Välj rätt färg till grundmuren

Välj rätt färg till grundmuren

Ett nymålat hus med en sprucken och flagnad grundmur ger inget bra helhetsintryck. Det är lätt att bara fokusera på att själva fasaden ska hållas fräsch, medan grundmuren ofta glöms bort. Grundmuren är en central del av helhetsupplevelsen av huset och bör underhållas i samma utsträckning som resten av huset. Vilken färg du väljer på grundmuren har också stor påverkar på helhetsintrycket.

Grundmurens funktion

Förutom den uppenbara grundfunktionen av en grundmur, har den också en visuell funktion. Den ska skapa en färgmässig länk mellan fasaden och grunden som huset står på. Vilken färg du väljer bör därför vara noga genomtänkt.

Många väljer att ha en vit grundmur eftersom detta ger ett ”rent” intryck, men det kan även ge intryck av att huset ”svävar” ovanför marken. Därför kan det vara bra att välja en kulör som är jordnära och harmonierar bra med grunden huset står på, t.ex en ljus jordfärg. Det går även bra att välja en dämpad version av fasadfärgen. Om exempelvis färgen på husets fönsterfoder är diskret är det också en möjlighet att plocka upp denna färg till grundmuren för att skapa en helhet.

Några tips

  • Till ett modernt hus med mycket mur kan man välja en starkare och mörkare färg på muren än på ett traditionellt hus
  • Till ett mörkare hus bör du välja en mörk färg som förankrar huset med terrängen
  • En mörk färg på grundmuren gör att huset ser stadigt ut
  • En ljus färg gör huset ser ljust och luftigt ut

grundmur

Tips på färgkombinationer

Här finns en översikt över färgpaletter som harmonierar. Ta en titt på tabellen i länken nedan och se om du hittar dina drömfärger! I vår digitala utomhusfärgkarta hittar du också förslag på matchande kulörer till grundmuren för alla olika fasadfärger.

Tips på matchande kombinationer till grundmur, fasad och detaljer

 JOTUN Premium Mur färg

JOTUN Premium Mur färg

  • Diffusionsöppen och vattenavvisande
  • Minimal risk för flagning
  • Mineraliska brytpastor ger god kulörstabilitet
  • Håller muren torr
Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top