Röda nyanser – idyllisk charm och modern attityd

Röda nyanser – idyllisk charm och modern attityd

Rött är en färg med långa traditioner i Sverige och associeras ofta med charm och idyll i form av rödmålade sommarstugor, gårdshus, sjöbodar och lador. Men röda nyanser kan också stå för en ny, modern attityd som passar lika bra på kulturhus, kontorsfastigheter och villor med modern arkitektur.

Bild ovan: Harmonisk och dämpad röd fasad målad med JOTUN 0025 Dalaröd. Få samma matta utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönstrena är målade med JOTUN 2142 Vestlandsröd. Till fönster och detaljer rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details.

Den röda färgen är på många sätt ett tidlöst val som kan anpassas till både traditionell arkitektur och moderna byggtrender. Välj att måla hela fasaden röd eller lägg bara till en röd färgklick i form av en röd nyans på ytterdörren.

Rött är en inbjudande färg som sticker ut, skapar energi och glädje samt väcker känslor genom sin djärva och kraftfulla närvaro.

Fasad målad i JOTUN 2746 Mörk Rubin

Modernt uttryck med JOTUN 2746 Mörk Rubin på väggen i kombination med terrasslasyrkulören JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå. Takutsprånget är målat i kulören JOTUN 1378 Kontur och den putsade väggen i JOTUN 1491 Slipsten. Väljer du DEMIDEKK Infinity får du ett vackert, lugnt och silkematt uttryck.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Jotun Amber RedDen ljusa terrakottatonenJOTUN  20118 Amber Red är en av årets nya fasadkulörer från vår senaste utomhusfärgkarta 2024. Läs mer om vår nya färgkarta här. Få samma matta utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Tips vid val av röd nyans

Röda nyanser står sig väldigt fint mot allt från vit snö till kyliga gråvädersdagar och ger ett varmt och inbjudande intryck såväl sommar som vinter. Precis som med andra kulörer uppfattar vi röda nyanser som mer färgstarka och intensiva på husfasaden än på ett mindre kulörprov. En färg som ser brunaktig ut på kulörprovet kommer till exempel att upplevas som betydligt klarare röd utomhus på en fasad.

JOTUN 0042 VildvinKlarröd, vacker nyans – JOTUN 0042 Vilddvin. Grundmuren är målad i murkulören JOTUN 1491 Slipsten.

JOTUN 0042 VILDVIN.JOTUN MUR 1491 Slipsten.

Jotun 2142 Vestlandsröd

Många svenskar delar drömmen om den röda stugan med vita knutar. Den här söta sommarstugan är målad i den klara, röda kulören JOTUN 2142 Vestlandsröd. Detaljerna har målats med JOTUN 1001 Eggvit och trädgårdsmöblerna har fått nytt liv med JOTUN 8413 Herrgårdsgrön. Välj du en färg av högsta kvalitet ur det breda DEMIDEKK-sortimentet, så håller sig kulören röd och vacker länge.

För att undvika att färgen drar sig mot det lila, rekommenderar vi att välja en gyllene röd nyans utomhus. Röda nyanser med en gyllene underton harmonierar bäst med naturens egna färger. När färgen kommer upp på väggen mister den det gyllene och upplevs renare röd. Bland de gyllene röda färgerna finns både ljusa och färgrika nyanser och djupare, mer sofistikerade kulörer.

Vita detaljer lyfter fram huset och ger det ett mer dominerande uttryck. Grå eller gulaktiga detaljer upplevs däremot mjukare mot fasaden.

Detaljerna målar du med vår allra bästa detaljfärg DEMIDEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

JOTUN 2006 Husmansröd fasadTraditionellt ser vi ofta röda hus i kombination med vita detaljer. Här ser du ett rött hus med mjukare övergångar mellan kulörerna. Fasaden är målad i JOTUN 2006 Husmansröd, fönstren i JOTUN 1054 Brun Jord och fönsterkarmarna i JOTUN 1284 Svolvär. Altanen är laserad i nyansen JOTUN 90028 Skuggbrun. Detaljerna målar du med DEMIDEKK Infinity Details – vår allra bästa fönster- och detaljfärg.

