Ska du lasera altanen? Här får du svar på vanliga frågor
Längtar du efter middagar utomhus? Vi också! Ett smart tips är att börja behandla och lasera altanen eller terrassen redan under våren, så är den redo för utelivet så fort vädret tillåter. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vad man ska tänka på när man laserar sin altan eller terrass. Kolla in svaren nedan!
Bilden ovan: Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90029 Naturligt Silvergrå.
Varför ska man lasera altanen? Vilka fördelar har det?
Terrasslasyr är en speciallasyr för impregnerat trä (terrasser, möbler m.m.). Fördelen med terrasslasyr är att det framhäver och bevarar träets naturliga, fina utseende. DEMIDEKK Terrasslasyr är baserad på högkvalitativ alkydolja och den färgade behandlingen skyddar effektivt mot sprickbildning, solens nedbrytning och fukt i upp till 3 år med bara en strykning. Den innehåller också filmkonserverande medel som effektivt minskar risken för beväxning av svartmögel och alger.
Med en terrasslasyr kan man välja att färgsätta altanen på ett unikt sätt. Ena gången vill man kanske ha ett vackert silvergrått altangolv och nästa gång kanske man vill ha en dämpad brun kulör som påminner om ädelträ. Möjligheterna är oändliga. Vid kulörbyte kan den gamla terrasslasyren enkelt tvättas av med DEMIDEKK Terrassfix och ny terrasslasyr i önskad kulör appliceras. Läs också: Fem skäl att lasera altanen.
Terrasslasyr framhäver och bevarar träets naturliga, fina utseende. Altanen på bilden är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 90002 Gråsvart.
Vilken slags lasyr ska man använda på altanen?
Vi rekommenderar DEMIDEKK Terrasslasyr till altanen. Om man har laserat eller oljat terrassen tidigare rekommenderar vi att man använder DEMIDEKK Terrassfix först.
Fint med ljus och neutral färgskala! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 9074 Nordiskt Trä.
- Vackra kulörer och lång hållbarhet
- Hämmar beväxning på ytan
- Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
- Motverkar sprickbildning
- Avlägsnar gammal lasyr
- Rengör och gör träet ljusare
- Gör det enkelt att byta kulör
- 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker
Vad är skillnaden mellan olja och lasyr?
Olja är i regel en klar behandling. Lasyr är pigmenterat och finns i många fina kulörer. DEMIDEKK Terraslasyr har upp till tre års underhållsintervall, medan olja kräver underhåll varje år. Därför rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr. Få mer inspiration här.
Vad ska jag tänka på när jag applicerar terrasslasyren?
Terrasslasyr tränger in olika i träet runt kvistar och mjukare delar av virket. Det ger ett vackert spel i kulörerna, men slits snabbare där det inte har trängt in lika mycket. Vid applicering är det viktigt att träet suger åt sig produkten och att överskottet torkas av med en luddfri trasa. Då håller behandlingen längre. Läs mer om hur du kan undvika vanliga misstag här.
Endast en strykning terrasslasyr räcker – det ska inte bilda en film. Här är altanen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr JOTUN 9072 Naturgrå.
Här hade vi kunnat sitta länge och njuta! Detta mörka, robusta utseende får du med en strykning DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 90002 Gråsvart.
När bör man göra det med tanke på årstid och väder?
Undvik att lasera i direkt solljus och fuktigt väder och vid låga temperaturer. Kom ihåg att det kan vara problem med dagg efter låga temperaturer på natten på våren och hösten. Lasyren måste vara torr innan den utsätts för fukt. Underlagstemperaturen ska vara minst +10 °C.
Mysig uteplats. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90028 Jotun Skuggbrun och fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt i 7053 Lärdal, sittrutan i 7653 Stockholmsgrön.
Hur lång tid tar det innan man kan använda uteplatsen?
Om det är torrt och varmt väder ute bör man kunna inviga uteplatsen efter ungefär ett dygn.
En nylaserad altan som är redo för utelivet! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity JOTUN 1105 Villavit.
Jag har nytt tryckimpregnerat virke på altanen, när kan detta laseras?
Nytt tryckimpregnerat virke kan vara för blött för att behandla omgående. Enklast är att kontrollera det med en fuktmätare. När virket har en fukthalt på 18% eller lägre bör det behandlas snarast möjligt för att säkra att det är friskt, icke nedbrutet virke som laseras eller oljas. Om virket är mycket blött vid montering tar det ca. 6 veckor innan det är torrt och kan behandlas. Om träet har stått mer än 8 veckor innan behandling är det viktigt att tvätta ytan med DEMIDEKK Terrassfix för att få ett rent och fast bundet underlag att behandla.