Förnya golvet

Förnya golvet

Funderar du över hur du kan förnya ditt golv, eller om du ens kan göra någonting med det alls? Här är en liten guide till vilka möjligheter du har, om du vill förnya ditt golv.

Golvet är en stor yta som påverkar hela rummet och om du vill ändra om golvet har du många möjligheter. För att göra det lite enklare för dig har vi skapat en guide till vad du kan göra beroende på vilket golv du har samt vilka produkter just du behöver.

Trägolv

Trägolv är överlägset den största kategorin bland golv. Trägolv finns i många varianter, till exempel nytt och obehandlat trä, parkett och original trägolv. Dessutom finns det ett antal olika möjligheter för vad du kan göra med dessa. Alla trägolv kan oljas, lackas och målas. Med TreStjerners produkter kan du få ditt golv i exakt den färg eller nyans du vill ha.

  • Golvolja: Är en olja som du använder på obehandlat golv, oavsett om det är ny eller slipad parkett. Oljan kan du välja att ha blank eller i den färg du önskar. Den har en silkematt och vacker yta som framhäver golvets struktur samtidigt som den skyddar från fukt och smuts.
  • Hårdvaxolja: För en ännu mer hållbar yta på golvet kan du välja att använda TreStjerner Hårdvaxolja. Den går även att kombinera med golvoljan som finns i 24 olika kulörer. Den är lätt att applicera och ger ett slitstarkt och naturligt resultat.
  • Lack: Här finns tre varianter: Golvmatt, Golvlack Vattenburen och Golvlack Oljebaserad. Alla dessa kan användas för sig eller efter att ha använt golvolja. Lack är den mest slitstarka av träbehandlingarna från TreStjerner, och här väljer du produkt beroende på om du vill att golvet ska skina eller ha en ”osynlig” glans.
  • Golvfärg: Du kan använda golvfärg på alla golvytor i trä. Golvfärgen finns i tre glansgrader; matt, halvblank och blank. Färgen kan brytas i de flesta kulörer och den har en extrem slitstyrka. Den är enkel att påföra, och resultatet syns snabbt.

Här kan du läsa mer om alla produkter från TreStjerner.

TRESTJERNER Golvolja måla golv

Golvet på bilden är behandlat med TreStjerner Golvmatt och infärgat med TreStjerner Golvolja 2038 Tjärbrun.

Måla på klinkers eller plattor

Vi får ofta frågor om det går att måla på klinkers och plattor, och svaret är – ja, det gör det! Om du ska måla på klinkers eller plattor är det viktigt att göra ett bra förarbete. Vi rekommenderar att tvätta golvet med TreStjerner Golvrengöring samt putsa golvet med sandpapper för att färgen ska få ett bra fäste. Därefter kan golvet målas i valfri glans och kulör från TreStjerner Golvfärg. Om du ska måla klinkers eller plattor på ett område som utsätts för mycket slitage, till exempel i hallen eller vid köksbänken, rekommenderar vi även att lägga en matta över för att undvika slitage.

Måla golv klinkers hall matta

Klinkers målade med TreStjerner Golvfärg i färgen 5795 Koks.

Måla betonggolv

Betonggolv kan också målas! Nedan ser du ett golv målat med TreStjerner Golvfärg för betong i kulören 5793 Betong, men den kan även blandas med en rad andra kulörer. Denna färg är anpassad för golv och väggar i källare, vardagsrum, bodar och liknande. Ska du måla golvet i till exempel garaget rekommenderar vi istället TreStjerner Sigural Epoxyfärg. Den har en mycket hög slitstyrka och finns i fyra kulörer.

TRESTJERNER Måla golvet Betong

Golv målat med TreStjerner Golvfärg för betong i färgen 5793 Betong

Måla trappan

Vi har valt att ta med denna punkt, eftersom trappan ofta glöms bort och det finns det ju ingen anledning till! Beroende på vilket resultat man önskar kan man använda golvfärg, olja eller lack. Trappstegen är utsatta för mycket slitage, få trappar behöver därför målas oftare än golvet.

Läs mer och få inspiration till att måla trappan här. 

Måla trappan TreStjerner

Trappan på bilden är målad med Trestjerner matt golvfärg i 5795 Koks.

Vill du veta mer om produkter och kulörer från TreStjerner? Läs mer här!

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top