Mjuk och vacker övergång mellan fasad och detaljer. Fasaden är målad i JOTUN 2006 Husmansröd, fönstren i JOTUN 1054 Brun Jord och fönsterkarmarna i JOTUN 1284 Svolvär. Detaljerna målar du med DEMIDEKK Infinity Details – vår allra bästa fönster- och detaljfärg.

TIPS – provmåla gärna på en lös bräda utomhus som du kan flytta runt och se hur den ser ut i olika ljus och ihop med omgivningarna och andra kulörer på huset.

Vill du ha personliga råd kring vilken röd nyans du ska välja till huset och hur du ska välja färgkombinationer utomhus som skapar en harmonisk helhet. Våra duktiga kulörrådgivare hjälper dig helt kostnadsfritt – ställ din fråga här!

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

Prova färgen på din husfasad
 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

Välj en färg som håller länge

Kanske har du någon gång varit med om att färgen på ditt hus börjat mattas av redan efter ett par år?  Eller har du haft en röd färg som efter ett par år inte längre är lika röd? Solens strålar och UV-ljuset går hårt åt fasaden, särskilt på de utsatta sidorna mot söder och väster – och just röda kulörer är särskilt känsliga för nedbrytning av solljuset.

I Jotuns labratorium testas paneler i 45 graders vinkel för att maximera solljusets påverkan på färgen. Vi testar särskilt de röda kulörerna eftersom dessa är känsligare och snabbare tappar nyans och färgstyrka. Väljer du en högkvalitetsfärg från DEMIDEKK behöver du inte bekymra dig för detta. DEMIDEKK Infinity har överlägsen glans- och kulörhållbarhet, är självrengörande och skyddar ditt hus längst av alla Jotuns utomhusfärger. Den röda kulören kommer behålla sin glans och kulör och sitt nymålade utseende år efter år.

Läs mer om hur Jotun testar sina produkter. 

Röd fasad målad med JOTUN 2279 Caput Mortum

Vacker djupt röd fasad, målad med JOTUN 2279 Caput Mortum, grundmur målad med JOTUN 1352 Form. Det silkematta, hållbara utseendet får du genom att måla med DEMIDEKK Infinity. Muren håller sig fin länge med JOTUN DryTech Murfärg. 

Föredrar du en helt matt färg? Med nyheten DEMIDEKK Infinity Pure Matt, kan du nu välja en supermatt glansgrad utan att behöva kompromissa med varken kulörhållbarhet eller kvalitet. Den supermatta ytan ger ett dämpat och exklusivt uttryck som ligger helt i takt med tidens trender.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Fasad målad med JOTUN 2746 Mörk Rubin

Här vill vi gärna sitta i sommar! Fasad målad med JOTUN 2746 Mörk Rubin i kombination med terrasslasyrkulören JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå

Röda hus kan med fördel målas matta

Att ha ett rödmålat hus ansågs förr vara en statussymbol och idag har den röda stugan med vita knutar blivit en symbol för Sverige. Röda nyanser passar bra som kontrast till den växande, frodiga grönskan och bidrar även med upplyftande färg under den kalla årstiden. Röda husfärger har traditionellt ofta blivit använda med helmatta färger, vilket förstärker den mjuka, varma och inbjudande prägeln.

Helmatta ytor ger en sober framtoning som motsvarar de stora trendrörelserna inom modern arkitektur, men passar lika bra för mer traditionella hem. Störst utbyte av den helmatta känslan ger val av mättade kulörer, såsom färgerna i den röda färgskalan. Tidigare har valet av helmatta träfasadfärger inneburit frekvent ommålning för att hålla ytan i ett fräscht skick. Men med nyheten DEMIDEKK Infinity Pure Matt kan du nu få ett vackert, supermatt utseende utan att behöva kompromissa med varken kulörhållbarhet eller kvalitet.

Just röda toner gör sig väldigt bra med en supermatt glansgrad. Då får de ett sobert, elegant och djupt kulöruttryck.

