Fem skäl att lasera altanen

Fem skäl att lasera altanen

Nu längtar vi till sköna vårdagar och sena sommarkvällar på uteplatsen. Och det blir ju så mycket härligare med en nylaserad altan! Här kan du läsa om fem konkreta anledningar till varför det är viktigt att lasera altanen.

Bilden ovan: Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90003 Gråsvart och fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart.

1. Lasyren skyddar träet och förlänger altanens livslängd

DEMIDEKK Terrasslasyr är en speciallasyr för impregnerat trä (altan, utemöbler m.m.) som framhäver och bevarar träets naturliga, fina utseende. Tack vare den högkvalitativa alkydoljan som terrasslasyren är baserad på, räcker en strykning på altanen för att effektivt skydda mot sprickbildning, fukt och solens nedbrytning i upp till 3 år. Ett hållbart och tidsbesparande alternativ helt enkelt!

Behandla och lasera altanen. Altan och spaljé är laserade med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå.Altan och spaljé är laserade med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå.

– Genom att mätta träet med högkvalitativ alkydolja minskas fuktupptagningen i virket. Trä som suger upp mycket fukt sväller kraftigt – för att sedan krympa när det torkar. Stora rörelser i träet gör på sikt att träet blir utarmat och spricker. Trä som behandlas med DEMIDEKK Terrasslasyr är vattenavvisande och spricker därför inte, förklarar Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun.

Behandla och lasera altanen. En strykning DEMIDEKK Terrasslasyr är vattenavvisande och skyddar effektivt mot fukt i upp till tre år. Här är altanen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9000 Terrassbrun.En strykning DEMIDEKK Terrasslasyr är vattenavvisande och skyddar effektivt mot fukt i upp till tre år. Här är altanen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9000 Terrassbrun.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr – vackra färger och lång hållbarhet
 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

2. Du kan skapa ditt eget uttryck

Med en terrasslasyr kan du välja att färgsätta altanen och uteplatsen på ditt unika sätt och måla om när du vill testa något nytt. Ena året vill du kanske ha ett vackert silvergrått golv, medan du nästa år vill måla om altanen i en dämpad brun kulör som liknar ädelträ. Eller vill du hellre att altanen ska påminna om till exempel lärk, teak eller mahogny? Det finns oändliga möjligheter!

Behandla och lasera altanen. Så snyggt med grön fasad mot gråbrun altan! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90028 Jotun Skuggbrun och fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt i 7053 Lärdal, sittrutan i 7653 Stockholmsgrön.Så snyggt med grön fasad mot gråbrun altan! Detta utseende kan du få genom att lasera altangolvet med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90028 Jotun Skuggbrun och måla fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt i 7053 Lärdal och sittrutan i 7653 Stockholmsgrön.

När du vill byta färg kan den gamla terrasslasyren enkelt tvättas av med DEMIDEKK Terrassfix. Sedan applicerar du en ny terrasslasyr i önskad kulör. Läs mer om hur du laserar altanen steg för steg.

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

Använd DEMIDEKK Terrassfix för lång hållbarhet
 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker

Behandla och lasera altanen. Kanske föredrar du en ljusgrå altan? Lasera då med 9073 Jotun Skimmergrå. Så fin!Kanske föredrar du en ljusgrå altan? Lasera till exempel i kulören 9073 Jotun Skimmergrå. Så fin!

Det börjar bli mer och mer populärt att bygga större uteplatser eller terrasser att vistas på. Se det då som ett extra rum! Här kan du färgsätta både golv, trappa, utemöbler, utekök, pergola osv utifrån din unika stil. Inspireras av Valerie Aflalos grå pergola här.

Behandla och lasera uteplatsen. Fint med grå pergola och altan tillsammans! Här är golvet laserat med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå, fasaden med JOTUN Drytech Murfärg i 1491 Slipsten och fönsterkarmarna i DEMIDEKK Infinity Details i 9939 Naturligt Svart.Fint med grå pergola och altan tillsammans! Här är golvet laserat med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå, fasaden med JOTUN Drytech Murfärg i 1491 Slipsten och fönsterkarmarna i DEMIDEKK Infinity Details i 9939 Naturligt Svart.

3. Altanen blir mjuk och skön att gå på

Känns altangolvet strävt och flisigt? Det kan du enkelt motverka genom att lasera. Lasyren hjälper nämligen till att skydda träytan mot nedbrytning så att den inte grånar och flisas upp, utan blir mjuk och len att gå på. Var du kanske en av dem som byggde altan under pandemiåren 2020-2021 – då är det hög tid att lasera den nu! Det går faktiskt bra att lasera redan när temperaturen når 10 grader utomhus.

