Ljus eller mörk färg på huset?

Ljus eller mörk färg på huset?

De flesta som ska måla om sitt hus har nog några tankar och idéer om vad för färg de vill ha. Däremot glömmer många att tänka över om huset passar i en mörk eller ljus kulör, innan de bestämmer färg.

Ljusa och mörka färger har nämligen stor påverkan på hur vi uppfattar ett hus. Ställ därför frågan till dig själv om ditt hus passar bäst i en mörk eller ljus färg. Vad passar själva huset? Vad passar omgivningarna? Och inte minst, vad passar in i grannskapet? När du vet svaret på dessa frågor är det dags att börja tänka på själva kulören.

Det finns en del generella minnesregler som kan vara bra att ha med sig innan man bestämmer sig för ett ljust eller mörkt hus. Läs igenom dessa först så blir det kanske lättare för dig att bestämma dig!

Ljusa färger

Hus i ljusa kulörer gör att huset uppfattas som större än vad det faktiskt är. Har du ett mindre hus kommer det att se större ut om du målar det i en ljus färg. Redan stora hus kommer därför uppfattas som ännu större och därför kan de vara fördelaktigt att måla dem i en mörkare kulör.

Var passar ljusa hus?

I öppna landskap:

 • Ljusa hus skapar en skarp kontrast till naturen runtomkring och passar därför bra i öppna landskap.

 

JOTUN 1001 Eggvit

Fasad målad med JOTUN 1001 Eggvit. För motsvarande utseende målar du med den självrengörande färgen DEMIEKK Infinity

Läs mer om huset på bilden ovan – Patricia Therns vita drömvilla. 

Vid sjöar och hav:

Det har länge varit tradition att välja ljusa och luftiga färger till hus som står i närheten av vattnet. Den ljusa, marina stilen ger associationer till hav, strand och klippor och tilltalar många ägare av sommarstugor och sjöbodar. Vid vissa kustområden är det till och med ett krav att välja en vit färg om huset ska målas. Detta gäller i Risør, en stad i Norge som går under namnet ”Den vita staden”, där de ljusa färgerna är associerade med de vackra vita södra sluttningarna.

Moderna och nya funkisinspirerade hus och stugor vid sjöar och hav målas ofta i modernare färger i blått, blågrått och grått. Det är färger som vackert smälter in i den omgivande naturen.

Modern stil

Husvägg: JOTUN 4252 Kimrök Dämpad, mur: JOTUN 9933 Stenvägg, altan: JOTUN 9073 Skimmergrå. För motsvarande utseende måla fasaden med DEMIDEKK CleanTech. Till muren använder du JOTUN DryTech Murfärg och altanen laserar du med DEMIDEKK Terrasslasyr

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge
 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande
 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Mörka färger

Brunt och mörkt träverk förstärker känslan av trygghet och värme, och gör att huset/stugan verkar mindre. En gyllene regel säger att ju större huset är, desto viktigare är det att naturens färger och mörker får prägla väggarna.

Helt vita vindskivor och lister på mörka hus kan se hårt ut mot den mörka fasaden och naturen runt omkring. Det kan absolut vara fint med vita detaljfärger, men välj då en mjukare vit färg för att skapa en mer harmonisk kontrast.

 

JOTUN 0730 Fjällblå

Fasader i mörkblå toner är ett fint alternativ till svart och grått, och ger bra variation i grannskapet. Ett utseende likt det på bilden ovan får du om du målar fasaden med DEMIDEKK Performance i kulören JOTUN 0730 Fjällblå. Fönster och väggplattor är målade med JOTUN 5556 Nordic Blue och grundmuren med JOTUN 11130 Shade.

Var passar mörka hus?

I omgivningar med skog och tät vegetation:

Mörkare hus och stugor smälter bättre in i miljöer med skog och tät vegetation. Därför är det vanligare att se stugor i stugområden målade i mörka färger, eftersom de skapar en helhet och harmoni.

På fjället:

Det är vanligt med en mörk färg på stugan på fjället, så att den naturligt glider in i det vackra landskapet och inte uppfattas som vräkig. Tänk på att det är viktigt att ta hänsyn till omgivningen och traditionen i området.

Starka färger på huset

Oavsett om du väljer mörka eller ljusa färger är det viktigt att veta att även kulörens intensitet/färgstyrka påverkar hur huset uppfattas. Väljer du starka färger på huset, kom då ihåg att:

 • Mörka/färgstarka färger blir ännu mer framträdande på stora husväggar.
 • Starka färger skapar en stor kontrast till natur, grannar och annat i miljön runt huset. Tänk noga igenom husets placering i terrängen och om färgen passar in där. Om du väljer en färgstark kulör är det viktigt att du väljer en detaljfärg som harmonierar med fasaden.
 • Starka färger sticker ut mer än dova, och det behöver inte alltid vara i positiv bemärkelse.
 • Är det stora kontraster mellan färgen på fasaden och detaljerna, träder detaljerna tydligare fram, vilket kan ge ett oroligt intryck.
 • Vill du ha en färgstark kulör, tänk på att kulörer så som gult, orange och rött drar till sig mer uppmärksamhet. Detta är varma, energifyllda och glada färger som ger energi, styrka och glädje. De passar till stugor som ligger i skogen.

Slutligen, om du väljer mörka och starka färger, är det extra viktigt att du väljer en produkt som bibehåller sin kulör och glans genom åren. Ta en titt på Jotuns bästa utomhusfärg någonsin – DEMIDEKK Infinity. Vill du ha samma överlägsna hållbarhet men tycker bättre om en helmatt fasad ska du välja DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Här ger vi dig fem bra skäl att välja DEMIDEKK Infinity.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Här hittar du fler tips om hur du går till väga för att hitta en färg som passar just ditt hus.

Du kan också kontakta våra duktiga kulörrådgivare och få tips på färgsättning av ditt hus, helt kostnadsfritt, här.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Nu lanserar vi en helt ny färgkarta för 2024 med massor av vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och…

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Go to top