Håll huset vackert länge

Håll huset vackert länge

Röda kulörer är särskilt känsliga för nedbrytning av solljuset. Se till att du väljer en utomhusfärg med överlägsen glans- och kulörhållbarhet – nya DEMIDEKK Infinity. Vägg: Jotun 2746 Mörk Rubin, detaljer i Jotun 1378 Kontur och 1376 Froströk. 

Det lönar sig att välja rätt fasadfärg

Ditt hus är förmodligen det mest dyrbara du äger. Om du väljer rätt färg från början kan du spara många tusenlappar i slutändan, genom att huset håller sig vackert år efter år utan att du behöver måla om. Förmodligen tycker du att det är dyrt när du står i färgaffären och ska betala, men att välja rätt färg lönar sig i längden. För att huset ska hålla sig vackert länge bör du välja en färg som har suverän glans- och kulörhållbarhet. Men vad innebär det egentligen? Så här svarar Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun:

– Ytan bibehåller samma glans länge och blir inte matt och flammig. Kulören skall inte heller förändras utan se likadan ut år efter år. Huset ser alltså nymålat ut längre.

Men vad betyder det egentligen för mig som husägare?

– Första indikationen på att färgfilmen börjat brytas ner är att den tappar glans, sedan kommer kulörförändringen. Det är genom dessa parametrar man kan se när det börjar bli dags att måla om. Eftersom DEMIDEKK Infinity bibehåller tydligt skydd, glans och kulör längre så kan man som husägare ta det lugnt och njuta av en nymålad fasad under lång tid innan det är dags att underhålla, säger Karin Mattsson.

Fem anledningar att måla huset med DEMIDEKK Infinity – läs mer.

Jotuns testfält färgtester

På Jotuns testfält utsätts DEMIDEKK Infinity för olika väderförhållanden.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

  • Skyddar huset längst*
  • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
  • Ser nymålat ut längst*
  • Självrengörande
* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Solen bryter ner fasaden

Kanske har du någon gång varit med om att färgen på ditt hus börjat mattas av redan efter ett par år. Södersidan är särskilt utsatt. Eller har du haft en röd färg som efter ett par år inte längre är lika röd? Eller en blå färg som med åren blivit mer lila? Solens strålar och UV-ljuset går hårt åt fasaden, särskilt på de utsatta sidorna mot söder och väster.

DEMIDEKK Infinity har genomgått många tuffa tester innan den lanserats på marknaden. På Jotuns testfält utsätts DEMIDEKK Infinity för olika väderförhållanden. Vid testningen har vi haft extra fokus på att kontrollera hur beständig färgen är mot nedbrytning på grund av solljus. DEMIDEKK Infinity är testad i Florida där färgen blir utsatt för starkt solljus, för att testa kulör- och glanshållbarhet i en extrem miljö. På testfälten i Florida är det subtropiskt klimat, med många soltimmar, hög UV-belastning, frekvent regn och hög luftfuktighet. Ett års exponering i Florida motsvarar ungefär fyra år på en fasad i Sverige.

Även i Jotuns laboratorium utsätts färgen för exempelvis xenonljus, som liknar solljus. Därefter mäts glansvärde och kulörförändring för att vara säker på att kulören inte ändrar färg eller bryts ner av solljuset och att färgen inte mattas av. Se mer i filmen nedan.

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Gröna toner i en uppfriskande harmoni

Kombinera ljuvliga, ljusa gröna toner tillsammans och få en läcker harmoni. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 7053…

Fräscha upp huset med nya, inspirerande detaljkulörer

Detaljkulörerna hjälper dig att skapa färgfyllda blickfång, och ger ett modernt lyft för hus och uterum. Med enkla medel kan…

Läcker ockragulton till fasaden

Lär känna vår nya kulör Jotun 10168 Muted Yellow. Som namnet avslöjar är detta en dämpad gulton. Det är en uppdaterad…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Helmatta ytor har blivit allt mer populära både inomhus och utomhus och vi förstår varför. Den matta ytan ger ett…

Guide: välj rätt husfärg!

Att välja rätt husfärg är allt annat än lätt. Men du har turen på din sida, vi hjälper dig! Det…

Go to top