Lär känna DEMIDEKK Infinity-seriens tekniska egenskaper

Lär känna DEMIDEKK Infinity-seriens tekniska egenskaper

Lanseringen av DEMIDEKK Infinity våren 2019 blev en stor succé. Men marknaden efterfrågade en ännu mattare färg. Efter många års intensivt utvecklingsarbete på labb, samt omfattande färgtester,  kan vi nu presentera ännu ett tillskott i den populära DEMIDEKK Infinity-familjen: supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Vi tog en pratstund med vår tekniska expert Karin Mattsson och fick höra mer om de tekniska egenskaperna hos DEMIDEKK Infinity-serien, men även hos vår nya, innovativa utomhusfärg DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
  * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
  * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Vad är ”Infinity-teknologi”?

DEMIDEKK Infinity-serien är baserad på Infinity-teknologi och AMA®-teknologi. Men vad är nu detta? Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun, förklarar att den patentsökta Infinity-teknologin grundar sig i den erkända AMA®-teknologin.

– AMA®-teknologin är välbeprövad och används även i t ex. DEMIDEKK Ultimate Täckfärg. När vi skulle utveckla nästa generations utomhusfärg, DEMIDEKK Infinity, letade Jotuns lab (lokaliserade över hela världen) efter nya, bättre bindemedel. Men vi hittade faktiskt inga andra och valde därför att fortsätta med AMA®-teknologin även i DEMIDEKK Infinity-produkterna, säger Karin.

Men vad är då Infinity-teknologin? Karin berättar.

Det stora klivet i ökad väderbeständighet och hållbarhet kommer från Infinity-teknologin. Denna teknologi är ett helt nytt, innovativt sätt att tillverka färg på. Det är en tillverkningsmetod som är så annorlunda och unik att Jotun valt att patentskydda den. Infinity-teknologin ger produkterna väsentligt mycket längre kulör- och glanshållbarhet, säger Karin.

Det stora klivet i ökad väderbeständighet och hållbarhet kommer från Infinity-teknologin

Fasaden är målad i härliga Jotun 7653 Stockholmsgrön. Målar du med DEMIDEKK Infinity-serien som har den unika Infinity-teknologin, kommer färgen hålla sig fin under många år framöver.Vackert skärgårdshus! Fasaden är målad i härliga Jotun 7653 Stockholmsgrön. Målar du med DEMIDEKK Infinity-serien som har den unika Infinity-teknologin, kommer färgen hålla sig fin under många år framöver.

Röda kulörer är extra känsliga för solens strålar och riskerar att blekna över tid. Vill du vara säker på att färgen ska hålla sig fin väldigt länge ska du måla med DEMIDEKK Infinity-serien som har en överlägsen glans - kulörhållbarhet. Bild: Fasaden är målad i kulören Jotun 2006 Husmansröd, fönsterkarmarna i Jotun 10254 Brun Jord och fönsterfodret i Jotun 1284 Svolvär.Röda kulörer är extra känsliga för solens strålar och riskerar att blekna över tid. Vill du vara säker på att färgen ska hålla sig fin väldigt länge ska du måla med DEMIDEKK Infinity-serien som har en överlägsen glans- och kulörhållbarhet. Bild: Fasaden är målad i kulören Jotun 2006 Husmansröd, fönsterkarmarna i Jotun 10254 Brun Jord och fönsterfodret i Jotun 1284 Svolvär.

Vad är ”AMA®-teknologi”?

Då har vi lite mer koll på vad Infinity-teknologin innebär. Men den grundar sig i sin tur på AMA®-teknologin, och vad betyder det? Karin förklarar.

– AMA är en förkortning och står för alkydoljemodifierad akryl. Produkten är alltså baserad på ett specialbindemedel som innehåller både alkydolja och akryl. Alkydoljan är har små molekyler som gör att den kan penetrera ner i trä och säkrar på så vis att färgen får optimal vidhäftning. Oljan är också bra på att hålla träet torrt och skyddat. Akryldelen i bindemedlet gör att ytan bibehåller glans och kulör över lång tid. AMA-teknologin säkrar alltså att träet får bästa skyddet och att ytan dessutom ser nymålad ut under lång, lång tid, säger Karin.

Hus som ligger precis intill vattnet behöver färg som hämmar beväxning av alger och mögel. Huset på bilden är målat i kulören Jotun 1141 Natural Beige. Få samma skydd och matta finish med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Hus som ligger precis intill vattnet behöver färg som hämmar beväxning av alger och mögel. Huset på bilden är målat i kulören Jotun 1141 Natural Beige. Få samma skydd och matta finish med DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Biocider hämmar beväxning av alger och mögel

DEMIDEKK Infinity-produkternas ytor är självrengörande (DEMIDEKK Infinity Pure Matt är faktiskt den första supermatta produkten på svensk marknad som också är självrengörande!), vilket minskar risken för beväxning av mögel och alger. Det gör även att ytan håller sig ren och fin länge. DEMIDEKK Infinity-produkterna innehåller också effektiva biocider som hämmar beväxning av alger och mögel. Detta ihop med den självrengörande effekten gör att den målade ytan hålls ren och att kulören kommer till sin fulla rätt.

