Dags att måla om sommarstugan?

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den ligger vid vattnet, i skogen eller ute på landet. I det här inlägget ger vi inspiration till hållbara och trygga kulörval för stugfasaden.

Fasaden ovan är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1392 Gul Antik. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 11130 Shade.

Den idylliska röda stugan

Många drömmer om den charmiga röda sommarstugan och ett rött hus med vita knutar har nästan blivit en symbol för Sverige. Rött är en inbjudande färg som skapar energi och glädje och som väcker goda minnen med sin kraftfulla närvaro. Röda stugor passar bra som kontrast till den växande, frodiga grönskan och bidrar även med upplyftande färg under den kalla årstiden.

Måla sommarstugan - Jotun 0042 Vildvin

Fasad målad i JOTUN 0042 Vildvin. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i kulören JOTUN 1491 Slipsten.

Rött måste dock inte vara synonymt med falurött. Det finns många andra nyanser att välja mellan och i vår färgkarta hittar många röda nyanser  – allt ifrån den klassiska JOTUN 0025 Dalaröd till de djupa mörkröda nyanserna 2746 Mörk Rubin och 2279 Caput Mortum.

Tänk på att alltid välja en gyllene röd nyans utomhus för att undvika att färgen drar sig mot det lila. När färgen kommer upp på väggen mister den det gyllene och upplevs renare röd.

Om du målar med DEMIDEKK Infinity kommer stugan att hålla sig lika röd och fin länge!

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

Vita detaljer lyfter fram huset och ger det ett mer dominerande uttryck. Grå eller gulaktiga detaljer upplevs däremot mjukare mot fasaden.

Måla om sommarstugan - Jotun 2006 Husmansröd

Röd fasad målad i JOTUN 2006 Husmansröd. Mjuka övergångar mellan kulörerna har åstadkommits genom att måla fönstren i kulören JOTUN 1054 Brun Jord och fönsterkarmarna med JOTUN 1284 Svolvär. Detaljerna är målade med DEMIDEKK Infinity Details – vår allra bästa fönster- och detaljfärg och altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i nyansen JOTUN 90028 Skuggbrun.

Måla sommarstugan

Klassiska stugfärger – rött, vitt och gult. Röd fasad – JOTUN 0025 Dalaröd, vit fasad – JOTUN 1624 Lätthet, gul fasad – JOTUN 0152 Staverngul. Allt målat med DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg någonsin. 

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

Gula stugor upplevs som levande, glada och energirika. Se mer av vår nyaste gula kulör, den perfekt dämpade JOTUN 10168 Muted Yellow.

Mörka stugor smälter in i naturen

Mörkare hus och stugor smälter fint in i omgivningar med skog och tät växtlighet. Oavsett om du väljer att måla sommarstugan i svart, brunt eller mörkgrått ger de mörka tonerna stugan ett sobert och diskret uttryck som passar bra såväl till naturlig grönska som till hav och klippor.

Måla sommarstugan - Jotun 9938 Naturligt SvartVackert samspel mellan färgval, material och omgivningar. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 90002 Gråsvart.

Om du vill ha en mörk sommarstuga, men inte helt svart, kan kulören JOTUN 0734 Brunsvart vara ett fint alternativ. Den är lika mörk som JOTUN 9938 Naturligt Svart men har en gnutta värme i sig vilket gör att den får en varmare lyster.

Måla om sommarstugan

Den här stugan är målad med JOTUN 0734 Brunsvart, men fasadväggen bakom uteplatsen har målats i en ljusare kulör än resten av exteriören – en praktisk och fin lösning. Det ljusare väggpartiet är målat med JOTUN 1283 Svolvär. Fönster: JOTUN 1376 Froströk.

Bland de svarta kulörerna avgör undertonen om färgen framstår som varm och brunaktig, som JOTUN 0734 Brunsvart, eller om den drar sig mot det gråaktiga och sotsvarta, som JOTUN 9938 Naturligt Svart.

Blått förstärker kopplingen till himmel, hav och sjö

Blå nyanser kan vara både delikata, tidlösa och unika. Dämpade blå kulörer kan understryka kopplingen till sjö och hav samt skapa spännande kontraster med moderna material.

