Populärt med grå och svarta hus

Populärt med grå och svarta hus

Att måla huset i en grå eller svart nyans är populärt. Huset på bilden ovan är målat med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 0734 Brunsvart. Dörren är målad i samma kulör och fönstret och entréboxen är målade med  JOTUN 1223 Höststämning, allt målat med DEMIDEKK Infinity Details. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1491 Slipsten. 

Vilka hus passar i grå och svarta kulörer?

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller färgsättning, men ett väl avvägt samspel mellan kulörer, material och stilriktning ger husets arkitektur den uppmärksamhet den förtjänar.  

Svarta hus JOTUN 9938 Naturligt Svart

En modern stil förstärks med element i sten och betong. Här är väggen målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart.

Mörka kulörer gör att man upplever huset som mindre än det är, vilket passar bra på moderna hus, som ofta är stora.

Svarta hus - Jotun 9938 Naturligt SvartGlansgraden påverkar kulörupplevelsen, även utomhus. En mörk fasad kan få extra djup och elegans med en dämpad, helmatt glansgrad. Huset på bilden är målat med DEMIDEKK Infinity, som har en vacker och silkematt glans. Eftersträvar du ett ännu mattare uttryck rekommenderar vi DEMIDEKK Ultimate Helmatt. Kulören på både hus och pall är JOTUN 9938 Naturligt Svart. Pallen är målad med vår bästa fönster- och detaljfärg, DEMIDEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Ultimate Helmatt

DEMIDEKK Ultimate Helmatt

 • Unik kulörupplevelse
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Långvarig glans- och kulörhållbarhet
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Ge huset identitet och personlig prägel med genomtänkt kulörval

Bra kulörval ger huset identitet och personlig prägel. Mörkare hus och stugor smälter bättre in i omgivningar med skog och tät växtlighet. På äldre hus med vita snickerier, kan en svart fasad lätt upplevas som tydlig kontrast till de vita detaljerna.   

Svarta hus - JOTUN 0734 Brunsvart

Aktningsvärt gammalt hus, vackert med mörk fasad målad med kulören JOTUN 0734 Brunsvart med detaljer i JOTUN 1376 Froströk och grundmur i JOTUN 1402 Canvas

Spännande kontraster

När husets kulörer är valda ton-i-ton, kan spännande kontraster istället skapas mellan dämpade kulörer och naturliga element.

Grå hus - Jotun 1899 Front

Väggen är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1899 Front, fönstren med DEMIDEKK Infinity Details i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart, och grundmuren är uppfräschad med en strykning JOTUN DryTech Murfärg i kulören JOTUN 1462 Grå Skiffer. 

Svarta hus Jotun 9938 Naturligt Svart

Vackert samspel mellan färgval, material och omgivningar. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 9938 Naturligt Svart. Altanen som är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 90002 Gråsvart, passar ihop med både väggfärg, ljung och klippor.

Grå hus - Jotun 9937 Aska

Små skillnader i färgnyans kan påverka det slutliga resultatet mycket. Här ser vi en fasad målad i kulören JOTUN 9937 Aska. Detaljerna är målade i JOTUN 9918 Klassisk Vit och altanen är laserad i JOTUN 9073 Skimmergrå. 

Bland de svarta kulörerna avgör undertonen om färgen framstår som varm och brunaktig, som JOTUN 0734 Brunsvart, eller om den drar sig mot det gråaktiga och sotsvarta, som JOTUN 9938 Naturligt Svart. 

Olika svarta och grå färgnyanser

Paletten med grå och svarta färger låter dig välja mellan en rad olika nyanser med olika egenskaper. Genom att färgsätta huset med grå nyanser från samma färgfamilj skapas sömlösa och behagliga övergångar. 

Medan varma grå nyanser ger god harmoni med natur och omgivningar kommer kalla och neutrala grå nyanser upplevas som mer blåaktiga utomhus, och därigenom stå i skarpare kontrast till naturen. På bilden nedan ser vi JOTUN 1434 Labrador; en gyllene och varm mörk grå färg som passar bra utomhus.

Grå hus - Jotun 1434 Labrador

Vägg med dörr: DEMIDEKK Infinity  JOTUN 1434 Labrador. Dörr: DEMIDEKK Infinity Details JOTUN 1378 Kontur. Vägg i bakgrunden, JOTUN 1378 Kontur. Grundmur: Jotun DryTech Murfärg JOTUN 1462 Grå Skiffer.

JOTUN 1434 Labrador.JOTUN 1378 Kontur.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Grå hus - Jotun 1391 Antikgrå

Det finns många grå nyanser att välja mellan när du ska måla huset – både ljusare och mörkare! Detta är JOTUN 1391 Ljus Antikgrå; och huset är målat med DEMIDEKK Infinity. Grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i kulören JOTUN 1638 Horisont. 

Jotun 0099 Svart – vår nyaste svarta kulör 

Mörkare husfärger som den nya JOTUN 0099 Svart, är snygg till modern arkitektur. JOTUN 0099 Svart är kort och gott en helt kolsvart kulör som är Jotuns svartaste utomhusfärg. Med sin rena, kalla underton passar den bra till en mängd olika detaljfärger, som till exempel  JOTUN 1899 Front eller JOTUN 1223 Höststämning. Låt din personlighet komma till uttryck genom ett medvetet kulörval på valda detaljer som fönster, entrédörr, mur och terrass! 

Svarta hus Jotun 0099 Svart

Stramt och personligt: DEMIDEKK Infinity lyfter på ett elegant sätt vår svartaste färg JOTUN 0099 Svart med sin silkematta glans. Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details i  JOTUN 1378 Kontur. 

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Alla Jotuns utomhusprodukter testas under extrema förhållanden innan de godkänns och lanseras på marknaden. Produkterna genomgår också omfattande tester i vårt forskningslaboratorium och uppfyller en rad stränga krav för att i alla lägen kunna erbjuda det bästa skyddet för ditt hus.

Följ oss gärna på Jotun Sverige på Instagram för mer inspiration!

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg

Här är vinnaren i tävlingen ”Vinn nymålat hus”!

Hus-fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 10168 Muted Yellow och altanräcket med DEMIDEKK Infinity Details i 1016 Blek…

Ett hus blir ett hem

Välkommen hem till Caroline Klinker, entrepenören bakom det populära Instagramkontot Ett hus blir ett hem. Där delar hon med sig…

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och…

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den…

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Go to top