Allt du bör veta om röda hus

Allt du bör veta om röda hus

Vägg: JOTUN 2746 Mörk Rubin, Detaljer: JOTUN 1378 Kontur, Fönster: JOTUN 1453 Bomull 

Rött är en av Sveriges mest populära färger att välja på sitt hus. Nedan kan du läsa mer om hur du behåller glansen och kulören i den röda i färgen så att det håller riktigt länge.

Måla huset med en färg som håller länge

Klingar namn som JOTUN 0331 Faluröd, 0025 Dalaröd, 2141 Bergensröd eller 2006 Husmansröd bekant?
– Historisk sett har det målats många röda hus i Skandinavien och gärna i  olika röda nyanser beroende på var man bor, säger Sigve Fjelde, biolog och kemist på Jotun i Sandefjord.

DEMIDEKK Ultimate täckfärg är baserad på AMA®-teknologi – en unik kombination av alkydolja och akryl – vilket ger en suverän hållbarhet. Tillsammans ger detta ett slutresultat med suverän glans och kulörhållbarhet och en yta som därmed är ännu mer motståndskraftig mot ytmögel. Ditt hus kommer helt enkelt att se nymålat ut längre än de flesta andra i grannskapet.

 DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

  • Mycket långa underhållsintervaller
  • Suverän glans och kulörstabilitet
  • Ser nymålat ut länge
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

0154 Ätteröd

Vägg: 0154 Ätteröd, Detaljer: 1001 Eggvit, Dörr: 9938 Naturligt Svart

Behåll det röda rött med rätt färg och underhåll

Sigve Fjelde är solklar med vilka tips han vill ge både till husägare som redan har ett rött hus samt till de som funderar på att måla sitt rött för första gången:

– Utgångspunkten är att välja en kvalitetsfärg med färgpigment som behåller glans och kulör länge och bleks minimalt. Färgen ska vara även vara lätt att arbeta med och ha fin utflytning så att slutresultatet blir perfekt. Både DEMIDEKK Ultimate täckfärg och DEMIDEKK Ultimate Helmatt har dessa egenskaper.

I Jotuns labratorium testas paneler i 45 graders vinkel för att maximera solljusets påverkan på färgen. Vi testar speciellt de röda kulörerna eftersom dessa är känsligare och snabbare tappar nyans och färgstyrka. Men väljer du en högkvalitetsfärg såsom DEMIDEKK Ultimate behöver du inte bekymra dig för detta. Den röda färgen kommer hålla glans och kulör i många år framöver.

Läs mer om hur Jotun testar utomhusfärger här.

– Vår erfarenhet visar att regelbunden tvätt av huset avsevärt förlänger färgens livslängd. En ren och torr yta är mer motståndskraftig mot nedbrytning än en smutsig och ingrodd yta. Regelbunden tvätt av huset kommer också att hålla färgen fräsch längre. Sigve Fjeldes råd är att rengöra ytskiktet med hustvätt emellanåt. Att följa dessa tips hjälper dig att få ett fint hus i många år framöver.

Röda hus kan med fördel målas matta

Den röda stugan med vita knutar har nästan blivit en symbol för Sverige. Röda toner var de första som användes på trähus och det är inte så konstigt: rött passar bra som kontrast till den växande, frodiga grönskan och bidrar även med upplyftande färg under den kalla årstiden. Röda husfärger har traditionellt ofta blivit använda med helmatta färger, vilket förstärker den mjuka, varma och inbjudande prägeln.

Helmatta ytor ger ett stilrent och diskret uttryck som ligger i takt med tidens trender. Störst utbyte av den helmatta känslan ger val av mättade kulörer, såsom färgerna i den röda färgskalan. Tidigare har valet av helmatta träfasadfärger inneburit frekvent ommålning för att hålla ytan i ett fräscht skick. Men nu kan du få ett utseende som under lång tid behåller sin känsla av nymålat.

Läs mer om DEMIDEKK Ultimate Helmatt här. 

 DEMIDEKK Ultimate Helmatt

DEMIDEKK Ultimate Helmatt

  • Unik kulörupplevelse
  • Mycket långa underhållsintervaller
  • Suverän glans och kulörstabilitet
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Förslag till en vacker röd färg

JOTUN 2746 Mörk Rubin är en av våra favoritfärger. Den passar fint ihop med JOTUN 1024 Tidlös och 1462 Grå Skiffer. Om du väljer den här kombinationen passar JOTUN 1500 Grafitgrå bra till grundmuren.

JOTUN 2746 Mörk Rubin.JOTUN 1024 Tidlös.JOTUN 1462 Grå Skiffer.JOTUN MUR 1500 Grafitgrå.

Se fler av Jotuns vackra röda färger och få förslag på bra färgkombinationer i vår digitala utomhusfärkarta.

Vägg: JOTUN 2746 Mörk Rubin

0025 Dalaröd

Vägg: JOTUN 0025 Dalaröd, detaljer: JOTUN 1001 Eggvit

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Vår populäraste färgkarta – utomhus

Jotun lanserar en ny utgåva av vår populäraste färgkarta med utomhusfärger; Vackra hållbara utomhuskulörer. Färgkartan presenterar Jotuns populäraste utomhusfärger, i…

Modernt och svart med stylad uteplats

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister och en duktig fotograf, har stylat det här uterummet inför fotografering och inspelning av…

Att välja färg till sitt hus

Planerar du att måla om huset i år? Tycker du att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här får du bra tips för att få ett harmoniskt intryck.

Håll huset rent med självrengörande färg

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Färgen är självrengörande, vilket hindrar smuts och pollen från att fästa på fasaden.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Teknologin bakom färgen är helt ny. Här får du fem bra skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

Är ditt hus skyddat mot framtidens klimat?

Regnar det mycket? Orolig för ditt hus? Lär dig hur du skyddar ditt hus mot framtidens klimat. DEMIDEKK Infinity är vattenavvisande och håller träet torrt.

Go to top