Guide: välj rätt husfärg!

Guide: välj rätt husfärg!

Allt fler väljer en mörk husfärg. Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i färgen 9938 Naturligt Svart.

Att måla huset utvändigt är ett stort jobb, och det är bra om man blir nöjd med valet av färg direkt så att man slipper måla om igen! Därför är planeringen en central och viktig del av processen. Att välja huvudkulör till huset är inte något enkelt val i sig, och det tar inte slut där. För att hela huset ska får harmoni är det viktigt att också alla detaljer (fönster, foder, knutar, vindskivor och plåtdetaljer) harmonierar med husets stil, uttryck och med huvudkulören. Det är många små val som måste göras – och då är det toppen att ha de här små förhållningsreglerna i bakhuvudet!

Ljusa kontra mörka kulörer

Vita/ljusa hus verkar större än mörka. Stora, maffiga hus kan med fördel få mörkare kulörer. Mindre hus gör sig bra i ljusa kulörer.

Vitt och vitaktiga toner ger ofta en stor kontrast mot den naturliga omgivningen, därför passar de bäst in i öppna landskap.

Vita och ljusa kulörer är mer avslöjande för huset än mörkare toner. Mörka kulörer döljer skavanker och fel bättre.

Mørk eller lys farge på huset?

Generella tumregler!

– Hus med många tillbyggnader och liknande bör inte delas upp med olika kulörer. Välj en kulör som hjälper till att binda ihop det och skapa en helhet.

– Horisontala skiljelinjer kan få huset att se lägre ut än det är.

– Vertikala skiljelinjer kan få huset att upplevas högre än det är.

– Genom att använda besläktade kulörer på hela huset verkar det mer enhetligt. Använd inte flera olika kulörer till de olika detaljerna – det blir lätt rörigt och osammanhängande.

– Håll verandan i samma kulör som huskroppen – det skapar en fin helhet.

När du valt rätt kulör är det viktigt att du väljer en färg av högsta kvalitet som DEMIDEKK Ultimate, så att den håller sig vacker och det ser nymålat ut länge.

Jotun ColourDesign App

Ny app – Jotun ColourDesign

Med den nya appen, Jotun ColourDesign, kan du prova olika färger på ditt eget hus. Ladda ner appen nu. Den finns tillgänglig i AppStore og Google Play.

Välja kulör på detaljerna – det här ska du tänka på!

Många väljer vita detaljkulörer när de ska måla huset, men det är viktigt att komma ihåg att vitt kan ge skarpa kontraster och sticka ut för mycket från helheten. Kritvita detaljer kan i vissa fall upplevas som väldigt skarpa och hårda då kontrasten mot väggar, glaspartier och mot naturen runtomkring blir väldigt stor. En mjukare variant av vitt (t.ex. JOTUN 1001 Eggvit eller JOTUN 1453 Bomull) är därför ofta ett bättre alternativ. Det finns självklart undantag, som t.ex. den vita skärgårdshusidyllen.

Velg riktig farge til huset
Vägg: DEMIDEKK Ultimate Täckfärg 1434 Labrador. Dörr: DEMIDEKK Ultimate Fönster i kulören 5047 Tunhovd. Vita detaljer: DEMIDEKK Ultimate Fönster i kulören 1001 Eggvit.

Fönster

Kom ihåg att fönstren är husets ”ögon”. De uppfattas ofta som svarta ytor. Ljusa fönsterfoder på ljusa väggar får fönstren att se mindre ut och mörka fönsterfoder på ljusa väggytor gör att fönstren ser större ut. Mörka fönsterfoder mot mörka väggar reducerar kontrasten och färgstarka foder framhäver inramningen av fönstren.

Läs mer om färgsättning av fönster här. 

Friser, utbyggnader och takutsprång

Friser, utbyggnader och takutsprång bör målas i samma kulör som väggarna, förutsatt att de inte är i ett annat material, eller att arkitekturen gör det naturligt att markera dem med en egen kulör.

Nytt klima
Här har man skapat en intressant effekt genom att använda stående panel i en annan kulör på ett hus som i övrigt har liggande panel. Vägg: JOTUN 0734 Brunsvart. Kontrast på vägg: 0394 Varmgrå. Fönster: JOTUN 1001 Eggvit.

Vindskivor och knutar

Om du målar vindskivor och knutbrädor i en annan färg än väggarna, kommer ytorna att upplevas väldigt avgränsade. De bör endast markeras i en avvikande färg där det finns arkitektoniskt fog för det, eller där arkitekturen är så tydlig att den tål det.

Hängrännor och stuprör

Dessa målas i liknande färg som de ytor de gränsar till. Altaner, balkonger, verandor och ”intjack” på huset, bör helst hållas i samma färg som husets övriga väggar. På så sätt skapas harmoni och du undviker att stycka upp huset i delar.

Jotun 0731 Demivit

Ingen regel utan undantag. Här har ägaren velat framhäva verandan och därför valt att måla den i en avvikande färg. Huset är målat i färgen 0731 Demivit. Detaljer: Jotun 8115 Landskap och 10416 Pärlvit. Dörren är målad med DEMIDEKK Ultimate Fönster i färgen Jotun 0745 Grön Umbra.

JOTUN 0731 Demivit.JOTUN 8115 Landskap.JOTUN 10416 Pärlvit.JOTUN 0745 Grön Umbra.

Det finns alltid några undantag…

– Altaner, balkonger osv. i ett annat material än väggarna.

– Specialutformade altaner, balkonger och liknande som man gärna vill markera.

– Altaner, balkonger och liknande på väldigt stora väggytor som med fördel kan utnyttjas som en detalj för att bryta av.

Färgvalet har aldrig varit enklare

I år lanserar Jotun en helt ny färgkarta som bygger på 72 utomhusfärger, särskilt utvecklade och utvalda av Jotuns färgexperter. Till varje huvudfärg ges konkreta rekommendationer om matchande färger för detaljer, grundmur och terrass. Det har aldrig varit enklare att ge huset en harmonisk helhet. Färgkartan finns också i en digital version som du kan utforska ännu grundligare.
Här hittar du den digitala färgkartan.

Jotun digital färgkarta

Den tryckta färgkartan kan du beställa här. 

Tanja Horntvedt
Tanja Horntvedt

Tanja Horntvedt – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers, etc. delar Tanja nyheter, trender och nyttiga tips med dig som är intresserad av interiör, färger och design.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top