Båtvård steg-för-steg

Båtvård steg-för-steg

Vi båtägare är väl aldrig stoltare än när vi lägger ut på årets första tur i en blankpolerad båt. För att ge båten en snygg yta och ett bra skydd mot de yttre elementen genom hela sommarsäsongen är det viktigt med en grundlig rengöring och polering. Här kommer några tips på hur du får båtvården att bli enkel, effektiv och rolig.

Tvätt av båt och motor

Börja med att tvätta båten grundligt med BoatWash, utspädd i förhållandet 1:100 med vatten. BoatWash kan också användas på mycket smutsiga ytor, späd då med färskvatten i förhållandet 1:20. Tvätta med svamp eller borste och skölj av ordentligt med färskvatten. Motorn tvättas genom att påföra utspädd BoatWash som får verka i 5-10 minuter och därefter sköljs av med färskvatten. Använd borste på särskilt smutsiga områden.

Jotun Yachting blank båt

Rengöring och polering

Fortsätt med en grundlig rengöring av skrovet. Här kan du använda Marine Polish på nyare skrov i gott skick eller Marine Rubbing om skrovet är mycket smutsigt. Marine Rubbing används också för att ta bort oxidering (nedmattning). För bästa resultat rekommenderar vi maskinpolering med lammullsrondell, mikrofiberrondell eller skumgummipad medium tillsammans med Marine Rubbing. Efter användning av Marine Polish eller Marine Rubbing är det viktigt att skydda skrovet mot slitage och försegla poleringen. Till detta används Hard Wax. Kom ihåg att det är rengöringen som ger glans, medan vaxet ger skydd!

Påföring av bottenfärg

Kontrollera att ytan som ska målas är hel och torr. Se också i förväg till att du har rätt sorts bottenfärg. Här kan du konsultera Båten-broschyren eller Jotun Yachting-appen (sök på Jotun Yachting på Appstore eller Google Play) för vägledning. Maskera vattenlinjen och täck områden som inte ska målas. Detta är särskilt viktigt för bottenfärg. Använd lösningsmedelsbeständig korthårig mohairroller och/eller pensel av god kvalitet. Påför rekommenderat antal strykningar av färgen. Det är viktigt att ha rätt filmtjocklek för att få tillräckligt skydd under hela säsongen. Vi rekommenderar NonStop VK för västkusten, Nonstop EC för ostkusten och Watershield för insjöar, Norrlandskusten och andra områden som kräver biocidfria bottenfärger. Se hur du gör i filmen nedan:

Påföring av bottenfärg till drev, trimplan, propeller och andra lättmetalldetaljer

Till drev, trimplan, propeller och andra delar av aluminium och lättmetall, rekommenderas Aqualine VK eller Nonstop VK i grå eller vit. Aqualine VK är enkel att påföra direkt från sprayflaskan. Se till att tidigare obehandlade ytor är avfettade med thinner no 7 och rengjorda och grundade med Vinyl Primer.

Rengöring av teakdäck och andra trädetaljer

Båtens teakdäck och andra trädetaljer av teak tvättas med Teak Cleaner. Påför med pensel eller roller och låt det verka i ca 10 min. Vid behov kan däcket skrubbas med en korthårig borste. Skölj ordentligt med färskvatten. För att skydda träet påförs därefter Teak Sealer eller Teak Oil med trasa eller svamp. Torka av överflödet med en luddfri trasa. Observera att träporerna öppnas vid användning av Teak Cleaner och måste förseglas igen med hjälp av Teak Sealer eller Teak Oil för att inte smuts ska tränga in och göra träet smutsigt

Rengöring av kromdetaljer

För rengöring av detaljer i krom och rostfritt stål, använd Chrome Polish. Polera med en luddfri trasa, lamullspad eller fint polerpapper för att få en glansig och snygg yta.

Rengöring och skydd av gummidetaljer

Gummilister, fendrar och andra gummidetaljer rengöres med RIB Cleaner. Blandas normalt 1:2 med färskvatten, men kan också användas outspädd vid grovrengöring. Påför därefter RIB Shine med svamp eller trasa. Det förhindrar uttorkning av gummit och ger långvarigt skydd.

Rengöring och impregnering av textilier

Kapell och andra textilier rengörs med Textile Cleaner. Påför med svamp eller trasa och låt verka i ca 10 min. Vid behov, skrubba lätt med svamp och skölj med färskvatten. Avsluta med att impregnera textilierna med Textile Watershield som sprayas på helt torrt underlag. Tänk på att sömmar är extra tjocka och kan behöva längre torktid än resten av kapellet.

Läs här för mer tips och produktinformation.

Se alla våra ”Så-gör-du”-filmer här.

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Båtvårdstipsen som gör dig till expert

Är du osäker på hur du ska förbereda båten inför sjösättningen? Funderar du på om du måste skrapa av den…

Så vårrustar du båten på ett tryggt sätt

Det är viktigt att tänka på att antifouling och andra båtvårdsprodukter ska användas på ett säkert sätt för att skydda…

Så rengör och skyddar du gummit på båten

Rib-båtar av gummi, fendrar och alla gummidetaljer ombord behöver tvättas och behandlas för att bli rena och för att gummit…

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Med tiden kan havs-och sjövatten göra att fönstren på kapellet blir matta och behöver en uppfräschning. En vanlig fråga från…

Blanka räcken och beslag

En blank pulpit och välpolerade tåg, räcken, pollare och andra beslag i rostfritt stål eller krom höjer verkligen helhetsintrycket av…

Välj rätt bottenfärg för din båt

Bottenfärgen ska skydda båten mot beväxning. För att hitta rätt bottenfärg måste du utgå ifrån hur du använder din båt….

Go to top