Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Nu lanserar vi en helt ny färgkarta för 2024 med massor av vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och klimat. Nytt för i år är fem utvalda kulörnyheter som garanterat ger personlighet till ditt hus. Tillsammans med de högkvalitativa produkterna från DEMIDEKK får du ett lika hållbart som vackert resultat!

Bilden: Fasaden är målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa. Få samma utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Dörren är målad i JOTUN 0745 Grön Umbra, fönsterna och detaljerna i JOTUN 10416 Pärlvit och fönster- och dörrfoder har kulören JOTUN 0546 Vika. Få liknande resultat med vår detaljfärg DEMIDEKK Infinity Details. Sockeln är målad med JOTUN Drytech Mur i JOTUN 1462 Grå Skiffer.

Vackra kulörer för hela huset – året runt

Vi på Jotun jobbar med färger och kulörer varje dag. Nya kulörer designas och utvecklas, samtidigt som vi tycker det är viktigt att ta tillvara på populära och tidlösa utomhuskulörer. I den här färgkartan har vi samlat trygga, vackra huskulörer från Jotuns stora kulörutbud.

JOTUN 0025 Dalaröd - utomhusfärgkarta 2024En av våra vackra kulörer från arkivet – JOTUN 0025 Dalaröd! Huset är målat med vår mattaste utomhusfärg DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få det klassiskt röda och matta utseendet.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

Alla kulörer i färgkartan presenteras med rekommenderade kombinationskulörer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörr och detaljer. Vi lyfter även fram vikten av att husets färger harmonierar med sin omgivning året runt.

– En bra husfärg ska passa alla årstider! När löven faller från träden och marken är täckt av snö kommer husfasaden att se annorlunda ut än under varma sommardagar, när huset är omgivet av grönt gräs och frodiga trädgårdar, säger Birgit Torkildsby, Regional Colour Manager på Jotun.

JOTUN 1124 Skagengul - utomhusfärgkarta 2024En vacker sommardag ser naturen betydligt mer annorlunda ut än under resterande årstider. Se till att hitta en fasadkulör som fungerar året runt! Här ser vi vackra JOTUN 1124 Skagengul.

– En väl genomtänkt palett säkerställer att huset harmonierar med sin omgivning året runt och välkomnar dig hem varje dag, fortsätter Birgit.

JOTUN 10293 Ljus Hampa - utomhusfärgkarta 2024En genomtänkt palett ger inte bara ett vackert hus, det säkerställer också att färgerna harmonierar med omgivningen året runt. Fasaden är målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa, dörren är målad i JOTUN 0745 Grön Umbra och fönsterna och detaljerna i JOTUN 10416 Pärlvit. Fönster- och dörrfoder har kulören JOTUN 0546 Vika medan sockeln är målad i JOTUN 1462 Grå Skiffer.

Högkvalitativa och tekniskt optimala produkter

Torkildsby betonar att alla kulörer är framtagna med unika recept som är speciellt anpassade till Jotuns högkvalitativa produkter.

På Jotun arbetar vi med färg varje dag, och vi är fast beslutna att se till att de kulörer du hittar i vår färgkarta kommer att fungera vackert i föränderliga ljusförhållanden utomhus. På Jotun kombinerar vi djupgående kunskaper om färg och estetik med en hög nivå av produktteknisk expertis. Det är det som gör våra produkter unika, säger Birgit.

JOTUN 1453 Bomull - utomhusfärgkarta 2024Vitt är inte bara vitt! Olika nyanser av vitt kan skilja sig åt i olika ljus, miljöer och årstider. Här ser vi den populära kulören 1453 Bomull på fasaden tillsammans med 7053 Lärdal på fönsterfodren. Få samma vackra resultat på fasaden med någon av vår nya självrengörande utomhusfärg DEMIDEKK CleanTech. Till detaljer rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details.

JOTUN 1453 Bomull.JOTUN 7053 Lärdal.

