Tänk på miljön när du målar utomhus

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar ditt målningsprojekt, både när det gäller färg- och kulörval. När du sedan är klar med målarjobbet är det viktigt att du tar ansvar för både färgrester, emballage och verktyg. Här får du våra bästa tips på hur du kan tänka på miljön när du ska måla om huset.

Grönt är skönt – fasaden på bilden ovan är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 7653 Stockholmsgrön. Den putsade väggen i bakgrunden och grundmuren är målad med JOTUN DryTech Murfärg i JOTUN 1024 Tidlös och läväggen har fått kulören JOTUN 7053 Lärdal, även den är målad med DEMIDEKK Infinity

FÖRE:

Planera ditt målarjobb innan du startar

Först och främst – köp bara så mycket färg som du behöver. Det sparar både dina pengar och vår planet. Har du varit lite för snål i beräkningen kan du alltid komplettera med ytterligare en burk i rätt storlek mot slutet av målarjobbet. Jotuns utomhusfärger finns i många olika storlekar, från vårt kulörprov exteriör på 0,5 liter till 10-litershinkar, så det finns ingen anledning att stå med en massa färgrester i onödan när jobbet är klart.

Välj en färg som håller länge

Något av det viktigaste när det gäller att tänka hållbarhet vid målning utomhus är att välja en färg av hög kvalitet som håller länge. Det sparar både din plånbok och miljön att det dröjer länge tills du behöver måla om nästa gång.

Jotun lägger stora resurser på att utveckla färg som ska tåla det tuffa skandinaviska klimatet. Färgtesterna bygger på över 90 års erfarenhet av färg till trähus i Skandinavien. Vi har ett av Europas största färglaboratorier och ett flertal teststationer på utsatta platser som exponerar färgen för hårda tester.Tänk på miljön när du målar om husetDEMIDEKK Infinity är testad för att klara vårt kärva skandinaviska klimat och utsatta lägen. Huset är målat i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart.

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa fasadfärg någonsin. Teknologin bakom färgen är helt ny och patentsökt och när du väljer att måla med DEMIDEKK Infinity kan du vara säker på att få en färg som skyddar huset bra och länge.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

Lägg tid på det viktiga kulörvalet

Lägg också tid på att hitta rätt kulör för ditt projekt, oavsett om du ska måla om hela huset, lasera altanen eller bara måla ett staket eller någon detalj. Genom att noga tänka igenom ditt färgval och välja rätt kulör från början behöver du inte måla om oftare än nödvändigt för att du tröttnat på färgen.Tänk på miljön när du målar fasadenGör ett hållbart kulörval och välj en färg du kan leva med länge. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1939 Sandbeige. Fönster och fönsterkarmar har fått kulörerna JOTUN 1284 Svolvär och JOTUN 10254 Brun Jord och den röda bänken i 20118 Amber Red – allt målat med DEMIDEKK Infinity Details. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90028 Skuggbrun

Ett genomtänkt och harmoniskt färgval är värt att lägga ner tid på. Med DEMIDEKK Infinity kommer färgen att hålla i många, många år och då blir det extra viktigt att välja färg med både hjärta och huvud, och bortse från trender. Det viktiga är att du tycker om färgen, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus.

Husets fasad ska gärna harmoniera med kulören på fönster, dörrar, detaljer, grundmur, terrass och uteplats. Vår senaste färgkarta hjälper dig med färgsättningen genom att presentera rekommenderade färgkombinationer till hela huset. Provmåla gärna på en lös bräda utomhus som du kan flytta runt och se hur den ser ut i olika ljus och ihop med omgivningarna och andra kulörer på huset.

Här får du tips på hur du ska tänka för att göra ett hållbart kulörval som du kan trivas med länge.

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

Visste du att du kan få kostnadsfria kulörråd direkt från våra färgexperter?

Välj en miljömärkt utomhusfärg

Det är även viktigt att välja en miljömärkt utomhusfärg. DEMIDEKK Infinity är miljömärkt med Svanen. Förutom att färgen måste vara vattenburen ställs det höga miljö- och kvalitetskrav för att en produkt ska få märkas med Svanen. Bland annat finns det hårda krav när det gäller skydd mot beväxning, avflagning och kulörbeständighet. Färgen får inte heller innehålla ämnen som är allergiframkallande eller hormonstörande och får inte innehålla tungmetaller. Det ställs också krav på hur mycket en färg får emittera och där ligger DEMIDEKK Infinity väl under de uppsatta gränsvärdena.

