Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Det är med putshus, som med alla andra hus, viktigt att man gör ett noggrant förarbete innan man plockar fram penseln. Är hela huset mur eller puts, eller har du en hög grundmur som behöver fräschas upp? Kulörvalet bör vara genomtänkt, och inte att förglömma, du behöver vara säker på vilken typ av färg du ska använda på din mur.

Enkla tips och råd för kulörvalet

Kulörvalet beror självklart mycket på tycke och smak, men det finns ändå några grundläggande saker som du bör tänka på.

Är hela huset putsat/murat?

 • Ta hänsyn till omgivningen när du väljer färg, var noga med att kulören passar in med läget, terrängen och omgivningarna.
 • Ljusa kulörer gör huset större än mörka, ett stort, kritvitt hus kommer torna upp sig mer över omgivningen än ett mörkare hus.
 • Jordtoner passar fint till putsade och murade hus. De är varma och mättade utan att kulören upplevs som påträngande.
 • Rätt kulörer på väggar och detaljer hjälper till att framhäva byggnadens stil och arkitektur, och det finns många vackra kulörer att välja mellan. För att göra de rätta valen – ta reda på husets historia och bege dig till biblioteket för att leta efter information om murade och putsade hus.

Läs mer om ifall du bör välja ljus eller mörk kulör på huset.

Är delar av huset mur eller puts?

 • Har ditt hus en ljus kulör så är det en god idé att välja en ljus ton även på grundmuren. Då får du en vacker helhet.
 • Hus i mörkare färger bör också ha en mörkare grundmur för att huset ska upplevas som stabilt, ”grundat” och harmoniskt.
 • Om huset är målat i en jordton, kan det vara läckert att även måla murytorna i en dämpad version av huskulören – gärna en ljus jordton.
 • Om fönsterkarmar och andra detaljer är målade i en diskret kulör, kan den tonen plockas upp även på muren, för att skapa en fin helhet.

Jotun Premium Mur

Vägg: Trebitt 0623 Burmateak, Mur: Jotun 1402 Canvas

Läs mer om hur du hittar rätt färg till hela huset. 

Välj rätt färg

Det är inte alla murfärger som lämpar sig för putsad mur, och fel färgtyp kan till och med förstöra putsen. Detta finns det många exempel på. Därför är det viktigt att välja en färg som är särskilt anpassad för putsad mur. Jotun Premium Mur är en sådan färg. Dessutom är den utvecklad för det skandinaviska klimatet. Det är en vattenavvisande färg som låter muren och putsen andas och släpper ut fukt. Färgen är matt och lätt att applicera, och den kan användas på alla typer av putsunderlag. Resultatet är ett väldigt vackert utseende utan ojämnheter och sprickor. Jotun Premium Mur får du i 24 fina kulörer som täcker de allra flesta behov – färgkarta hittar du hos din närmsta Jotun-återförsäljare.

 JOTUN Premium Mur färg

JOTUN Premium Mur färg

 • Diffusionsöppen och vattenavvisande
 • Minimal risk för flagning
 • Mineraliska brytpastor ger god kulörstabilitet
 • Håller muren torr

Glöm inte underhållet

För ett hållbart och varaktigt resultat är det viktigt att se till att muren hålls torr. Inget färgsystem kan laga en redan befintlig skada, men det finns några goda råd för hur du kan undvika skador:

 • En gjuten grundplatta hindrar fuktskador
 • Växter bör inte växa alldeles intill muren
 • Vatten från taken och från omgivningen ska ledas bort
 • God ventilation i källaren är viktigt

Mur är lätt att måla

Skrapa bort gammal, lös färg och laga de eventuella skador som finns i putsen. Grunda all bar mur/puts med en diffusionsöppen grundning som Jotun Premium Mur Grundning. Om du använder Jotun Premium Mur Filler kan du jämna ut och täcka små ojämnheter och sprickor, och få en jämnare och finare yta som ger dig ett snyggare slutresultat som inte kräver lika mycket underhåll. Om du korsstryker (med rörelse som i en 8) kan du försäkra dig om att du får på färgen jämnt över ytan.

Sedan målar du slutstrykningsfärgen med samma metod. En strykning om du har använt Jotun Premium Mur Filler, och två strykningar om du valt att inte använda Filler.

Jotun Premium Mur

Mur: Jotun 1898 Lingrå, Vägg: Trebitt 9075 Rökgrå

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers, etc. delar Tanja nyheter, trender och nyttiga tips med dig som är intresserad av interiör, färger och design.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top