7 fasadfaror att undvika

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är målat med JOTUN 0025 Dalaröd och fönstren med JOTUN 2142 Vestlandsröd. Motsvarande supermatta vackra utseende med suverän kulörhållbarhet får du genom att måla med DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Huset är som regel ditt livs största investering och det mest värdefulla du äger. Röta, svartmögel och färg som flagnar eller bleknar är inget som någon husägare vill råka ut för.

I den här artikeln går vi igenom 7 fasadfaror du som husägare bör undvika och ger dig tips på hur du bäst kan ta hand om och underhålla husets fasad för att undvika obehagliga överraskningar.

Inspektera fasaden

Regelbundet underhåll förlänger fasadens livslängd – inspektera huset årligen och glöm inte hustvätten!

1. Försumma underhållet

Att underhålla husets fasad är något du som husägare bör ta på allvar. Tänk på att skador som beror på bristande underhåll som regel inte täcks av försäkringen. Det kan med andra ord bli dyrt att försumma husets underhåll.

Inspektera fasaden

Ta för vana att i början av varje år inspektera fasaden. Slitage på färgfilmen upptäcks lättast på vassa kanter och släta detaljer, t.ex. på lister eller beklädnad med hyvlade kanter. Kontrollera också kapade ytor noggrant. Flagor och småsprickor är också en indikator. Om den här typen av slitage är genomgående är det dags att måla hela huset/väggen.

Tvätta huset regelbundet

Har fasaden beväxning av mögel eller alger? I underhållet av huset ingår också den årliga hustvätten. Genom att regelbundet tvätta huset avlägsnar du både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning och färgfilmen håller längre. Dessutom får du ett hus som alltid ser rent och fint ut!

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är en rengöring som desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba så kraftigt och algerna kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten. Tvättmedlet kan användas både för årlig underhållstvätt och för att tvätta huset före målning, men tänk på att spädningsförhållandena skiljer sig åt beroende på användningsområde.

 JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion

 • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
 • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
 • Universal tvättmedel för enklare underhåll
 • Långtidsverkande effekt mot beväxning

Läs mer om hur du tvättar huset här. 

Genom att vara noggrann med att inspektera och underhålla huset kan du förlänga färgens livslängd avsevärt. På så sätt sparar du både tid och pengar.

JOTUN 1453 Bomull

Krispigt vitt och vackert! Den här välskötta fasaden är målad med JOTUN 1453 Bomull, fönster med JOTUN 7053 Lärdal

2. Slarva med det viktiga kulörvalet

Slarva inte med det viktiga färgvalet. När du köper färg kostar det mycket att göra om ifall du inte blir nöjd – du ska leva med ditt val av färgnyans länge. Lägg därför ordentligt med tid på att hitta rätt kulör för ditt projekt, oavsett om du ska måla om hela huset, lasera altanen eller bara måla ett staket eller någon detalj.

Färgupplevelsen blir annorlunda utomhus

Tänk på att en färg upplevs helt annorlunda utomhus än inomhus, även om det på pappret är exakt samma färg. Utomhus kommer färgen att upplevas ljusare och mer kulört, alltså se mer färgstark ut. Därför är utomhusfärger ”smutsigare” och mer dämpade på ett kulörprov eller i en färgburk och kan vid en första anblick kännas lite tråkiga.

När man är utomhus kan färg också upplevas kallare än vad den egentligen är. En gul färg kan kännas lite stickig och dra åt grönt om man väljer en kall gul nyans, medan en rosa färg kan dra lite åt lila om det är för mycket rött i den. Väljer du en kritvit färg är risken stor att den skiftar i blått utomhus om den är för kall.

JOTUN 0239 Mellanrosa

Drömmer du om ett rosa hus? Då gäller det att välja rätt nyans. Ovan ser du årets nya kulör JOTUN 0239 Mellanrosa, en klassisk rosa kulör som ger en färgklick till landskapet samtidigt som den är ljus och behaglig. Dörrfodret är målat med JOTUN 1624 Lätthet och dörren med JOTUN 7658 Köpenhamnsgrön

Provmåla alltid innan du väljer kulör

Vi rekommenderar alltid att du provmålar din kulör innan du bestämmer dig – gärna på en större skiva, t.ex ett pallmellanlägg av trä, som du kan flytta runt huset. Betrakta på lite avstånd och se din provmålning i olika ljus.

Med Jotun Kulörprov för utomhusbruk kan du enkelt prova den fasadfärg du har valt på ett mindre område innan du bestämmer dig för att måla hela huset.