Måla om sommarstugan

DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad är en dämpad blågrå färg som upplevs både grå och mjuk utomhus. Altanen, som breder ut sig vackert i landskapet, fick en mörk färg som matchar den vackra blågrå färgen och laserades med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart, medan lister runt fönster och i taket under överbyggnaden målades  i DEMIDEKK Infinity 1453 Bomull.

Måla sommarstugan - Jotun 5445 Delicate Blue

JOTUN 5445 Delicate Blue är en av våra nyaste blå nyanser. En perfekt balans mellan blått och grått som passar fint att måla sommarstugan i. Terrassen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9805 Sotad Svart och grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 11129 Smoky Grey. Här har man fått en enhetlig och genomtänkt färgsättning av stugan.   

Blå nyanser förstärks ofta i mötet med himmel, natur och omgivning. Därför är de dämpade och lite gråblå tonerna som exempelvis JOTUN 4552 Kimrök Dämpad eller JOTUN 5445 Delicate Blue vackrast utomhus.

Jotun 1973 Antikgrå

Vill du inte måla hela stugan blå? Varför inte satsa på en blå detalj i uterummet? Här har vi målat bänken med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 5445 Delicate Blue. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1973 Antikgrå.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Tidlösa ljusa stugkulörer

Vita och ljusa stugfärger är klassiska och tidlösa och alltid lika populära. Vita stugor passar särskilt bra i öppna landskap där kontrasten till omgivningarna inte blir så stor. Hus i närheten av hav och sjöar kommer också till sin rätt med vita kulörer. Var däremot medveten om att vita hus som ligger i tät vegetation och skog kommer att upplevas som väldigt kontrastfulla mot omgivningarna. Välj gärna en mjukare vit kulör.

Visste du att små hus kan upplevas som större än de faktiskt är när de målas vita och därför kan tåla ännu vitare nyanser?

Små olikheter i nyans gör stor skillnad på hela fasaden. Alla kulörer framstår som ljusare och renare på en hel fasad i jämförelse med ett kulörprov.

Måla sommarstugan

Tidlös och klassisk färgkombination. Stugfasaden är målad med DEMIDEKK Inifnity i JOTUN 1453 Bomull och fönsterkarmarna med JOTUN 8025 Skodde

Måla sommarstugan

Luftigt och lätt! Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1274 Frostig. Bänken är målad med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 1624 Lätthet och altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 90029 Naturligt Silvergrå. 

Mer inspiration till ljusa och lätta stugkulörer.

Färgsättning av hela sommarstugan

Färgsättning av stugan handlar om mycket mer än att bara välja rätt kulör till fasaden. Du behöver även tänka på kulören på fönster, dörrar, grundmur och andra detaljer. Även terrassen är extra viktig när det gäller färgsättning av sommarstugan. Vår senaste färgkarta hjälper dig med färgsättningen genom att presentera rekommenderade färgkombinationer till hela huset.

DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart

Glöm inte altanen – den gör mycket för helhetsintrycket av stugan. Med DEMIDEKK Terrasslasyr byter du enkelt färg på altangolvet. Här är det laserat i kulören JOTUN 90002 Gråsvart

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Måla sommarstugan med en färg som håller

De bästa somrarna är de när vi har tid att bara ägna oss åt det vi vill. Kanske vill du sitta stilla och äta långa frukostar för att sedan ligga i solen på en klippa? Eller, kanske vill du ut på havet eller inte göra någonting alls, bara njuta? När du ska måla ditt hus och väljer DEMIDEKK Infinity så behöver du inte måla om huset på många, många år. – Då blir dina somrar som du drömt om.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Måla om sommarstugan

Lycka till och glöm inte att njuta av sommaren! Pallen är målad med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 4477 Deco Blue

Vill du ha mer inspiration? Följ gärna Jotun Sverige på Instagram.

(*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Så fungerar självrengörande fasadfärg

Vitt och vackert – fasad målad med JOTUN 1001 Eggvit. Många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena….

Måla huset svart? Välj en självrengörande färg

Välj kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart så får du ett hus som är svart, men lite varmare i uttrycket än…

Lär känna den nya fasadkulören Jotun 20118 Amber Red

I årets nya utomhus-färgkarta finns ett flertal röda och rosa toner som ger ett varmt och välkomnande uttryck på skandinaviska fasader….

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Go to top