Guide: välj rätt husfärg!

Guide: välj rätt husfärg!

Att välja rätt husfärg är allt annat än lätt. Men vi hjälper dig! Det här huset är målat med JOTUN 4252 Kimrök Dämpad, fönstren är målade med i  JOTUN 1024 Tidlös. Terrassen är laserad med JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå. För ett motsvarande utseende målar du fasaden med DEMIDEKK Infinity, fönstren med DEMIDEKK Infinity Details och laserar terrassen med DEMIDEKK Terrasslasyr.

Vilken är rätt färg?

Att måla huset utvändigt är ett stort jobb, och det är bra om man blir nöjd med valet av färg direkt så att man slipper måla om igen! Därför är planeringen en central och viktig del av processen. Att välja huvudkulör till huset är inte något enkelt val i sig, och det tar inte slut där. För att hela huset ska får harmoni är det viktigt att också alla detaljer (fönster, foder, knutar, vindskivor och plåtdetaljer) harmonierar med husets stil, uttryck och med huvudkulören. Det är många små val som måste göras – och då är det toppen att ha de här små förhållningsreglerna i bakhuvudet!

 Fasaden är målad med JOTUN 1274 Frostig, dörren med JOTUN 5445 Delicate Blue. Terrassen är laserad med JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och bänken är målad med JOTUN 1624 Lätthet. Fasaden målar du med DEMIDEKK Infinity och fönster och bänk med detaljfärgen DEMIDEKK Infinity Details. För motsvarande utseende på terrassen väljer du DEMIDEKK Terrasslasyr.

Ljusa kontra mörka kulörer

Vita/ljusa hus verkar större än mörka. Stora, maffiga hus kan med fördel få mörkare färger. Mindre hus gör sig bra i ljusa färger.

Vitt och vitaktiga nyanser ger ofta en stor kontrast mot den naturliga omgivningen, därför passar de bäst in i öppna landskap.

Vita och ljusa nyanser är mer avslöjande för huset än mörkare färger. Mörka kulörer döljer skavanker och fel bättre.

Mørk eller lys farge på huset?

Generella tumregler!

– Hus med många tillbyggnader och liknande bör inte delas upp med olika färger. Välj en färg som hjälper till att binda ihop det och skapa en helhet.

– Horisontala skiljelinjer kan få huset att se lägre ut än det är.

– Vertikala skiljelinjer kan få huset att upplevas högre än det är.

– Genom att använda besläktade nyanser på hela huset verkar det mer enhetligt. Använd inte flera olika färger till de olika detaljerna – det blir lätt rörigt och osammanhängande.

– Håll verandan i samma färg som huskroppen – det skapar en fin helhet.

När du valt rätt kulör är det viktigt att du väljer en färg av högsta kvalitet som DEMIDEKK Infinity, Jotuns bästa utomhusfärg någonsin, så att den håller sig vacker och det ser nymålat ut länge.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Välja färg på detaljerna – det här ska du tänka på!

Många väljer vita detaljkulörer när de ska måla huset, men det är viktigt att komma ihåg att vitt kan ge skarpa kontraster och sticka ut för mycket från helheten. Kritvita detaljer kan i vissa fall upplevas som väldigt skarpa och hårda då kontrasten mot väggar, glaspartier och mot naturen runtomkring blir väldigt stor. En mjukare variant av vitt (t.ex. JOTUN 1001 Eggvit eller JOTUN 1453 Bomull) är därför ofta ett bättre alternativ. Det finns självklart undantag, som t.ex. den vita skärgårdshusidyllen.

Velg riktig farge til huset
Fasad målad med JOTUN 1434 Labrador, dörr med JOTUN 5047 Tunhovd och vita detaljer med JOTUN 1001 Eggvit. Dörr och detaljer målar du med detaljfärgen DEMIDEKK Infinity Details och för motsvarande utseende på fasaden väljer du DEMIDEKK CleanTech

Fönster

Kom ihåg att fönstren är husets ”ögon”. De uppfattas ofta som svarta ytor. Ljusa fönsterfoder på ljusa väggar får fönstren att se mindre ut och mörka fönsterfoder på ljusa väggytor gör att fönstren ser större ut. Mörka fönsterfoder mot mörka väggar reducerar kontrasten och färgstarka foder framhäver inramningen av fönstren.

Läs mer om färgsättning av fönster här. 

Friser, utbyggnader och takutsprång

Friser, utbyggnader och takutsprång bör målas i samma nyans som väggarna, förutsatt att de inte är i ett annat material, eller att arkitekturen gör det naturligt att markera dem med en egen färgnyans.

Nytt klima
Här har man skapat en intressant effekt genom att använda stående panel i en annan färg på ett hus som i övrigt har liggande panel. Vägg: JOTUN 0734 Brunsvart. Kontrast på vägg: JOTUN 0394 Varmgrå. Fönster: JOTUN 1001 Eggvit.

Vindskivor och knutar

Om du målar vindskivor och knutbrädor i en annan färg än väggarna, kommer ytorna att upplevas väldigt avgränsade. De bör endast markeras i en avvikande färg där det finns arkitektoniskt fog för det, eller där arkitekturen är så tydlig att den tål det.

Hängrännor och stuprör

Dessa målas i liknande färg som de ytor de gränsar till. Altaner, balkonger, verandor och ”intjack” på huset, bör helst hållas i samma färg som husets övriga väggar. På så sätt skapas harmoni och du undviker att stycka upp huset i delar.

Jotun 0731 Demivit

Ingen regel utan undantag. Här har ägaren velat framhäva verandan och därför valt att måla den i en avvikande färg. Huset är målat i färgen JOTUN 0731 Demivit. Detaljer: JOTUN 8115 Landskap och JOTUN 10416 Pärlvit. Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details  i färgen Jotun 0745 Grön Umbra.

JOTUN 0731 Demivit.JOTUN 8115 Landskap.JOTUN 10416 Pärlvit.JOTUN 0745 Grön Umbra.

Det finns alltid några undantag…

– Altaner, balkonger osv. i ett annat material än väggarna.

– Specialutformade altaner, balkonger och liknande som man gärna vill markera.

– Altaner, balkonger och liknande på väldigt stora väggytor som med fördel kan utnyttjas som en detalj för att bryta av.

Färgsätt hela huset

Färgvalet har aldrig varit enklare

I den nya DEMIDEKK-färgkartan får du till varje huvudfärg rekommendationer på matchande färger för detaljer, grundmur och terrass. Det har aldrig varit enklare att ge huset en harmonisk helhet.

Läs mer om färgsättning av hela huset. 

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge
 DEMIDEKK Performance

DEMIDEKK Performance

 • Effektiv applicering och snabb torktid
 • Långvarigt skydd och väderbeständig
 • Nymålat utseende länge

(* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Fasadlasyr med matt och diskret utseende

TYRILIN Matt Lasyr är en helmatt fasadlasyr för fasader av trä. Finishen är helt matt och utan glansreflektioner. Huset på…

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Go to top