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

Ett genomtänkt och harmoniskt färgval är värt att lägga ner tid på. Med DEMIDEKK kommer färgen att hålla i många, många år och då blir det extra viktigt att välja färg med både hjärta och huvud, och bortse från trender. Det viktiga är att du tycker om färgen, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus.

Hjälp med ditt kulörval

Vår senaste färgkarta hjälper dig med färgsättningen genom att presentera rekommenderade färgkombinationer till hela huset. Behöver du professionell hjälp med färgvalet kan du få kostnadsfri hjälp av våra färgexperter genom vår kulörrådgivning.

Genom att noga tänka igenom ditt färgval och välja rätt kulör från början behöver du inte måla om oftare än nödvändigt för att du tröttnat på färgen.

I den här artikeln får du fler tips på hur du kan tänka kring färgsättning av ditt hus. 

JOTUN 10293 Ljus Hampa

När vi ser och upplever färg påverkas vi av alla färger runt omkring. Därför är det viktigt att tänka igenom vad du ser mer när du tittar på ditt hus. Vilka färger har dina grannar på sina hus och vad har du för färg på ditt tak? Harmonisk färgsättning i samklang med naturen: fasad målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa, fönster och detaljer JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder JOTUN 0546 Vika, dörr JOTUN 0745 Grön Umbra, grundmur och trapp JOTUN 1462 Grå Skiffer

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

 DEMIDEKK Performance

DEMIDEKK Performance

 • Effektiv applicering och snabb torktid
 • Långvarigt skydd och väderbeständig
 • Nymålat utseende länge

3. Inte skydda huset mot beväxning, fukt och röta

Huset är din viktigaste ägodel. Att måla om det är ett stort projekt och innan du sätter igång att måla är det viktigt att välja en färg som verkligen skyddar huset bra och länge.

Skydd mot fukt och röta

Fukt och röta i träfasaden är alla husägares största skräck. Vi ser en utveckling mot mer extremt väder och det ställer ständigt högre krav på färgen. Det är därför viktigt att välja en färg som har goda vattenavvisande egenskaper, så att fukt hindras från att tränga in i träpanelen. När du grundmålar bart trä med JOTUN VISIR Oljegrunning Pigmentert och väljer att måla med färg från DEMIDEKK håller sig träet torrt, även på utsatta ställen som vindskivor, ändträ och knutar.

 VISIR Oljegrunning Pigmentert

VISIR Oljegrunning Pigmentert

 • Dokumenterad effekt mot röta (KemI bekämpningsmedel klass 2 och 3, regnr: 5051
 • Pigmentering som skyddar träet mot UV-ljus

Skydd mot alger och mögelbeväxning

Ett allt fuktigare klimat gör också att träpaneler är mer utsatta för alger och mögelbeväxning än någonsin tidigare. Både fukt och smuts utgör en grogrund för alger och mögel och det är inte någon vacker syn när det börjar växa på fasaden. Det är därför viktigt att välja en fasadfärg som skyddar ditt hus mot beväxning.

Jotun 1001 Eggvit

Vitt och vackert, utan påväxt av alger eller svartmögel. DEMIDEKK skyddar ditt hus mot fukt, röta och beväxning. Fasaden på bilden är målad med JOTUN 1001 Eggvit. Dörren i JOTUN 9938 Naturligt Svart, grundmuren i JOTUN 1877 Vallmofrö. Altanen laserar du med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9073 Skimmergrå

DEMIDEKK-serien innehåller effektiva biocider som skyddar ditt hus mot beväxning. Flera av fasadfärgerna från DEMIDEKK är också självrengörande – vilket innebär att de har en smutsavvisande yta som gör att smuts och pollen inte fäster på färgfilmen. Det gör i sin tur också att risken för beväxning av svartmögel och alger minskar.

Läs mer om självrengörande färg här.

JOTUN 2746 Mörk Rubin

Röda kulörer är särskilt känsliga för nedbrytning av solljuset. Se till att du väljer en utomhusfärg med överlägsen glans- och kulörhållbarhet – som DEMIDEKK Infinity. Fasad målad i JOTUN 2746 Mörk Rubin. Terrass laserad med 90029 Naturligt Silvergrå

Glans- och kulörhållbarhet

Kanske har du någon gång varit med om att färgen på ditt hus börjat mattas av redan efter ett par år? Det är även viktigt att välja en färg som bevarar sitt utseende över tid. Vår bästa utomhusfärg någonsin, DEMIDEKK Infinity, testas i Florida där färgen blir utsatt för starkt solljus, för att testa kulör- och glanshållbarhet i en extrem miljö. Allt för att vara säker på att kulören inte ändrar färg eller bryts ner av solljuset och att färgen inte mattas av i förtid.