Behandla och lasera altanen. Så len och fin! Här kan man gå barfota utan problem. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90028 Skuggbrun.Så len och fin! Här kan man gå barfota utan problem. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90028 Skuggbrun.

Behandla och lasera trappan. Även trappan är bra att lasera! Visst ser den skön ut att gå på? Här är trappan laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 9710 Terrassgrå.Även trappan är bra att lasera! Visst ser den skön ut att gå på? Använd DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 9710 Terrassgrå för att få din trappa att se ut så här. Läs mer om lasering av trappan här.

4. Enkel applicering och snabb torktid

När du laserar altanen med DEMIDEKK Terrasslasyr räcker det med endast en strykning. Ett vanligt misstag är att lasera för mycket lasyr, men då riskerar det att flaga. Lasyren ska suga in i träet och inte bilda en film. DEMIDEKK Terrasslasyr torkar dessutom extra snabbt – den nylaserade ytan tål regn redan en timme efter applicering. Men du bör ändå kolla väderleksrapporten så du inte blir överraskad av en regnskur under arbetet. Läs mer om hur du undviker de vanligaste terrasstabbarna.

Behandla och lasera altanen. Med DEMIDEKK Terrasslasyr är altanan redo för väta efter bara en timme! Här ser du kulören JOTUN 90002 Gråsvart.Med DEMIDEKK Terrasslasyr är altanan redo för väta efter bara en timme! Här ser du kulören JOTUN 90002 Gråsvart.

Behandla och lasera terrassen. Även redo för vattning av växterna efter en timme! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9072 Naturgrå, fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity 10416 Pärlvit och grundmuren med Drytech Murfärg i 11130 Shade.Även redo för vattning av växterna efter en timme! Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören JOTUN 9072 Naturgrå, fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity 10416 Pärlvit och grundmuren med Drytech Murfärg i 11130 Shade.

5. Hämmar beväxning på ytan

Med vårt växlande väder får altanen utstå en hel del nederbörd och fukt under året. DEMIDEKK Terrasslasyr innehåller därför ett filmkonserverande medel som hämmar beväxning av svartmögel och alger.

– Beväxning av alger och mögel ser inte bara tråkigt ut, det binder också fukt till träet – något som inte är önskvärt. En algbeväxt yta kan dessutom bli väldigt hal därmed riskfylld att gå på. Det är därför viktigt att träytan hålls ren och fin över tid, säger Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun.

Behandla och lasera uteplatsen. Det är ju sådana här växter vi vill pyssla med på vår altan, inte skrapa bort ovälkommna alger och mögel! Här är altanen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9074 Nordiskt Trä.Det är ju sådana här växter vi vill pyssla med på vår altan, inte skrapa bort ovälkommna alger och mögel! Här är altanen laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9074 Nordiskt Trä.

Har du fler tekniska frågor om våra produkter? Kontakta teknisk service via chattfunktionen på startsidan på jotun.se.

Vi på Jotun önskar stort lycka till med laseringen inför utesäsongen!

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr – vackra färger och lång hållbarhet
 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

Använd DEMIDEKK Terrassfix för lång hållbarhet
 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker
Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Gör uteplatsen vårfin med @krickelin

Efter en rejäl uppfräschning av altanen med DEMIDEKK Terrassfix hemma hos Kristin ”@krickelin” Lagerqvist var det dags för den slutliga…

Var med när @krickelin fräschar upp sin altan

Dags att tvätta altanen? Ta del av våra bästa tips och häng med när entreprenören och kreatören Kristin ”@krickelin” Lagerqvist…

Ny exteriörfärgkarta för 2023

Var med och färgsätt hela huset med Jotuns nya exteriörfärgkarta! Hela 72 vackra och tidlösa exteriörkulörer presenteras tillsammans med rekommenderade…

Slipp flisor på trappan och altanen

Visst ser denna trappa väldigt len och skön ut ut? Här är det inga bekymmer att gå barfota, varken för…

Så laserar du altanen steg för steg

När vårkänslorna kommer vill vi börja pyssla om vår uteplats. Plantera växter, ta fram utemöblerna och förbereda grillen. Men glöm…

Undvik terrasstabbarna!

Utomhussäsongen är snart här och det är dags att börja se om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta…

Go to top