Läs mer om nyheten DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Röd fasad supermatt och silkematt

Röda nyanser får ett djupare och mer sobert uttryck med en supermatt glans. Här har huset målats i kulören JOTUN 2006 Husmansröd, där den vänstra delen är målad med DEMIDEKK Infinity, som har silkematt glansgrad och den högra delen i DEMIDEKK Infinity Pure Matt, som har supermatt glansgrad.

DEMIDEKK Infinity Pure Matt har ett supermatt utseende som gör att mörka kulörer framhävs samt blir mjukare och upplevs mer naturliga. Den unika Infinity-teknologin ger överlägsen kulörhållbarhet.*

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Glansgraden påverkar kulörupplevelsen, framförallt på röda kulörer utomhus! Hör vår kulörchef Birgit Torkildsby berätta om fördelarna med silkematt respektive supermatt glansgrad på en röda kulör. Läs om hur glansgrader påverkar utomhuskulörer.

Röda detaljer ger huset ett lyft

Vill du inte måla hela huset rött? Att välja en röd kulör till en utvald detalj är ett utmärkt sätt att förnya uttrycket utomhus och tillföra något extra. Genom att välja en röd nyans till exempelvis ytterdörren eller utemöblerna förstärker du uttrycket och ger uterummet en egen identitet. För visst känner man sig extra välkommen när man möts av kulörta detaljer exteriört!?

En snygg detaljkulör tillför utemiljön det lilla extra, samtidigt som det kompletterar huvudkulören. Trädgårdsmöbler och entrédörr är bra exempel på detaljer där du kan experimentera med kulörer du aldrig skulle överväga till en hel fasad, tipsar Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby.

Dörr målad i JOTUN 0025 Dalaröd

En röd ytterdörr piggar upp och välkomnar dina gäster! Dörren målad i JOTUN 0025 Dalaröd piggar upp fasaden som är målad med JOTUN 1037 Sandsten. Utseendet på terrassen får du genom att lasera med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9074 Nordiskt Trä.

JOTUN 0025 Dalaröd.JOTUN 1037 Sandsten.JOTUN 9074 Nordiskt Trä.

Att måla om detaljerna är också ett smart sätt att förnya utemiljön även om huset inte behöver målas om på länge. Sätt färg på en ytterdörren, en gammal bänk eller trädgårdsmöblerna! Det här är lagom stora och roliga projekt på en sommar. Det är snabbt fixat och ger ändå stor effekt.

Möbler målade i JOTUN 20118 Amber Red

Här är utemöblerna målade i den varma detaljkulören JOTUN 20118 Amber Red. Väggen till vänster är målad med JOTUN 1141 Natural Beige och den svarta fasaden i JOTUN 9938 Naturligt Svart. Putsväggen är målad med JOTUN 1024 Tidlös. Detaljerna målar du med DEMIDEKK Infinity Details och putsväggen med JOTUN DryTech Murfärg.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Harmoniska färgkombinationer för hela huset

Önskar du dig ett rött hus? Då är du inte ensam! Bland våra 72 mest sålda utomhusfärger finns det hela 8 röda färgnyanser. Väljer du färg av högsta kvalitet från Jotun, kan du också vara säker på att husfasaden kommer att hålla sig lika röd och vacker år efter år.

Vår nya färgkarta hjälper dig att färgsätta hela huset. Alla kulörer presenteras med rekommenderade färgkombinationer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörrar och andra detaljer. När du väljer kulörer och produkter från Jotun kan du lita på att kulörerna är estetiskt vackra, och att det kommer dröja länge innan huset behöver målas om.

Rött hus i JOTUN 2279 Caput Mortum och detaljer i 1283 Ljus Grå Umbra

Modernt, rött hus målat i den djupa, mörkröda kulören JOTUN 2279 Caput Mortum och detaljer i JOTUN 1283 Ljus Grå Umbra. Uttrycket på fasaden får du genom att måla med DEMIDEKK Infinity.

Här ser du de röda nyanser som presenteras närmare i vår nya färgkarta. På jotun.se hittar du ännu fler kulörer och mer inspiration. Lycka till med ditt röda kulörval!

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Fasadlasyr med matt och diskret utseende

TYRILIN Matt Lasyr är en helmatt fasadlasyr för fasader av trä. Finishen är helt matt och utan glansreflektioner. Huset på…

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Go to top