En färg som håller glans och kulör är helt enkelt en färg som håller ditt hus vackert länge.

Svårt att veta vilken DEMIDEKK-produkt som passar dig? Bilden nedan ger dig vägledning. Du kan också chatta med våra tekniska experter på jotun.se (chattrutan dyker upp längst ner till höger på skärmen) så hjälper de dig!

Välj kvalitetsfärg från DEMIDEKK

Se mer om Jotuns omfattande färgtester:

4. Inte tänka på miljön

Vi har alla en viktig roll att spela för att skapa en mer hållbar framtid och vi behöver tänka på miljön i allt vi gör. Att underhålla husets fasad är en bra investering för att få den att hålla så länge som möjligt och därigenom skona miljön. Att måla om oftare sliter mer på miljön – så det bästa du kan göra för att tänka hållbart är att välja en färg som håller riktigt länge.

Det är även viktigt att välja en miljömärkt utomhusfärg. Alla fasadfärger från DEMIDEKK är miljömärkta med Svanen. Förutom att färgen måste vara vattenburen ställs det höga miljö- och kvalitetskrav för att en produkt ska få märkas med Svanen. Bland annat finns det hårda krav när det gäller skydd mot beväxning, avflagning och kulörbeständighet. Färgen får inte heller innehålla ämnen som är allergiframkallande eller hormonstörande och får inte innehålla tungmetaller. Det ställs också krav på hur mycket en färg får emittera.

När du är klar med målarjobbet är det viktigt att du tar ansvar för både färgrester, emballage och verktyg. Våra nyare DEMIDEKK-förpackningar har minst 60% återvunnen plats i burken. Självklart är de också återvinningsbara.

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

 DEMIDEKK Performance

DEMIDEKK Performance

 • Effektiv applicering och snabb torktid
 • Långvarigt skydd och väderbeständig
 • Nymålat utseende länge

Här får du fler konkreta tips på hur du kan tänka hållbart när du ska måla om huset – både före, under och efter målarjobbet. 

Välj en färg av hög kvalitet som håller länge. Det sparar både din plånbok och miljön att det dröjer länge tills du behöver måla om nästa gång.

JOTUN 1434 Labrador

Tänk på miljön när du målar! Att ge trädgårdsmöblerna ny färg istället för att köpa nya är också ett bra sätt att tänka hållbart. Fasad målad i JOTUN 1434 Labrador, trädgårdsbänk i JOTUN 1124 Skagengul. Till detaljerna använder du med fördel DEMIDEKK Infinity Details

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

5. Dålig planering av målarjobbet

Se till att planera målarjobbet ordentligt så får du ett bättre slutresultat. Det är lite sent att komma på i slutet av oktober att du behöver måla huset – vår eller sommar är den idealiska tiden. Ju torrare väder, desto kortare torktid för färgen. Undvik dock att måla i direkt solljus.

Det behöver vara minst 5 plusgrader ute dygnet runt, helst lite mer, och väderleken bör vara torr och stabil. Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18% och särskilt om du målar under vår och höst kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare. Du kan ofta låna fuktmätare i din färgaffär.

Räkna på färgåtgången

Räkna också ordentligt på hur mycket färg du behöver. Under respektive DEMIDEKK-produkt på jotun.se hittar du en räknare som hjälper dig att kalkylera färgåtgång. Köp bara så mycket färg som du behöver – det sparar både dina pengar och vår planet. Har du varit lite för snål i beräkningen kan du alltid komplettera med ytterligare en burk i rätt storlek mot slutet av målarjobbet. Jotuns utomhusfärger finns i många olika storlekar, från vårt kulörprov exteriör på 0,5 liter till 10-litershinkar, så det finns ingen anledning att stå med en massa färgrester i onödan när jobbet är klart.

JOTUN 1124 Skagengul

Planera målarjobbet ordentligt och välj en färg som håller länge. För längsta hållbarhet målar du med DEMIDEKK Infinity eller DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fasad målad med JOTUN 1124 Skagengul, fönster JOTUN 1453 Bomull, altan JOTUN 90028 Skuggbrun och grundmur JOTUN 1491 Slipsten.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

6. Fuska med förarbetet

Många tycker att förarbetet är tråkigt och slarvar för att snabbare komma i gång med själva målningen. Och visst är det roligare med själva målarjobbet – resultatet syns ju direkt! Men för att färgen ska hålla länge är det viktigt att göra ett grundligt jobb med förarbetet. Träet ska vara rent, fast och torrt.

