den behandlas snarast möjligt.

MÅLA UTE ÄVEN UNDER HÖSTEN

Sensommaren och början på hösten kan faktiskt vara en bra tid att måla på av flera olika orsaker. Lite lägre utomhustemperatur gör att målningsfilmen inte torkar för snabbt och färgen får en fin slät yta. Solen står lägre och det är ofta mer mulet och skyar istället för gassande sol. Det  gör att man slipper risken för solblåsor som annars kan uppstå om man står och målar i direkt solljus.

Du kan med gott samvete spara målningen av huset till hösten och njuta av din dyrbara sommarsemester. Men det gäller att hålla koll på vädret. Fukt, regn och dagg kan vara en utmaning om man väljer att måla under hösten. När temperaturen blir lägre och luftfuktigheten högre blir torktiderna längre. Därför kan det vara smart att inte starta arbetet för tidigt på morgonen, utan låt daggen torka upp först, och avsluta ganska tidigt på eftermiddagen så att färgen hinner torka innan ny dagg faller. Då minskar risken för ett flammigt slutresultat. Som alltid gäller att träet skall vara rent, fast och torrt. Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18%, och under hösten kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare. Vid målning med vattenburna produkter är det viktigt att dygnstemperaturen inte understiger ˖5°C.

HÄR ÄR TRE TIPS NÄR VÄDRET ÄR OSTADIGT:

 1. Följ med på vädersajternas prognoser, så att du undviker regnbyarna.
 2. Väggen måste vara fast, ren och torr. Kontrollera fuktkvoten!
 3. Börja inte måla för tidigt och lägg ner penseln i god tid innan kvällsdaggen kommer, så undviker du ett flammigt slutresultat.

HINNER DU INTE ALLT?

Kom ihåg att en vägg är bättre än ingen. Ta den som är mest väderutsatt så att den har ett bra skydd när vintern kommer. Då blir det också lite mindre att göra till våren!

ANVÄND DESSA PRODUKTER UNDER HÖSTEN.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

Vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
  * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKK utomhusfärger

MÅLA UNDER VINTERHALVÅRET

Normalt tänker vi inte på vinterhalvåret som en period för utomhusmålning men med Jotuns lacknaftalösta produkter är detta möjligt ända ner till -5°C.

ANVÄND DESSA PRODUKTER UNDER VINTERHALVÅRET.

 Demidekk Oljetäckfärg

Demidekk Oljetäckfärg

 • Väderbeständig oljefärg
 • Långa underhållsintervaller
 • Kan användas ner till -5ºC

 Trebitt Oljelasyr

Trebitt Oljelasyr

 • Naturligt vacker, laserad yta
 • Unik egenutvecklad alkydolja
 • Skyddar och bevarar
 • Kräver ingen grundningmålning

 Drygolin Fönster och Dörr

Drygolin Fönster och Dörr

 • Väderbeständig oljefärg
 • Mycket god vidhäftning
 • Flyter ut fint – inga penselränder

 Visir Oljegrunning Klar

Visir Oljegrunning Klar

 • Ger god vidhäftning för nästa behandling
 • Minskar risken för röta
 • Unik penetrationsförmåga
Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Nu lanserar vi en helt ny färgkarta för 2024 med massor av vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och…

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Go to top