Glöm inte grundmuren!

Glöm inte grundmuren!

Ett nymålat hus upplevs inte som nymålat om grundmuren är gammal och sliten. Dessvärre är det väldigt många som glömmer att underhålla grundmuren. Är du en av dem? Då bör du läsa detta!

Grundmuren är viktig för totalintrycket

Många glömmer grundmuren när de ska måla huset och tänker inte på hur viktig en väl underhållen grundmur är för totalintrycket av huset. En fin grundmur målad i en vacker kulör framhäver husets elegans och skapar en helhet. Har du däremot en grundmur som är full av sprickor, skador, flagor, svamp eller mossa hjälper det inte att huset i övrigt är vackert och nymålat – grundmuren förstör och drar ner hela intrycket.

Grundmuren är viktig för helheten

En fin grundmur i en vacker kulör skapar en helhet och lyfter totalintrycket av huset

Fukt – murens värsta fiende!

Oavsett om muren är en grundmur i ett hus med träfasad eller en fristående kallmur eller om hela huset är putsat finns det i regel fukt i den. Fukten tränger upp i muren från marken. Ett väl utfört dräneringsarbete bromsar fuktupptaget, men stoppar det inte.

Det är viktigt att muren får möjlighet att andas och släppa ut fukten. Vatten som ligger kvar i muren fryser på vintern och orsakar sprickor och skador. Jotun Premium Mur låter muren och underlaget ”andas”.

De främsta fuktkällorna:

 • Fukten kommer främst från marken p.g.a. bristande dränering.
 • Fukt och vegetation som växer nära muren.
 • Förstörda takrännor och beslag som normalt sett ska leda bort vattnet.
 • Gamla sprickor/skador som inte åtgärdas, vilket gör att det kommer in fukt i muren.
 • Dålig ventilation i källaren.

Nedan ser du exempel på fuktskador i grundmur och mur:

Du har väl inte glömt grundmuren?

1. Vänster: Dåligt underhåll – bristande rengöring 2. Höger: Kallmur – ingen varm sida som driver ut fukten

Du har väl inte glömt måla grundmuren??3. Vänster: Spricka i beslaget som gör att vattnet rinner 4. Höger:Dålig dränering – fukt tränger upp i muren

Illustration 1 är ett typiskt exempel på dåligt underhåll i form av bristande rengöring samt sprickbildning som gör att fukten har satt sig. Då växer det svamp, alger och mossa.

Illustrationerna 2–4 visar problem som uppstår på grund av konstruktionsmässiga förhållanden; (2) En fristående kallmur har ingen varm sida som kan hjälpa till att driva ut fukten. (3) Sprickor i beslag gör att vattnet rinner ner och muren spricker. (4) Fukt från marken tränger upp i muren om dräneringsarbetet inte är korrekt utfört.

Färg som andas

Om du har en obehandlad eller behandlad grundmur som behöver underhållas finns det många goda skäl att måla muren – och lika många goda skäl att måla den med JOTUN Premium Mur.

 • JOTUN Premium Mur låter muren och underlaget ”andas”.
 • Färgen är mycket vattenavvisande och ser till att muren håller sig torr både på insidan och på utsidan.
 • Färgen motverkar flagning.
 • Muren blir lättare att underhålla och tvätta och står emot svamp, alger och smuts.

Sätt rätt kulör på muren

JOTUN Premium Mur ger dessutom huset ett fint, matt utseende som håller sig fint länge. Färgen finns i många kulörer – välj mellan beige och gula kulörtoner, kalla och varma gråtoner eller svartaktiga rosa kulörer.

Rätt kulör på grundmuren är helt avgörande för en fin helhet på huset. Tycker du det är svårt att välja kulör får du flera goda tips här.

Så här målar du muren

JOTUN Premium Mur kan påföras både på tidigare målade och på omålade underlag. I båda fallen är det viktigt att underlaget är i gott skick innan du börjar måla. Det hjälper inte att färgen andas om underlaget är dåligt, så därför måste det repareras innan du påbörjar arbetet. Nedan ser du en steg-för-steg-beskrivning av hur du går tillväga.

1. Förarbete:

 • Se till att underlaget är fast, rent och torrt.
 • Påför därefter JOTUN 2-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, skrubba med en borste och skölj väl. Det tar bort fett och föroreningar och förbereder underlaget inför behandlingen.
 • Skrapa bort löst material.

2. Grundning:

 • Ta bort obehandlad eller blottad puts och grunda med JOTUN Premium Mur Grundning. Använd pensel, rulle eller spruta. Grundningen binder lösa partiklar och jämnar ut suget i underlaget.

3. Mellanstrykning:

 • Påför en strykning JOTUN Premium Mur Filler med en pensel i olika riktningar. Fillern kan också rullas på muren, men då ska den strykas ut med pensel efteråt. Fillern täcker små sprickor och repor, fyller i ojämnheter och ökar filmtjockleken och skyddet.

4. Toppstrykning:

 • Påför en strykning JOTUN Premium Mur Färg med rulle, pensel eller spruta. Om du har hoppat över punkt 3 och inte använt filler måste du påföra två toppstrykningar. Toppstrykningen andas, är vattenavvisande och motverkar flagor.

Viktigt med årligt underhåll!

 • Grundmuren bör tvättas årligen ihop med resten av huset.
 • All vegetation som växer tätt intill grundmuren bör tas bort.
 • Måla grundmuren lika ofta som du målar huset.

Ge grundmuren det underhåll den förtjänar så att den får skina ihop med resten av huset!

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Pellas Orangeri

Drömmer du också om ett eget orangeri? Följ med hem till Pella Hedeby, som arbetar som inredare, stylist och influencer,…

Sommardrömmar

– Kanske drömmer du om en härlig uteplats där du kan bara vara i sommar? Altanen på bilden är laserad…

Svart är inte bara svart

Måla huset med DEMIDEKK Infinity 0734 Brunsvart så får du ett hus som är svart men lite varmare i uttrycket…

Tvätta huset utvändigt nu!

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på…

Go to top