Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Måla putshus? Det här ska du tänka på!

Det är med putshus, som med alla andra hus, viktigt att man gör ett noggrant förarbete innan man plockar fram penseln. Är hela huset mur eller puts, eller har du en hög grundmur som behöver fräschas upp? Kulörvalet bör vara genomtänkt, och inte att förglömma, du behöver vara säker på vilken typ av färg du ska använda på din mur.

Enkla tips och råd för kulörvalet

Kulörvalet beror självklart mycket på tycke och smak, men det finns ändå några grundläggande saker som du bör tänka på.

Är hela huset putsat/murat?

 • Ta hänsyn till omgivningen när du väljer färg, var noga med att kulören passar in med läget, terrängen och omgivningarna.
 • Ljusa färger gör huset större än mörka, ett stort, kritvitt hus kommer torna upp sig mer över omgivningen än ett mörkare hus.
 • Jordtoner passar fint till putsade och murade hus. De är varma och mättade utan att färgen upplevs som påträngande.
 • Rätt färger på väggar och detaljer hjälper till att framhäva byggnadens stil och arkitektur, och det finns många vackra kulörer att välja mellan. För att göra de rätta valen – ta reda på husets historia och bege dig till biblioteket för att leta efter information om murade och putsade hus.

Läs mer om ifall du bör välja ljus eller mörk kulör på huset.

Är delar av huset mur eller puts?

 • Har ditt hus en ljus kulör så är det en god idé att välja en ljus nyans även på grundmuren. Då får du en vacker helhet.
 • Hus i mörkare färger bör också ha en mörkare grundmur för att huset ska upplevas som stabilt, ”grundat” och harmoniskt.
 • Om huset är målat i en jordton, kan det vara läckert att även måla murytorna i en dämpad version av fasadfärgen – gärna en ljus jordton.
 • Om fönsterkarmar och andra detaljer är målade i en diskret färg, kan den nyansen plockas upp även på muren, för att skapa en fin helhet.

Jotun Premium Mur

Vägg: Trebitt 0623 Burmateak, Mur: Jotun 1402 Canvas

Läs mer om hur du hittar rätt färg till hela huset. 

Välj rätt färg

Det är inte alla murfärger som lämpar sig för putsad mur, och fel färgtyp kan till och med förstöra putsen. Detta finns det många exempel på. Därför är det viktigt att välja en färg som är särskilt anpassad för putsad mur. Jotun DryTech Murfärg är en sådan färg. Dessutom är den utvecklad för det skandinaviska klimatet. Det är en vattenavvisande färg som låter muren och putsen andas och släpper ut fukt. Färgen är matt och lätt att applicera, och den kan användas på alla typer av putsunderlag. Resultatet är ett vackert utseende utan ojämnheter och sprickor. Jotun DryTech Murfärg får du i många fina kulörer som täcker de allra flesta behov.

Se murfärgerna här i vår digitala färgkarta.

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Glöm inte underhållet

För ett hållbart och varaktigt resultat är det viktigt att se till att muren hålls torr. Inget färgsystem kan laga en redan befintlig skada, men det finns några goda råd för hur du kan undvika skador:

 • En gjuten grundplatta hindrar fuktskador
 • Växter bör inte växa alldeles intill muren
 • Vatten från taken och från omgivningen ska ledas bort
 • God ventilation i källaren är viktigt

Mur är lätt att måla

Skrapa bort gammal, lös färg och laga de eventuella skador som finns i putsen. Grunda all bar mur/puts med en diffusionsöppen grundning som Jotun DryTech Murprimer. Om du använder Jotun DryTech Murfiller kan du jämna ut och täcka små ojämnheter och sprickor, och få en jämnare och finare yta som ger dig ett snyggare slutresultat som inte kräver lika mycket underhåll. Om du korsstryker (med rörelse som i en 8) kan du försäkra dig om att du får på färgen jämnt över ytan.

Sedan målar du slutstrykningsfärgen med samma metod. En strykning om du har använt Jotun DryTech Murfiller, och två strykningar om du valt att inte använda filler.

Jotun Premium Mur

Mur: Jotun 1898 Lingrå, Vägg: Trebitt 9075 Rökgrå

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Balmy Grey – en mjuk och lugn gråton

Naturlig, mjuk och behaglig: Jotun 8558 Balmy Grey är en helt ny gråton som vi tror kommer att bli en…

Vita och luftiga nyanser utomhus

En av våra vita nyanser, Jotun 0731 Demivit. Detta är en gyllene och dämpad gråbeige, vitton som upplevs mjuk och…

Emmas förvandling av entrén

Emma Johansson driver kontot What Decorates My Day på Instagram och är en kreatör utav rang. Kolla in när Emma…

Ska du tvätta huset? Glöm inte grundmuren

Kom ihåg att HELA huset ska tvättas vid årets underhållstvätt. Med en liten insats med vår senaste tvättprodukt Jotun 3-i-1…

Köpenhamnsgrön – ny och läcker grönton

Historisk inspiration som möts i ett modernt uttryck – ja, så kan man beskriva vår nya grönton Jotun 7658 Köpenhamnsgrön….

Natural Beige – ny och läcker kulör

Vårglädje! Fasaden är målad i kulörnyheten Jotun 1141 Natural Beige med DEMIDEKK Infinity. Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details…

Go to top