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Läs mer om nya DEMIDEKK CleanTech här

Fem nya inspirerande utomhuskulörer

Den nya färgkartan innehåller 72 av Jotuns vackraste kulörer för utomhusbruk, med rekommenderade detaljfärger för grund, terrass och lister. Dessutom presenteras även fem nya och inspirerande kulörer, noggrant framtagna av Jotuns färgspecialister. Från varma terrakottatoner till dämpade gråblå nyanser ger de nya fasadkulörerna förnyad energi till såväl traditionella som mer moderna skandinaviska hem.

JOTUN 20118 Amber Red

En frisk, gyllenröd kulör som skapar värme och fräschör. Denna varma terrakottafärg passar bra mot en grön trädgård, men ser också till att huset ger tillbaka till sin omgivning under vintermånaderna.

Jotun 20118 Amber Red - utomhusfärgkarta 2024Varma terrakottatonen JOTUN 20118 Amber Red är en av årets nyheter för fasaden. 

JOTUN 0239 Mellanrosa

En gyllene rosa ton som ger en estetisk kvalitet till grannskapet. Det här är en anrik och traditionell kulör som vi hittade i vårt stora och rika arkiv. Färgen fungerar särskilt bra på klassiska villor.

JOTUN 0238 Mellanrosa - utomhusfärgkarta 2024Visst är det härligt med en rosa utomhusfärg? JOTUN 0239 Mellanrosa är perfekt dämpad och gyllene för att ge ett lugnt och harmoniskt uttryck. Tillsammans med den vita tonen JOTUN 1624 Lätthet på dörrfoder och den mörkgröna kulören JOTUN 7658 Köpenhamnsgrön på dörren får JOTUN 0239 Mellanrosa ett extra djup.

JOTUN 5556 Nordic Blue

En dämpad blågrå ton. Ett fint alternativ för dig som vill gå ifrån grått.

JOTUN 5556 Nordic Blue - utomhusfärgkarta 2024Vackra JOTUN 5556 Nordic Blue på fasaden tillsammans med JOTUN 9918 Klassisk Vit på fönster och detaljer och 0347 Malmblå på dörren.

JOTUN 4710 Duggblå

En dämpad, rödblå ton som varken är för ljus eller för mörk. Kulören ger huset karaktär utan att vara för prålig.

Fasad i JOTUN 4710 Duggblå utomhusfärgkarta 2024Ännu en härlig blå nyhet från årets färgkarta – JOTUN 4710 Duggblå!

JOTUN 7043 Reflex

En dämpad, grågrön ton som ger karaktär åt huset. Kulören är hämtad från Jotuns färgarkiv och ger nytt liv åt både nya och gamla hem.

Jotun 7043 Reflex - utomhusfärgkarta 2024På långt håll kan kulören JOTUN 7043 Reflex se nästan vit ut, men egentligen är det en dämpad grågrön ton.

Matt yta ger dämpad elegans

DEMIDEKK Infinity är Jotuns i särklass bästa färg någonsin. Den unika Infinity-teknologin ger ett överlägset skydd med överlägsen kulör- och glanshållbarhet. Färgens självrengörande egenskaper säkerställer låg smutsupptagning, vilket förhindrar nedsmutsning – dessutom är det mycket effektivt mot beväxning på ytan.
JOTUN 7653 Stockholmsgrön - utomhusfärgkarta 2024Fasad målad i JOTUN 7653 Stockholmsgrön. Få samma silkematta utseende med DEMIDEKK Infinity.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

JOTUN 1434 Labrador - utomhusfärgkarta 2024Många eftersträvar ett matt uttryck på sina hus, särskilt på svarta fasader. Här ser vi den mörka kulören JOTUN 1434 Labrador. Få samma supermatta finish med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

DEMIDEKK Infinity och DEMIDEKK Infinity Pure Matt är båda exteriörfärger för fasader, men med olika glansgrad. Målning med DEMIDEKK Infinity Pure Matt ger ett vackert, matt och exklusivt uttryck utan någon glans. Allt fler väljer en matt yta till vita hus för ett mjukare uttryck och mindre reflektioner från solljuset.

