Undvik terrasstabbarna!

Sommarsäsongen är snart här och det är dags att pyssla om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta reda på vad som är enklast och ger det bästa resultatet. Då kan det snabbt bli onödigt dyrt och tidskrävande.

Här är de sju vanligaste misstagen du bör undvika:

1. Oljefällan
Många tror att det bästa är att olja altanen. Kanske för att föräldrar och svärföräldrar alltid gjort så? Att olja innebär faktiskt mer arbete än nödvändigt eftersom du behöver olja varje år för att det ska se fint ut. Använd istället terrasslasyr som är enklare och har ett underhållsintervall på upp till tre år. Med terrasslasyr får du dessutom många olika kulörer att välja emellan.

2. Högtrycksdille
Många har investerat i kraftiga och tuffa högtryckssprutor som de gärna vill angripa allt på tomten med, men det är faktiskt inte särskilt smart. Högtryckssprutan kan i många fall vara alldeles för kraftfull för altangolvet. En vanlig trädgårdsslang är ett mycket bättre och skonsammare alternativ.

3. Fel rengöringsmedel
Det är lätt gjort att välja fel så här kommer en enkel tumregel: om du ska lasera – håll dig till terrassrengöring när du gör förarbetet. Låt bli JOTUN 2-i-1 Kraftvask och Mögeldesinfektion eller egna blandningar som t.ex. kaustiksoda och tapetlim. Ska du bara underhållstvätta, använd JOTUN 2-i-1 Husvask och Mögeldesinfektion.

4. Svårjobbade produkter
Det finns många olika produkter på marknaden för behandling av terrasser och altaner. Många gör jobbet krångligare än nödvändigt genom att välja produkter som är besvärliga att arbeta med, eller produkter som kräver flera strykningar. Gör det enkelt – välj en terrasslasyr som bara kräver en strykning, t.ex. DEMIDEKK Terrasslasyr.

Enkelt med rulle. Rulla och torka av överflödig lasyr. Kom ihåg att du bara ska göra en strykning när du jobbar med DEMIDEKK Terrasslasyr.

5. Fel kulörval
Att välja rätt kulör på terrasslasyren är lika viktigt som att välja rätt fasadkulör, eftersom terrassen är med och ramar in huset och skapar en helhet. De nyaste lasyrtyperna finns i många kulörer så ta dig tid att välja den rätta. Har du en kall kulör på huset, t.ex. grått, bör du också välja en grånyans på altanen, som kanske 9073 Skimmergrå (som används på bilden ovan). Har du ett gult eller rött hus är det finare att välja en varmare nyans, t.ex. 9072 Naturgrå. Se fler bilder och kulörer här. Vi rekommenderar att du besöker din närmsta butik för att se lasyrkulörerna i verkligheten eftersom de kan vara svåra att få en korrekt uppfattning av på skärmen. Du kan också beställa färgkarta hem till dig utan kostnad om du hellre vill det.

Den här altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 9073 Skimmergrå.

6. Lasera in sig i ett hörn
Det är lätt gjort att råka lasera in sig själv i ett hörn. Var noga med att börja inifrån och arbeta dig utåt. Börjar du på fel ställe kan du plötsligt upptäcka att du sitter lite illa till – det har hänt många goda män och kvinnor före dig!

7. Glömma kolla väderleksrapporten
Det låter banalt, men många glömmer att kolla hur vädret ska bli när de ska lasera terrassen. Nya DEMIDEKK Terrasslasyr torkar snabbt och den nylaserade ytan tål regn redan en timme efter applicering, men du bör ändå kolla väderleksrapporten så du inte blir överraskad av en regnskur under arbetet.

Använd DEMIDEKK Terrassfix när du ska rengöra altanen innan du lägger på terrasslasyren. Den tar bort gammal olja/lasyr, rengör och bleker.

Så laserar du terrassen – bli expert på 60 sekunder

Se fler så-gör-du filmer om målning utomhus här.