Skydda huset mot beväxning

Skydda huset mot beväxning

Beväxning av alger och mögel syns ofta extra tydligt på vita hus. Vill du att ditt hus ska förbli lika vitt och vackert som huset på bilden? Välj DEMIDEKK Infinity nästa gång du ska måla. Huset på bilden är målat med DEMIDEKK Infinity i färgen 1105 Villavit. 

Fuktigt klimat gör att träpaneler är mer utsatta för alger och mögelbeväxning än någonsin tidigare. Det är därför viktigt att välja en fasadfärg som skyddar ditt hus mot beväxning. Nya DEMIDEKK Infinity har en smutsavvisande yta som gör att smuts och pollen inte fäster på färgfilmen. Det gör även att risken för beväxning av svartmögel och alger minskar.

Är ditt hus skyddat för framtidens klimat?

Du kanske undrar om beväxning verkligen är ett problem för ditt hus. Så här svarar Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun på den frågan:

– I första skedet är det främst ett estetiskt problem, det ser verkligen inte roligt ut. Beväxning av alger och mögel indikerar också att huset bör underhållas. Vi önskar självklart att huset skall se rent och fint ut så länge som möjligt.

Sveriges tuffa klimat ställer stora krav på vårt boende och vädret är en utmaning för alla typer av fasader. Det blir varmare och fuktigare och regnar betydligt mer i Sverige idag än det gjorde för hundra år sedan. I Sverige regnar det enligt SMHI i genomsnitt över hundra dygn per år och på vissa platser i landet kan det vara så mycket som hundrasextio regndagar på ett år.

Vi ser en utveckling mot mer extremt väder och det ställer ständigt högre krav på både färg och produkt. Både fukt och smuts utgör en grogrund för alger och mögel. Det är inte heller någon vacker syn när det börjar växa på fasaden.

DEMIDEKK Infinity skyddar mot beväxning

DEMIDEKK Infinity har som alla Jotuns utomhusfärger genomgått stränga färgtester innan den lanserats på marknaden. Tester utförs både i laboratorium och på testfält i exempelvis Norge, Florida, Dubai och Kina.

Vår bästa utomhusfärg skyddar ditt hus

Sedan 2010 har DEMIDEKK Ultimate Täckfärg utmärkt sig genom sina fantastiska tekniska egenskaper. Nu har vi tagit teknologin ett steg längre och har utvecklat ett nytt, banbrytande och unikt sätt att formulera färg på.

DEMIDEKK Infinity innehåller effektiva biocider som skyddar ditt hus. Färgen har dessutom självrengörande egenskaper som motverkar beväxning av svartmögel och alger.

– Jotuns biologilaboratorium har arbetat hårt för att hitta den optimala kombinationen av biocider som skyddar färgytan mot beväxning. Våra tester visar att produkten med hjälp av dessa biocider, och den smutsavvisande ytan, har mycket bra skydd mot beväxning, säger Karin Mattsson.

DEMIDEKK Infinity motverkar beväxning

Skillnaden mellan DEMIDEKK Infinity och en utomhusfärg utan biocider.

Fem anledningar att måla huset med DEMIDEKK Infinity – läs mer här.

Miljömärkt utomhusfärg

Miljömärkt utomhusfärg

Du har väl inte missat att DEMIDEKK Infinity liksom våra övriga färger i DEMIDEKK-sortimentet är miljömärkt med Svanen. Förutom att färgen måste vara vattenburen ställs det höga miljö- och kvalitetskrav för att en produkt ska få märkas med Svanen. Bland annat finns det hårda funktionskrav när det gäller skydd mot beväxning, sprickbildning, avflagning, kritning, kulörbeständighet och vidhäftning. Produkterna får inte heller innehålla ämnen som är allergiframkallande eller hormonstörande, och får inte innehålla tungmetaller. Det ställs dessutom krav på hur mycket en färg får emittera och där ligger DEMIDEKK Infinity väl under de uppsatta gränsvärdena.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

  • Skyddar huset längst*
  • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
  • Ser nymålat ut längst*
  • Självrengörande
*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Naturnära hus vid havet

Anders Öfvergårds stora grå hus är målat i den grå färgen DEMIDEKK Infinity 4056 Dark Chimney. Smälter in i naturen…

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och…

Kvarngårdens altan

Sofia och Nils Odiers stora altan på Kvarngården är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart. 250 m2 altan Sofia Odier,…

Innergårdskänsla med rött plank

Anne Linden, arbetar som inspiratör, har skapat en härlig innergårdskänsla med hjälp av ett rött plank som målats med DEMIDEKK…

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Go to top