Tål växlande väder

I det skandinaviska, snabbt växlande klimatet är det viktigt att ha produkter som torkar och härdar snabbt. Vädret kan utan förvarning snabbt slå om från strålande sol till slagregn. Då är det bra att måla med produkter som snabbt tål vatten.

– DEMIDEKK Infinity Pure Matt tål regn redan 90 minuter efter applicering**. Den riskerar alltså inte att spolas av, eller att det uppstår fuktblåsor i färgfilmen om det kommer en oväntad regnskur. Produkten kan också övermålas redan efter 2 timmar, något som gör att målningsarbetet går fort och effektivt, säger Karin.

**Gäller vid +23°C och 50% luftfuktighet.

Testerna av våra utomhusfärger pågår under minst fem år innan färgen kommer ut på marknaden. Testerna sker på flera platser runt om i världen, bland annat i Bergen som är en av Norges mest nederbördsrika och luftförorenade städer.Testerna av våra utomhusfärger pågår under minst fem år innan färgen kommer ut på marknaden. Testerna sker på flera platser runt om i världen, bland annat vid Kråkenes Fyr som är en av Norges mest väderutsatta platser.

Läs mer om våra omfattande färgtester här.

En produkt, flera användningsområden

Karin berättar vidare om fördelarna med produktserien, till exempel att den kan användas på flera olika ytor.

– En annan fördel med DEMIDEKK Infinity-produkterna är att de kan användas på mer utsatta ytor som vindskivor, staket, pergola osv. Ytor som tidigare målades med traditionella oljefärger. Man kan nu använda samma färg på fasad och övriga delar runt om fasaden eftersom bindemedlet håller träet lika torrt som en klassisk oljefärg, säger Karin.

Modern arkitektur och mörka kulörer gör sig väldigt bra med supermatt glans. Trädkojan på bilden är målad i kulören Jotun 9938 Naturligt Svart.Modern arkitektur och mörka kulörer gör sig väldigt bra med supermatt glans. Trädkojan på bilden är målad i kulören Jotun 9938 Naturligt Svart.

Sist men inte minst så måste vi prata om den vackra supermatta ytan

Samma unika Infinity-teknologi – nu även i supermatt glans

Senaste tillskottet i DEMIDEKK Infinity-serien är vår supermatta nyhet DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Den har glans 3 och ger en jämn, matt och sober yta. Karin berättar vidare.

Sist men inte minst så måste vi prata om den vackra supermatta ytan på DEMIDEKK Infinity Pure Matt! Den gör att kulören kommer till sin fulla rätt eftersom alla reflektioner försvinner. Då produkten bryts i mörka kulörer får man modernt, matt utseende. Om produkten bryts i ljusa kulörer så hjälper den till att minska reflekterande ljus från fasaden som annars kan vara bländande när man sitter på sin altan, säger Karin.

Den supermatta finishen gör att solljuset inte reflekteras lika mycket mot ljusa kulörer. Bilden: Fasaden är målad i kulören Jotun 0394 Varmgrå. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få samma supermatta glans.Den supermatta finishen gör att solljuset inte reflekteras lika mycket mot ljusa kulörer. Bilden: Fasaden är målad i kulören Jotun 0394 Varmgrå. Måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt för att få samma supermatta glans.

Bättre alternativ än slamfärg

DEMIDEKK Infinity Pure Matt kan med fördel användas på moderna hus, men fungerar lika bra på en vanlig villa och på äldre byggnader. Faktum är att det är ett utmärkt alternativ till slamfärg eftersom det ger samma matta utseende.

– DEMIDEKK Infinity Pure Matt håller mycket, mycket, mycket längre än slamfärg. Något som gör att man får mer tid över till annat. Tänk på att alltid göra ett noga och bra förarbete innan målerijobbet! uppmanar Karin.

Vi tackar Karin Mattsson för pratstunden om de tekniska egenskaperna! Nu hoppas vi att du känner dig mer påläst om DEMIDEKK Infinity-serien. Har du fler frågor eller funderingar om våra utomhusfärger? Chatta med någon av våra tekniska experter via chattfunktionen nere i högra hörnet på jotun.se. Du hittar även mer information om produkterna på de tekniska databladen.

Vi önskar dig en härlig målarsommar!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top