Guide: välj rätt husfärg!

Guide: välj rätt husfärg!

Allt fler väljer en mörk husfärg. Det här huset är målat med DEMIDEKK Infinity i färgen 9938 Naturligt Svart.

Att måla huset utvändigt är ett stort jobb, och det är bra om man blir nöjd med valet av färg direkt så att man slipper måla om igen! Därför är planeringen en central och viktig del av processen. Att välja huvudkulör till huset är inte något enkelt val i sig, och det tar inte slut där. För att hela huset ska får harmoni är det viktigt att också alla detaljer (fönster, foder, knutar, vindskivor och plåtdetaljer) harmonierar med husets stil, uttryck och med huvudkulören. Det är många små val som måste göras – och då är det toppen att ha de här små förhållningsreglerna i bakhuvudet!

Ljusa kontra mörka kulörer

Vita/ljusa hus verkar större än mörka. Stora, maffiga hus kan med fördel få mörkare färger. Mindre hus gör sig bra i ljusa färger.

Vitt och vitaktiga nyanser ger ofta en stor kontrast mot den naturliga omgivningen, därför passar de bäst in i öppna landskap.

Vita och ljusa nyanser är mer avslöjande för huset än mörkare färger. Mörka kulörer döljer skavanker och fel bättre.

Mørk eller lys farge på huset?

Generella tumregler!

– Hus med många tillbyggnader och liknande bör inte delas upp med olika färger. Välj en färg som hjälper till att binda ihop det och skapa en helhet.

– Horisontala skiljelinjer kan få huset att se lägre ut än det är.

– Vertikala skiljelinjer kan få huset att upplevas högre än det är.

– Genom att använda besläktade nyanser på hela huset verkar det mer enhetligt. Använd inte flera olika färger till de olika detaljerna – det blir lätt rörigt och osammanhängande.

– Håll verandan i samma färg som huskroppen – det skapar en fin helhet.

När du valt rätt kulör är det viktigt att du väljer en färg av högsta kvalitet som nyheten DEMIDEKK Infinity, Jotuns bästa utomhusfärg någonsin, så att den håller sig vacker och det ser nymålat ut länge.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

  • Skyddar huset längst*
  • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
  • Ser nymålat ut längst*
  • Självrengörande
*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Välja färg på detaljerna – det här ska du tänka på!

Många väljer vita detaljkulörer när de ska måla huset, men det är viktigt att komma ihåg att vitt kan ge skarpa kontraster och sticka ut för mycket från helheten. Kritvita detaljer kan i vissa fall upplevas som väldigt skarpa och hårda då kontrasten mot väggar, glaspartier och mot naturen runtomkring blir väldigt stor. En mjukare variant av vitt (t.ex. JOTUN 1001 Eggvit eller JOTUN 1453 Bomull) är därför ofta ett bättre alternativ. Det finns självklart undantag, som t.ex. den vita skärgårdshusidyllen.

Velg riktig farge til huset
Vägg: DEMIDEKK Ultimate Täckfärg 1434 Labrador. Dörr: DEMIDEKK Ultimate Fönster i kulören 5047 Tunhovd. Vita detaljer: DEMIDEKK Ultimate Fönster i kulören 1001 Eggvit.

Fönster

Kom ihåg att fönstren är husets ”ögon”. De uppfattas ofta som svarta ytor. Ljusa fönsterfoder på ljusa väggar får fönstren att se mindre ut och mörka fönsterfoder på ljusa väggytor gör att fönstren ser större ut. Mörka fönsterfoder mot mörka väggar reducerar kontrasten och färgstarka foder framhäver inramningen av fönstren.

Läs mer om färgsättning av fönster här. 

Friser, utbyggnader och takutsprång

Friser, utbyggnader och takutsprång bör målas i samma nyans som väggarna, förutsatt att de inte är i ett annat material, eller att arkitekturen gör det naturligt att markera dem med en egen färgnyans.

Nytt klima
Här har man skapat en intressant effekt genom att använda stående panel i en annan färg på ett hus som i övrigt har liggande panel. Vägg: JOTUN 0734 Brunsvart. Kontrast på vägg: 0394 Varmgrå. Fönster: JOTUN 1001 Eggvit.

Vindskivor och knutar

Om du målar vindskivor och knutbrädor i en annan färg än väggarna, kommer ytorna att upplevas väldigt avgränsade. De bör endast markeras i en avvikande färg där det finns arkitektoniskt fog för det, eller där arkitekturen är så tydlig att den tål det.

Hängrännor och stuprör

Dessa målas i liknande färg som de ytor de gränsar till. Altaner, balkonger, verandor och ”intjack” på huset, bör helst hållas i samma färg som husets övriga väggar. På så sätt skapas harmoni och du undviker att stycka upp huset i delar.

Jotun 0731 Demivit

Ingen regel utan undantag. Här har ägaren velat framhäva verandan och därför valt att måla den i en avvikande färg. Huset är målat i färgen 0731 Demivit. Detaljer: Jotun 8115 Landskap och 10416 Pärlvit. Dörren är målad med DEMIDEKK Ultimate Fönster i färgen Jotun 0745 Grön Umbra.

JOTUN 0731 Demivit.JOTUN 8115 Landskap.JOTUN 10416 Pärlvit.JOTUN 0745 Grön Umbra.

Det finns alltid några undantag…

– Altaner, balkonger osv. i ett annat material än väggarna.

– Specialutformade altaner, balkonger och liknande som man gärna vill markera.

– Altaner, balkonger och liknande på väldigt stora väggytor som med fördel kan utnyttjas som en detalj för att bryta av.

Färgvalet har aldrig varit enklare

I år lanserar Jotun en helt ny färgkarta som bygger på 72 utomhusfärger, särskilt utvecklade och utvalda av Jotuns färgexperter. Till varje huvudfärg ges konkreta rekommendationer om matchande färger för detaljer, grundmur och terrass. Det har aldrig varit enklare att ge huset en harmonisk helhet. Färgkartan finns också i en digital version som du kan utforska ännu grundligare.
Här hittar du den digitala färgkartan.

Jotun digital färgkarta

Den tryckta färgkartan kan du beställa här. 

Avatar

Tanja Horntvedt – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers, etc. delar Tanja nyheter, trender och nyttiga tips med dig som är intresserad av interiör, färger och design.

Kvarngårdens altan

Sofia och Nils Odiers stora altan på Kvarngården är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart. 250 m2 altan Sofia Odier,…

Innergårdskänsla med rött plank

Anne Linden, arbetar som inspiratör, har skapat en härlig innergårdskänsla med hjälp av ett rött plank som målats med DEMIDEKK…

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Valeries bänk blir grön

Varför inte fräscha upp dina utemöbler med lite färg! Här har modedesignern och influencern Valerie Aflalo målat barnens bänk i…

Drömstuga på Hvaler

Följ med hem till denna tjusiga stuga på Hvaler, Norge! Färgen är DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad, en färg som…

Go to top