Undvik terrasstabbarna!

Undvik terrasstabbarna!

Sommarsäsongen är snart här och det är dags att pyssla om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta reda på vad som är enklast och ger det bästa resultatet. Då kan det snabbt bli onödigt dyrt och tidskrävande.

Här är de åtta vanligaste misstagen du bör undvika:

1. För mycket lasyr

Mer lasyr är inte bättre. Du behöver endast påföra 1 strykning av DEMIDEKK Terrasslasyr. Applicera på två brädor åt gången och torka raskt bort överskottet av lasyr med en mjuk, luddfri trasa. Lasyren ska suga in i träet och inte bilda en film. Tar du för mycket lasyr eller missar att torka bort överflödet kommer lasyren att flaga på altanen när den utsatts för en vinter med snö, kyla och väta. Så det är viktigt att vara noggrann med trasan!

2. Oljefällan

Många tror att det bästa är att olja altanen. Kanske för att föräldrar och svärföräldrar alltid gjort så? Att olja innebär faktiskt mer arbete än nödvändigt eftersom du behöver olja varje år för att det ska se fint ut. Använd istället terrasslasyr som är enklare och har ett underhållsintervall på upp till tre år. Med terrasslasyr får du dessutom många olika kulörer att välja emellan.

DEMIDEKK terrasslasyr 90002 Gråsvart

Väljer du DEMIDEKK Terrasslasyr istället för traditionell terrassolja har du mer tid att njuta av sommaren. Altangolvet på bilden är laserat i färgen 90002 Gråsvart.

3. Högtrycksdille

Många har investerat i kraftiga och tuffa högtryckssprutor som de gärna vill angripa allt på tomten med, men det är faktiskt inte särskilt smart. Högtryckssprutan kan i många fall vara alldeles för kraftfull för altangolvet. En vanlig trädgårdsslang är ett mycket bättre och skonsammare alternativ.

4. Fel rengöringsmedel

Det är lätt gjort att välja fel så här kommer en enkel tumregel: om du ska lasera – håll dig till DEMIDEKK Terrassfix när du gör förarbetet. Låt bli JOTUN 2-i-1 Kraftvask och Mögeldesinfektion eller egna blandningar som t.ex. kaustiksoda och tapetlim. Ska du bara underhållstvätta, använd JOTUN 2-i-1 Husvask och Mögeldesinfektion.

5. Svårjobbade produkter

Det finns många olika produkter på marknaden för behandling av terrasser och altaner. Många gör jobbet krångligare än nödvändigt genom att välja produkter som är besvärliga att arbeta med, eller produkter som kräver flera strykningar. Gör det enkelt – välj en terrasslasyr som bara kräver en strykning, t.ex. DEMIDEKK Terrasslasyr.

Enkelt med rulle. Rulla och torka noggrant av överflödig lasyr. Kom ihåg att du bara ska göra en strykning när du jobbar med DEMIDEKK Terrasslasyr.

DEMIDEKK TERRASSLASYR – NY OCH FÖRBÄTTRAD

DEMIDEKK Terrasslasyr ger nu ännu bättre skydd mot beväxning och torkar snabbare. Om vädret snabbt ändrar sig och du precis har laserat terrassen är det skönt att veta att lasyren tål regn redan en timme efter appliceringen. Och det räcker med en strykning för att få ett långvarigt och vackert skydd som framhäver och bevarar träets naturliga och levande uttryck.

6. Fel kulörval

Att välja rätt färg på altangolvet är lika viktigt som att välja rätt fasadfärg, eftersom altanen är med och ramar in huset och skapar en helhet. De nyaste lasyrtyperna finns i många kulörer så ta dig tid att välja den rätta. Har du en kall färg på huset, t.ex. grått, bör du också välja en grå nyans på altanen, som kanske 9073 Skimmergrå (som används på bilden nedan). Har du ett gult eller rött hus är det finare att välja en varmare nyans, t.ex. 9072 Naturgrå. Se fler bilder och kulörer här. Vi rekommenderar att du besöker din närmsta butik för att se lasyrkulörerna i verkligheten eftersom de kan vara svåra att få en korrekt uppfattning av på skärmen.

Den här altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 9073 Skimmergrå.

7. Lasera in sig i ett hörn

Det är lätt gjort att råka lasera in sig själv i ett hörn. Var noga med att börja inifrån och arbeta dig utåt. Börjar du på fel ställe kan du plötsligt upptäcka att du sitter lite illa till – det har hänt många goda män och kvinnor före dig!

8. Glömma kolla väderleksrapporten

Det låter banalt, men många glömmer att kolla hur vädret ska bli när de ska lasera terrassen. DEMIDEKK Terrasslasyr torkar snabbt och den nylaserade ytan tål regn redan en timme efter applicering, men du bör ändå kolla väderleksrapporten så du inte blir överraskad av en regnskur under arbetet.

Använd DEMIDEKK Terrassfix när du ska rengöra altanen innan du lägger på terrasslasyren. Den tar bort gammal olja/lasyr, rengör och bleker.

Så laserar du terrassen – bli expert på 60 sekunder

Se fler så-gör-du filmer om målning utomhus här. 

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Ny färgkarta för terrasslasyr!

Vi önskar oss vackra uterum för långa ljusa dagar utomhus! I vår nya färgkarta för terrasslasyr hittar du vackra lasyrfärger, som…

När innelivet flyttar ut – färgsättning av terrassen

När våren och värmen kommer flyttar innelivet ut. Vi kan äntligen inreda uteplatsen och göra oss redo för ännu en…

Enkelt att ändra färg på terrassen

Nya DEMIDEKK Terrassfix gör det enkelt att ändra färg på altanen. Den här altanen är laserad med en av säsongens…

Ska du lasera terrassen? Här får du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Härligt. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vad man ska tänka på när man…

Så här laserar du terrassen

Är det dags att lasera terrassen, men vet inte hur man gör? Vi hjälper dig! Följ vår steg-för-steg guide för…

Vackra terrasslasyrkulörer till altanen

För att vi ska kunna njuta av sommaren på terrassen, måste vi säkerställa att träet är skyddat mot allt från…

Go to top