– Många traditionella nordiska exteriörkulörer, som gult, rött och svart, får ett mjukare och mer elegant utseende med en matt yta. Det ger ett dämpat utseende som svarar väl mot de stora trenderna inom modern arkitektur, men det fungerar också bra till mer klassiska hus, förklarar Torkildsby.
Jotun 20118 Amber Red - utomhusfärgkarta 2024JOTUN 20118 Amber Red får ett dämpat uttryck med matt fasadfärg. Få samma vackra utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Fokus på detaljerna ger huset karaktär

Med bra detaljkulörer kan du ge fasaden det där lilla extra, samtidigt som du kompletterar och samspelar med husets huvudkulör. Utemöbler, fönsterkarmar och ytterdörren är bra exempel på detaljer där du kan lägga till väl valda kulörer som ger huset en distinkt karaktär.

JOTUN 1453 Bomull - utomhusfärgkarta 2024Ge huset karaktär med detaljer i avvikande kulörer. Här ser vi JOTUN 1453 Bomull på fasaden, JOTUN 7053 Lärdal på dörr- och fönsterfoder och JOTUN 7653 Stockholmsgrön på ytterdörren.

När det gäller grunden rekommenderar Jotuns kulörchef att vi utforskar de naturliga tonerna.

– För ett harmoniskt resultat bör du välja en kulör som mjukar upp övergången mellan marken och huset. Vår rekommendation är att välja en lite varmare grå kulör, inte särskilt ljus och inte särskilt mörk, eller en mer dämpad version av kulören på fasaden. På så sätt får huset ett harmoniskt uttryck och kulörkombinationerna harmonierar med det omgivande landskapet, säger Birgit.

JOTUN 10293 Ljus Hampa - utomhusfärgkarta 2024Kulören JOTUN 1462 Grå Skiffer på grundmuren smälter fint in till både husets och naturens nyanser. Fasaden är målad i 10293 Ljus Hampa, detaljer i 10416 Pärlvit och fönsterfoder i 0546 Vika.

Detaljer som harmonierar med huvudkulören

Att färgkartan även presenterar rekommenderade detaljkulörer, inklusive grund, terrass, dekoration och andra detaljer, gör det enkelt att skapa ett sammanhängande uttryck.

– En bra detaljkulör ger det lilla extra till uterummet, samtidigt som den kompletterar husets huvudkulör. Utemöbler, fönsterkarmar och ytterdörren är bra exempel på detaljer där du kan lägga till väl valda kulörer som ger huset mer karaktär. En vacker och personlig färgpalett, i kombination med högkvalitativa kulörer från Jotun, garanterar ett vackert hus som du och din familj kan njuta av under lång tid, säger Birgit Torkildsby.
JOTUN 1939 Sandbeige - utomhusfärgkarta 2024Vacker och härlig palett för uteplatsen. På fasaden ser vi kulören JOTUN 1939 Sandbeige, på bänken JOTUN 20118 Amber Red och på altanen JOTUN 90028 Skuggbrun.

JOTUN 1939 Sandbeige.LADY 20118 Amber Red.

Hitta rätt nyans till altanen

Till exempel kan ett terrassgolv som laserats i en kulör som harmonierar med fasadfärgen och detaljerna bidra till att skapa ett så inbjudande uterum som möjligt. Nyanseringen med DEMIDEKK Terrasslasyr förnyar inte bara utseendet, utan ger också ett långsiktigt skydd för träet.

Väljer du mellan en ljus eller mörk lasyrkulör till din uteplats? Då bör du först fundera över var uteplatsen är placerad och hur starka ljusförhållandena är. Om det är en plats med mycket direkt solljus rekommenderar vi en av våra ljusare, mer transparenta kulörer. En mörkare uteplatskulör hjälper till att ge tyngd och lugn åt uteplatsen, och gröna växter och en färgglad trädgård gör sig extra bra mot en mörkare färgsättning.
Jotun 9938 Dempet Sort SupermattVacker kombination av JOTUN 9938 Naturligt Svart på fasaden och JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå på terrassen.

Vi hoppas att du känner dig inspirerad till att måla om med våra färger och kulörer utomhus! Läs mer om färgkartan på jotun.se.

Behöver du hjälp med färgsättningen av ditt hus? Kontakta Jotuns Kulörrådgivare.

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top