Ljus eller mörk färg på huset?

Ljus eller mörk färg på huset?

De flesta som ska måla om sitt hus har nog några tankar och idéer om vad för färg de vill ha. Däremot glömmer många att tänka över om huset passar i en mörk eller ljus kulör, innan de bestämmer färg.

Ljusa och mörka färger har nämligen stor påverkan på hur vi uppfattar ett hus. Ställ därför frågan till dig själv om ditt hus passar bäst i en mörk eller ljus färg. Vad passar själva huset? Vad passar omgivningarna? Och inte minst, vad passar in i grannskapet? När du vet svaret på dessa frågor är det dags att börja tänka på själva kulören.

Det finns en del generella minnesregler som kan vara bra att ha med sig innan man bestämmer sig för ett ljust eller mörkt hus. Läs igenom dessa först så blir det kanske lättare för dig att bestämma dig!

Ljusa färger

Hus i ljusa kulörer gör att huset uppfattas som större än vad det faktiskt är. Har du ett mindre hus kommer det att se större ut om du målar det i en ljus färg. Redan stora hus kommer därför uppfattas som ännu större och därför kan de vara fördelaktigt att måla dem i en mörkare kulör.

Var passar ljusa hus?

I öppna landskap:

 • Ljusa hus skapar en skarp kontrast till naturen runtomkring och passar därför bra i öppna landskap.

DEMIDEKK Eggvit

Detta hus är målat i JOTUN 1001 Eggvit

Vid sjöar och hav:

Det har länge varit tradition att välja ljusa och luftiga färger till hus som står i närheten av vattnet. Den ljusa, marina stilen ger associationer till hav, strand och klippor och tilltalar många ägare av sommarstugor och sjöbodar. Vid vissa kustområden är det till och med ett krav att välja en vit färg om huset ska målas. Detta gäller i Risør, en stad i Norge som går under namnet ”Den vita staden”, där de ljusa färgerna är associerade med de vackra vita södra sluttningarna.

Moderna och nya funkisinspirerade hus och stugor vid sjöar och hav målas ofta i modernare färger i blått, blågrått och grått. Det är färger som vackert smälter in i den omgivande naturen.

Modern stil

Husvägg: Jotun 4252 Kimrök Dämpad, Mur: Jotun 9933 Stenvägg. Terrass: Jotun 9073 Skimmergrå

Mörka färger

Brunt och mörkt träverk förstärker känslan av trygghet och värme, och gör att huset/stugan verkar mindre. En gyllene regel säger att ju större huset är, desto viktigare är det att naturens färger och mörker får prägla väggarna.

Helt vita vindskivor och lister på mörka hus ser hårt ut mot den mörka fasaden och naturen runt omkring. Det kan absolut vara fint med vita detaljfärger, men välj då en mjukare vit färg för att skapa en mer harmonisk kontrast.

Brunsvart

Detta stora hus har fått den mörka färgen JOTUN 0734 Brunsvart. De vita detaljerna i färgen JOTUN 1376 Froströk passar bra till ihop med den mörkare kulören på fasaden. Grundmuren är nymålad med JOTUN Premium Mur i 1402 Canvas.

Var passar mörka hus?

I omgivningar med skog och tät vegetation:

Mörkare hus och stugor smälter bättre in i miljöer med skog och tät vegetation. Därför är det vanligare att se stugor i stugområden målade i mörka färger, eftersom de skapar en helhet och harmoni.

På fjället:

Det är vanligt med en mörk färg på stugan på fjället, så att den naturligt glider in i det vackra landskapet och inte uppfattas som vräkig. Tänk på att det är viktigt att ta hänsyn till omgivningen och traditionen i området.

Starka färger

Oavsett om du väljer mörka eller ljusa färger är det viktigt att veta att även kulörens intensitet/färgstyrka påverkar hur huset uppfattas. Väljer du starka färger på huset, kom då ihåg att:

 • Mörka/färgstarka färger blir ännu mer framträdande på stora husväggar.
 • Starka färger skapar en stor kontrast till natur, grannar och annat i miljön runt huset. Tänk noga igenom husets placering i terrängen och om färgen passar in där. Om du väljer en färgstark kulör är det viktigt att du väljer en detaljfärg som harmonierar med fasaden.
 • Starka färger sticker ut mer än dova, och det behöver inte alltid vara i positiv bemärkelse.
 • Är det stora kontraster mellan färgen på fasaden och detaljerna, träder detaljerna tydligare fram, vilket kan ge ett oroligt intryck.
 • Vill du ha en färgstark kulör, tänk på att kulörer så som gult, orange och rött drar till sig mer uppmärksamhet. Detta är varma, energifyllda och glada färger som ger energi, styrka och glädje. De passar till stugor som ligger i skogen.

Slutligen, om du väljer mörka och starka färger, är det extra viktigt att du väljer en produkt som bibehåller sin kulör och glans genom åren. Ta en titt på Jotuns bästa utomhusfärg någonsin – DEMIDEKK Infinity. Här ger vi dig fem bra skäl att välja DEMIDEKK Infinity. Vill du hellre ha en matt fasad ska du välja DEMIDEKK Ultimate Helmatt.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 DEMIDEKK Ultimate Helmatt

DEMIDEKK Ultimate Helmatt

 • Unik kulörupplevelse
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Suverän glans och kulörstabilitet
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Här hittar du fler tips om hur du går till väga för att hitta en färg som passar just ditt hus.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Ett hus blir ett hem

Fasaden är målad i en varmt gråbeige kulör, 1016 Blek Sand, knutarna i 10416 Pärlvit och fönsterkarmar och dörr i kulören…

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och…

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla huset i en grå eller svart nyans är populärt. Huset på bilden ovan är målat med DEMIDEKK Infinity i…

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Go to top