Undvik terrasstabbarna!

Undvik terrasstabbarna!

Utomhussäsongen är snart här och det är dags att börja se om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta reda på vad som är enklast och vad som ger det bästa resultatet. Då kan det snabbt bli onödigt dyrt och tidskrävande. Här ger vi dig tips på hur du ska undvika de vanligaste misstagen med uteplatsen, terrassen och altanen!

Bilden ovan: Hemma hos arkitekten Andreas Martin-Löf är terrassen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9073 Skimmergrå. 

Här är de åtta vanligaste misstagen du bör undvika:

1. För mycket lasyr

Mer lasyr är inte bättre. Du behöver endast påföra 1 strykning av DEMIDEKK Terrasslasyr. Applicera på två brädor åt gången och torka raskt bort överskottet av lasyr med en mjuk, luddfri trasa. Lasyren ska suga in i träet och inte bilda en film. Tar du för mycket lasyr eller missar att torka bort överflödet kommer lasyren att flaga på altanen när den utsatts för en vinter med snö, kyla och väta. Så det är viktigt att vara noggrann med trasan!

Här är bara en strykning gjord. Se så fint och lent det blir! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9072 Naturgrå.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr – vackra färger och lång hållbarhet
 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

2. Oljefällan

Många tror att det bästa är att olja altanen. Kanske för att föräldrar och svärföräldrar alltid gjort så? Att olja innebär faktiskt mer arbete än nödvändigt eftersom du behöver olja varje år för att det ska se fint ut. Använd istället terrasslasyr som är enklare och där resultatet håller i upp till tre år. Med terrasslasyr får du dessutom många olika kulörer att välja emellan. Lästips: Fem skäl att lasera altanen.

DEMIDEKK terrasslasyr 90002 Gråsvart

Väljer du DEMIDEKK Terrasslasyr istället för traditionell terrassolja har du mer tid att njuta av sommaren. Altangolvet på bilden är laserat i färgen 90002 Gråsvart.

3. Högtrycksdille

Många har investerat i kraftiga och tuffa högtryckssprutor som de gärna vill angripa allt på tomten med, men det är faktiskt inte särskilt smart. Högtryckssprutan kan i många fall vara alldeles för kraftfull för altangolvet. En vanlig trädgårdsslang är ett mycket bättre och skonsammare alternativ.

4. Fel rengöringsmedel

Det är lätt gjort att välja fel så här kommer en enkel tumregel: om du ska lasera – håll dig till DEMIDEKK Terrassfix när du gör förarbetet. Låt bli JOTUN 2-i-1 Kraftvask och Mögeldesinfektion eller egna blandningar som t.ex. kaustiksoda och tapetlim. Ska du bara underhållstvätta, använd JOTUN 2-i-1 Husvask och Mögeldesinfektion. Läs mer om hur du laserar steg för steg.

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

Använd DEMIDEKK Terrassfix för lång hållbarhet
 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker

5. Svårjobbade produkter

Det finns många olika produkter på marknaden för behandling av terrasser och altaner. Många gör jobbet krångligare än nödvändigt genom att välja produkter som är besvärliga att arbeta med, eller produkter som kräver flera strykningar. Gör det enkelt – välj en terrasslasyr som bara kräver en strykning, t.ex. DEMIDEKK Terrasslasyr.

Enkelt med rulle! Rulla och torka noggrant av överflödig lasyr. Kom ihåg att du bara ska göra en strykning när du jobbar med DEMIDEKK Terrasslasyr.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr – vackra färger och lång hållbarhet
 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

6. Fel kulörval

Att välja rätt färg på altangolvet är lika viktigt som att välja rätt fasadfärg, eftersom altanen är med och ramar in huset och skapar en helhet. De nyaste lasyrtyperna finns i många kulörer så ta dig tid att välja den rätta. Har du en kall färg på huset, t.ex. grått, bör du också välja en grå nyans på altanen, som kanske 9073 Skimmergrå (som används på bilden nedan). Har du ett gult eller rött hus är det finare att välja en varmare nyans, t.ex. 9072 Naturgrå. Se fler bilder och kulörer här. Vi rekommenderar att du besöker din närmsta butik för att se lasyrkulörerna i verkligheten eftersom de kan vara svåra att få en korrekt uppfattning av på skärmen.

Snyggt, tycker vi! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 9073 Skimmergrå.

7. Lasera in sig i ett hörn

Det är lätt gjort att råka lasera in sig själv i ett hörn. Var noga med att börja inifrån och arbeta dig utåt. Börjar du på fel ställe kan du plötsligt upptäcka att du sitter lite illa till – det har hänt många goda män och kvinnor före dig!

8. Glömma kolla väderleksrapporten

Det låter banalt, men många glömmer att kolla hur vädret ska bli när de ska lasera terrassen. DEMIDEKK Terrasslasyr torkar snabbt och den nylaserade ytan tål regn redan en timme efter applicering, men du bör ändå kolla väderleksrapporten så du inte blir överraskad av en regnskur under arbetet.

Använd DEMIDEKK Terrassfix när du ska rengöra altanen innan du lägger på terrasslasyren. Den tar bort gammal olja/lasyr, rengör och bleker.

Så laserar du altanen – bli expert på 60 sekunder

Tidigare behandlad altan

Obehandlad altan

Se fler så-gör-du filmer om målning utomhus här. 

Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9072 Naturgrå, fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity 10416 Pärlvit och grundmuren med Drytech Murfärg i 11130 Shade.

Lycka till med laseringen!

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Var med när @krickelin fräschar upp sin altan

Dags att tvätta altanen? Ta del av våra bästa tips och häng med när entreprenören och kreatören Kristin ”@krickelin” Lagerqvist…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Ny exteriörfärgkarta för 2023

Var med och färgsätt hela huset med Jotuns nya exteriörfärgkarta! Hela 72 vackra och tidlösa exteriörkulörer presenteras tillsammans med rekommenderade…

Slipp flisor på trappan och altanen

Visst ser denna trappa väldigt len och skön ut ut? Här är det inga bekymmer att gå barfota, varken för…

Så laserar du altanen steg för steg

När vårkänslorna kommer vill vi börja pyssla om vår uteplats. Plantera växter, ta fram utemöblerna och förbereda grillen. Men glöm…

Ska du lasera altanen? Här får du svar på vanliga frågor

Längtar du efter middagar utomhus? Vi också! Ett smart tips är att börja behandla och lasera altanen eller terrassen redan…

Go to top