Vackra och hållbara utomhusfärger skyddar ditt hus

Vackra och hållbara utomhusfärger skyddar ditt hus

Huset är din viktigaste ägodel. Att måla om det är ett stort projekt, oavsett om du gör det själv eller tar hjälp. Innan du sätter igång att måla är det viktigt att hitta den perfekta kulören och inte minst en färg som skyddar huset bra och länge. Därför är det viktigt med rätt val av både färg och produkt.

Jotun färgtester

Vädret utsätter träfasaden för stora påfrestningar

I Sverige är trä det vanligaste fasadmaterialet. En träfasad har fördelen att det är lättare att vid behov byta ut vissa partier och i efterhand montera armaturer och liknande. Men även om byggmaterialet är detsamma varierar stilarna stort och vi kan se trähus av många olika typer – allt ifrån traditionella hus till mer moderna.

Sveriges tuffa klimat ställer stora krav på vårt boende och vädret är en utmaning för alla typer av fasader. Det blir varmare och fuktigare och regnar betydligt mer i Sverige idag än det gjorde för 100 år sedan. Vi ser en utveckling mot mer extremt väder och det ställer ständigt högre krav på både färg och produkt. Träverket ska skyddas mot skadliga UV-strålar, tåla kyla, snö, hagel och snabba temperaturväxlingar, som ofta är det tuffaste för färgskiktet. Färgen ska stå emot höstens piskande regn, vinterns bitande frost och inte minst solljusets nedbrytande effekt under sommarhalvåret.

Jotun testfält - färgtest

Omfattande färgtester ger färg som håller länge

Då är det tryggt att veta att Jotun gör grundliga tester av all utomhusfärg under verkliga förhållanden i det skandinaviska klimatet. Det är viktigt när vi vet att vi har väldigt tufft klimat som kan variera mellan närmare trettio plusgrader och trettio minusgrader. Om vi då också tar med lite vind, som här på vår teststation på Kråkenes Fyr i Norge, med 35,7 m/s, då får produkterna verkligen bekänna färg.

Jotun teststation Kråkenes - färgtester

Globala tester

Jotuns produkter testas dessutom globalt i Dubai, Malaysia, Kina och Florida för att säkerställa att de tål värme, hög luftfuktighet och föroreningar.

Ofta använder man först några år på att testa råmaterialet och de bindemedel som används i produkterna, för att sedan testa själva den färdiga produkten som den ser ut när den kommer i färgburken du köper i butiken. Testperioden för utomhusfärger är minst fem år, gärna längre. Eftersom färgen målas på vinklade bräder och belastningen på en vinklad panel är två till tre gånger så hög som på en lodrät, visar det hur färgen beter sig under hela sin livslängd.

Sammantaget lägger Jotun stora resurser på att utveckla färg som ska tåla det tuffa skandinaviska klimatet. Testmetoderna bygger på över 90 års erfarenhet av ytbehandling av trähus i Skandinavien och det finns inte många färgtillverkare som testar så grundligt som Jotun.

Läs mer om hur vi testar våra produkter här.

Jotun 9938 Naturligt Svart

Väggen är målad med Jotun 9938 Naturligt Svart

Stor bredd på utomhusfärgerna

Även färgen är viktig och utomhusfärger handlar mindre om mode och mer om estetik, mindre om trender och mer om hållbarhet. För när du väl har gjort målarjobbet ute, önskar du att det ska hålla länge. Det är mycket jobb att måla om ett helt hus och det gäller att hitta en tidlös kulör som du inte tröttnar på och en färg som behåller sin kulörstyrka och glans över lång tid.

Ser vi på vilka färger som är mest populära att måla sitt hus i är de klassiskt vita kulörerna 1001 Eggvit och 1453 Bomull alltjämt våra bästsäljare. Men även riktigt mörka färger som 9938 Naturligt Svart blir allt vanligare och precis som interiört är grått det nya vita vilket gör att grå toner som 1434 Labrador också ökar i populäritet. I Sverige är även både det klassiskt röda och det traditionellt gula huset fortfarande vanliga både på landsbygden och i villaområdet. Det finns en stor bredd när det gäller färgpreferenser utomhus och den bredden försöker vi att tillvarata.

Vår digitala färgkarta hjälper dig med kulörvalet – besök den här.

Jotuns kulörlabb

Utveckling av kulörer

På Jotun arbetar vi med färger varje dag. Vi har maknadens främsta experter på kulörer och produkter för hus och hem. Alla kulörer i vår färgkarta är noga utvalda så att du kan sätta en personlig prägel på ditt hus och till varje färg tipsar vi om tillhörande nyanser för detaljer, grundmur och terrass. Tillsammans kommer kulörerna att göra huset till en harmonisk enhet.

Alla Jotuns kulörer är utvecklade och testade i vårt kulörlaboratorium. I Jotun Kulörstudio arbetar våra kunniga färgexperter kreativt och estetisk med färger som säljs över hela världen. Och på Jotuns Kulörtekniska Laboratorium har vi unik teknisk kompetens som hela tiden ser till att kulörerna skapas på ett sätt som tillfredsställer Jotuns stränga kvalitetskrav.

Ett hus med bra skydd är ett hus som håller färgen

Sammantaget gör detta att när du väljer färg och produkter från Jotun, kan du vara helt trygg med att färgerna är estetiskt vackra  och att huset kommer att hålla sig vackert länge. Ett hus med bra skydd är ett hus som håller färgen.

Har du frågor kring utvändig färgsättning? Kontakta våra kunniga färgrådgivare genom att klicka på ”Få kulörråd” i menyn.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Fasadlasyr med matt och diskret utseende

TYRILIN Matt Lasyr är en helmatt fasadlasyr för fasader av trä. Finishen är helt matt och utan glansreflektioner. Huset på…

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Go to top