Tvätta huset före målning

Det första du bör göra är att tvätta huset ordentligt, för att inte få med levande mögelsporer i färgen när du målar. Dagens fasadfärger innehåller mindre hälsovådliga mögelskydd och det är därför viktigt att följa instruktionerna noggrant och inte slarva med tvätten, för då kan möglet växa upp igenom färgen. Smuts i underlaget ger också sämre vidhäftning (tänk på smutsen som mjölet på bakbordet).

Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun Sverige varnar för en stor fara när det gäller förarbetet:

– Använd fasadtvättmedel – inte såpa eller diskmedel! Det kan inte nog betonas. Dels är de för milda, dels är de mycket svåra att skölja av ordentligt, vilket gör att färgen inte fäster. Ett tvättmedel som är gjort för att tvätta fasaden med före målning, som JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, är dessutom bättre för miljön, då det är gjort för att brytas ner biologiskt, säger hon.

Använd fasadtvättmedel – inte såpa eller diskmedel! Det kan inte nog betonas.

 Kraftvask 3-i-1

Kraftvask 3-i-1

 • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
 • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
 • Universal tvättmedel för enklare underhåll
 • Långtidsverkande effekt mot beväxning

Tvätta huset ordentligt med fasadtvättmedel avsett för ändamålet innan du målar. 

Grundmåla bart trä

Glöm inte heller att grundmåla. Har du en fasad som är målad tidigare räcker det att grunda bart trä. Sitter den gamla färgen ordentligt finns det ingen anledning att grundmåla igen. Har du däremot flagor, sprickor eller andra skador i färgen på huset är det viktigt att ägna dessa ställen extra uppmärksamhet. Försök att hitta och reparera orsaken till varför skadorna uppstår just där innan du målar om. Skadade ytor måste därefter lagas. Skrapa bort allt som sitter löst och grundmåla med JOTUN VISIR Oljegrunning Pigmentert* på det bara träverket innan du målar om huset.

– Sitter färgen dåligt innan är jobbet ogjort, då fäster inte färgen ändå, säger Karin Mattsson.

 VISIR Oljegrunning Pigmentert

VISIR Oljegrunning Pigmentert

 • Dokumenterad effekt mot röta (KemI bekämpningsmedel klass 2 och 3, regnr: 5051
 • Pigmentering som skyddar träet mot UV-ljus

JOTUN 1141 Natural Beige

Ett grundligt förarbete ger ett bra slutresultat. Fasad målad med JOTUN 1141 Natural Beige, fönster och detaljer JOTUN 1371 Froströk, altan JOTUN 90028 Skuggbrun. För motsvarande utseende som på bilden målar du huset med DEMIDEKK Infinity Pure Matt, som ger ett supermatt, vackert utseende. Altanen laserar du med DEMIDEKK Terrasslasyr. 

7. Slarva med målningen

Första strykningen av fasaden brukar vara rolig – det syns verkligen skillnad! Dagens färger täcker ofta bra redan med första strykningen och det kan vara lätt att tänka att den tråkiga andra strykningen inte behövs. Men låt dig inte luras – det är andra strykningen som verkligen fyller upp och ger en tillräckligt tjock färgfilm för att skydda huset ordentligt.

– Underhållsintervallet blir minst halverat, ofta ännu sämre, om du bara målar en gång, säger Karin Mattsson, Technical Service Manager på Jotun Sverige. – Skyddet mot mögel blir också sämre då koncentrationen av mögelskyddande ämnen blir för litet.

Hoppa inte över andra strykningen – du har ju ändå gjort allt förarbete. Dessutom blir miljöpåverkan större om du målar oftare.

Tänk också på att använda en pensel av god kvalitet och att lägga på ordentligt med färg för att få ett tillräckligt tjockt lager som täcker. DEMIDEKK-produkterna har en krämig konsistens som inte droppar och sölar även om du mättar penseln ordentligt med färg.

Huset är din viktigaste ägodel. Försumma inte underhållet – och välj en färg som verkligen skyddar huset bra och länge.

JOTUN 5556 Nordic Blue

Dämpade gråblå toner är delikata, unika och tidlösa. Fasad målad med JOTUN 5556 Nordic Blue. 

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

 DEMIDEKK Performance

DEMIDEKK Performance

 • Effektiv applicering och snabb torktid
 • Långvarigt skydd och väderbeständig
 • Nymålat utseende länge
Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Nu lanserar vi en helt ny färgkarta för 2024 med massor av vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och…

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Go to top