Båtvård steg-för-steg

Båtvård steg-för-steg

Vi båtägare är väl aldrig stoltare än när vi på årets första tur, åker ut i en blankpolerad båt. För att ge båten en snygg yta och ett bra skydd mot yttre elementen genom hela sommarsäsongen är det viktigt med en grundlig rengöring och polering. Här kommer några tips på hur du får båtvården att bli enkel, effektiv och rolig.

Tvätt av båt och motor

Börja med att tvätta båten grundligt med BoatWash, utspädd i förhållandet 1:100 med vatten. BoatWash kan också användas på mycket smutsiga ytor, späd då med färskvatten i förhållandet 1:20. Tvätta med svamp eller borste och skölj av ordentligt med färskvatten. Motorn tvättas genom att påföra utspädd BoatWash som får verka i 5-10 minuter och därefter sköljs av med färskvatten. Använd borste på särskilt smutsiga områden.

Blank båt med Jotun Yachting

Rengöring och polering

Fortsätt med en grundlig rengöring av skrovet. Här kan du använda Marine Polish på nyare skrov i gott skick eller Marine Rubbing om skrovet är mycket smutsigt. Marine Rubbing används också för att ta bort oxidering (nedmattning). För bästa resultat rekommenderar vi maskinpolering med lammullsrondell, mikrofiberrondell eller skumgummipad medium tillsammans med Marine Rubbing. Efter användning av Marine Polish eller Marine Rubbing är det viktigt att skydda skrovet mot slitage och försegla poleringen. Till detta används Hard Wax. Kom ihåg att det är rengöringen som ger glans, medan vaxet ger skydd!

 Marine Polish

Marine Polish

 • Flytande polish för maskin- och handpolering
 • Djupgående rengöring
 • Ger gelcoat och målade ytor hög glans

 Marine Rubbing

Marine Rubbing

 • Kemiskt renande rubbing
 • Avlägsnar små repor, oxidering, mögel och envisa fläckar

 Hard Wax

Hard Wax

 • Vax baserad på nanoteknologi
 • Lämplig för nya och rena ytor
 • Ger ett långvarigt skydd

Påföring av bottenfärg

Kontrollera att ytan som ska målas är hel och torr. Se också i förväg till att du har rätt sorts bottenfärg. Här kan du konsultera Allt om Båten-broschyren för vägledning. Maskera vattenlinjen och täck områden som inte ska målas. Detta är särskilt viktigt för bottenfärg. Använd lösningsmedelsbeständig korthårig mohairroller och/eller pensel av god kvalitet. Påför rekommenderat antal strykningar av färgen. Det är viktigt att ha rätt filmtjocklek för att få tillräckligt skydd under hela säsongen. Vi rekommenderar NonStop VK för västkusten, Nonstop EC för ostkusten och Watershield för insjöar, Norrlandskusten och andra områden som kräver biocidfria bottenfärger. Se hur du gör i filmen nedan.

Välj rätt bottenfärg till din båt – vägledning.

Påföring av bottenfärg till drev, trimplan, propeller och andra lättmetalldetaljer

Till drev, trimplan, propeller och andra delar av aluminium och lättmetall, rekommenderas Aqualine VK eller NonStop VK  i grå eller vit. Aqualine VK är enkel att påföra direkt från sprayflaskan. Se till att tidigare obehandlade ytor är avfettade med Thinner no 7 och rengjorda och grundade med Vinyl Primer.

 Aqualine VK Spray

Aqualine VK Spray

 • En ny generations bottenfärg för drev, propeller, trimplan osv.
 • Unikt skydd mot beväxning
 • Godkänd för användning på ost- och västkusten

Rengöring av teakdäck och andra trädetaljer

Båtens teakdäck och andra trädetaljer av teak tvättas med Teak Cleaner. Påför med pensel eller roller och låt det verka i ca 10 min. Vid behov kan däcket skrubbas med en korthårig borste. Skölj ordentligt med färskvatten. För att skydda träet påförs därefter Teak Sealer med trasa eller svamp. Torka av överflödet med en luddfri trasa. Observera att träporerna öppnas vid användning av Teak Cleaner och måste förseglas igen med hjälp av Teak Sealer för att inte smuts ska tränga in och göra träet smutsigt.

Rengöring och impregnering av textilier

Kapell och andra textilier rengörs med Textile Cleaner. Påför med svamp eller trasa och låt verka i ca 10 min. Vid behov, skrubba lätt med svamp och skölj med färskvatten. Avsluta med att impregnera textilierna med Textile Watershield som sprayas på helt torrt underlag. Tänk på att sömmar är extra tjocka och kan behöva längre torktid än resten av kapellet. Extra hårt smutsade textilier rengörs med Textile PowerClean.

 Textile Cleaner

Textile Cleaner

 • Tvättmedel för kapell, persienner, kuddar och andra textilier
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Innehåller inga lösningsmedel

 Textile PowerClean

Textile PowerClean

 • Effektiv rengöring av utomhustextilier
 • För tvätt av hårt smutsade och fläckade utomhustextilier
 • Snabb effekt
 • Bör endast användas på färgäkta textilier

 Textile Watershield

Textile Watershield

 • Snabbtorkande impregnering
 • Skyddar mot slitage och åldringg

Läs här för mer tips och produktinformation.

Se alla våra ”Så-gör-du”-filmer här.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top