Gör båten klar för semestern!

Gör båten klar för semestern!

Äntligen är båten i vattnet, polerad och fixad – vi har en lång och härlig båtsäsong framför oss. Nu när vädret har varit så fint i vår och försommar kanske båten redan har använts ett tag? Bortsett från sköna båtupplevelser kan även smuts och fläckar framkommit, och plötsligt finns det ett behov av att putsa båten.

Här är våra bästa tips på hur du kan hålla båten ren och snygg under hela semestern.
Har du inte gjort iordning båten ännu? Kolla in våra tips här.

1. Ta bort fläckar snabbt och effektivt

Fläckar från skor, smuts, svarta sträck, med mera är svårt att undgå på båten. Ta bort dessa fläckar med Boatwash, som späds 1:100. Om Boatwash inte tar bort önskad fläck kan du använda Shiny. Det är en vaxpolish som både tar bort fläckar och adderar vax för att försegla och skydda gelcoaten mot UV-strålar. Shiny påförs med en mjuk trasa och ska poleras in tills ytan är ren.

Shiny kan även användas till att polera ytor som har tappat sin glans under säsongen. Påför då Shiny med en mjuk trasa och polera tills du har fått önskad glans. Detta är en allroundprodukt som alla båtägare kan ha liggandes i båten.

Slutligen bör alla fläckar och salt tas bort så snabbt som möjligt för att undvika att det fästs i gelcoaten. Gör gärna till vana att skölja av båten med färskt vatten efter den har använts, så håller den sig fin längre.
Blank Båt

2. Ta bort smuts från vattenlinjen

Slem och smuts kommer att fästas vid vattenlinjen. Detta kan utvecklas till alger som trivs i solljuset mot vattenlinjen, vilket i sin tur kan utvecklas vidare till sjögräs. Det är därför smart att tvätta vattenlinjen med en mjuk svamp med jämna mellanrum. Detta gäller även klaffar, drev och andra ställen där det kan bli beväxning under tid.Båt

3. Fräscha upp kapellet

Kapell och textilier får ofta saltstänk och blir smutsiga när båten används. Med Textile Cleaner kan du enkelt ta bort smuts på textilier och kapellet. Tyvärr är det inte alltid lätt att ta ner större kapell, och då får man tvätta de efter ens förutsättningar. Genom att använda ett förlängningsskaft med en mjuk borste når du enkelt till toppen av kapellet. För hårt sittande fläckar och smuts rekommenderar vi Textile PowerClean – vår mest effektiva textiltvätt. Använd slutligen impregneringen Textile Watershield när kapellet har torkat ordentligt.

Fönsterna på kapellet får du rena genom Textile Cleaner som späds 1:20. Applicera medlet på fönsterna med en mjuk svamp eller trasa, och torka av med en torr.

Kapelltvätt

Få mer tips på hur du rengör kapellet här. 

Med dessa tips får du båten ren, snygg och fixad under hela säsongen.

Ha en härlig båtsommar!

Avatar
Avatar

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Go to top