Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Det är med putshus, som med alla andra hus, viktigt att man gör ett noggrant förarbete innan man plockar fram penseln. Är hela huset mur eller puts, eller har du en hög grundmur som behöver fräschas upp? Kulörvalet bör vara genomtänkt, och inte att förglömma, du behöver vara säker på vilken typ av färg du ska använda på din mur.

Enkla tips och råd för kulörvalet

Kulörvalet beror självklart mycket på tycke och smak, men det finns ändå några grundläggande saker som du bör tänka på.

Är hela huset putsat/murat?

 • Ta hänsyn till omgivningen när du väljer färg, var noga med att kulören passar in med läget, terrängen och omgivningarna.
 • Ljusa färger gör huset större än mörka, ett stort, kritvitt hus kommer torna upp sig mer över omgivningen än ett mörkare hus.
 • Jordtoner passar fint till putsade och murade hus. De är varma och mättade utan att färgen upplevs som påträngande.
 • Rätt färger på väggar och detaljer hjälper till att framhäva byggnadens stil och arkitektur, och det finns många vackra kulörer att välja mellan. För att göra de rätta valen – ta reda på husets historia och bege dig till biblioteket för att leta efter information om murade och putsade hus.

Läs mer om ifall du bör välja ljus eller mörk kulör på huset.

Är delar av huset mur eller puts?

 • Har ditt hus en ljus kulör så är det en god idé att välja en ljus nyans även på grundmuren. Då får du en vacker helhet.
 • Hus i mörkare färger bör också ha en mörkare grundmur för att huset ska upplevas som stabilt, ”grundat” och harmoniskt.
 • Om huset är målat i en jordton, kan det vara läckert att även måla murytorna i en dämpad version av fasadfärgen – gärna en ljus jordton.
 • Om fönsterkarmar och andra detaljer är målade i en diskret färg, kan den nyansen plockas upp även på muren, för att skapa en fin helhet.

Jotun Premium Mur

Vägg: Trebitt 0623 Burmateak, Mur: Jotun 1402 Canvas

Läs mer om hur du hittar rätt färg till hela huset. 

Välj rätt färg

Det är inte alla murfärger som lämpar sig för putsad mur, och fel färgtyp kan till och med förstöra putsen. Detta finns det många exempel på. Därför är det viktigt att välja en färg som är särskilt anpassad för putsad mur. Jotun DryTech Murfärg är en sådan färg. Dessutom är den utvecklad för det skandinaviska klimatet. Det är en vattenavvisande färg som låter muren och putsen andas och släpper ut fukt. Färgen är matt och lätt att applicera, och den kan användas på alla typer av putsunderlag. Resultatet är ett vackert utseende utan ojämnheter och sprickor. Jotun DryTech Murfärg får du i många fina kulörer som täcker de allra flesta behov.

Se murfärgerna här i vår digitala färgkarta.

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Glöm inte underhållet

För ett hållbart och varaktigt resultat är det viktigt att se till att muren hålls torr. Inget färgsystem kan laga en redan befintlig skada, men det finns några goda råd för hur du kan undvika skador:

 • En gjuten grundplatta hindrar fuktskador
 • Växter bör inte växa alldeles intill muren
 • Vatten från taken och från omgivningen ska ledas bort
 • God ventilation i källaren är viktigt

Mur är lätt att måla

Skrapa bort gammal, lös färg och laga de eventuella skador som finns i putsen. Grunda all bar mur/puts med en diffusionsöppen grundning som Jotun DryTech Murprimer. Om du använder Jotun DryTech Murfiller kan du jämna ut och täcka små ojämnheter och sprickor, och få en jämnare och finare yta som ger dig ett snyggare slutresultat som inte kräver lika mycket underhåll. Om du korsstryker (med rörelse som i en 8) kan du försäkra dig om att du får på färgen jämnt över ytan.

Sedan målar du slutstrykningsfärgen med samma metod. En strykning om du har använt Jotun DryTech Murfiller, och två strykningar om du valt att inte använda filler.

Jotun Premium Mur

Mur: Jotun 1898 Lingrå, Vägg: Trebitt 9075 Rökgrå

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers, etc. delar Tanja nyheter, trender och nyttiga tips med dig som är intresserad av interiör, färger och design.

Härligt gräddigt med Eggvit

Som en gräddbakelse ligger den där, Sarah och Andreas vita villa. Läs här hur de tänkte när de skulle välja…

Sommardröm i rött och vitt

Ett rött hus med vita knutar är väl kanske en dröm för många. Följ med hem till Anne Linden, Influencer,…

Måla huset vitt med självrengörande färg

Se vad du bör tänka på innan du bestämmer dig Vit är en mycket populär kulör och väljs ofta när…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Sudda ut gränsen mellan ute och inne

När trädgårds- och inredningsarkitekten Therese Knutsen och hennes man skulle göra om uteplatsen samt fasaden av deras hus ville de…

Fabriksmålad panel ger en effektiv byggprocess

Går du i byggtankar, eller är det på tiden att du byter panel på huset? Då kan det vara både…

Go to top