Miljömärkt fasadfärg

UNDER:

Tvätta fasaden så håller färgen längre

Många tycker att förarbetet är tråkigt och slarvar för att snabbare komma i gång med själva målningen. Och visst är det roligare med själva målarjobbet – resultatet syns ju direkt! Men för att färgen ska hålla länge är det viktigt att göra ett grundligt jobb med förarbetet. Träet ska vara rent, fast och torrt.

Det första du bör göra är att tvätta huset ordentligt, för att inte få med levande mögelsporer i färgen när du målar. Dagens fasadfärger innehåller mindre hälsovådliga mögelskydd och det är därför viktigt att följa instruktionerna noggrant och inte slarva med tvätten.

Måla hållbart - JOTUN 1105 VillavitGenom att regelbundet tvätta huset avlägsnar du både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning. Det här huset har målats med den självrengörande färgen DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 1105 Villavit. Bänken är målad i JOTUN 8413 Herrgårdsgrön.

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion är en rengöring som avlägsnar och desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba så kraftigt och algerna kan i regel sköljas av med rent vatten. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten.

 Kraftvask 3-i-1

Kraftvask 3-i-1

 • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
 • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
 • Universal tvättmedel för enklare underhåll
 • Långtidsverkande effekt mot beväxning

Här kan du läsa mer om hur du tvättar fasaden

Hur viktigt är det att grundmåla?

För att färgen ska hålla så länge som möjligt behöver bart trä grundmålas för att hålla fasaden torr och skyddad.

Har du en fasad som är målad tidigare räcker det att grunda bart trä. Sitter den gamla färgen ordentligt finns det ingen anledning att grundmåla igen. Har du däremot flagor, sprickor eller andra skador i färgen på huset är det viktigt att ägna dessa ställen extra uppmärksamhet. Försök att hitta och reparera orsaken till varför skadorna uppstår just där innan du målar om. Skadade ytor måste därefter lagas. Skrapa bort allt som sitter löst och grundmåla med JOTUN VISIR Oljegrunning Pigmentert* på det bara träverket innan du målar om huset.

Måla hållbartFör att få ett hållbart resultat måste skadade ytor lagas och grundmålas innan du målar om huset. 

Har du ny panel ska den behandlas omedelbart eller senast inom 4 veckor med VISIR Oljegrunning Pigmentert*. Tänk på att behandla ändträet extra noga med 3–4 strykningar vått-i-vått, dvs. utan att oljan får torka mellan strykningarna. Det ger en bättre försegling av ändträet, minskar fuktupptagningen och minimerar risken för rötskador.

 VISIR Oljegrunning Pigmentert

VISIR Oljegrunning Pigmentert

 • Dokumenterad effekt mot röta (KemI bekämpningsmedel klass 2 och 3, regnr: 5052 och 5051
 • Pigmentering som skyddar träet mot UV-ljus

VISIR är en grundning med högt innehåll av olja och extra god inträngning. Den innehåller alkydoljor som utvecklats speciellt med tanke på grundning av trä utomhus. Den unika penetrationsförmågan reducerar fuktupptagningen och minimerar risken för svamp- och rötskador. VISIR skall övermålas snarast möjligt, men senast inom en månad.

* DOKUMENTERAT SKYDD MOT SVAMP- OCH RÖTORGANISMER (KEMI REGNR: 5051).
Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten eller produktinformationen före användning.

Fler hållbara tips under målningsarbetet

Fuktkvoten i träet skall inte överstiga 18% och särskilt om du målar under vår och höst kan det vara bra att kontrollera detta extra noga med hjälp av en fuktmätare. Du kan ofta låna fuktmätare i din färgaffär.

Tänk också på att lägga på ordentligt med färg för att få ett tillräckligt tjockt lager som täcker. DEMIDEKK Infinity har en krämig konsistens som inte droppar och sölar även om du mättar penseln ordentligt med färg.

Hantera penslar och verktyg enligt instruktionerna nedan – och tänk också på att målningsarbetet ska vara hållbart för dig! En byggnadsställning eller skylift är betydligt säkrare och ger en bättre arbetsställning än att försöka stå på en stege. Det är också viktigt att färgen är lättstruken så att du inte behöver använda mer kraft än nödvändigt för att stryka ut den – och det är förstås DEMIDEKK Infinity!

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

EFTER:

Viktig information – Färgrester får INTE sköljas ner i avloppet. Färghinkar ska lämnas in hos närmaste återvinningsstation och sorteras som specialavfall. Vattenburen färg ska hanteras på samma sätt och får därför inte spolas ner i avloppet. På baksidan av färghinken och i våra tekniska datablad hittar du information om hur du ska rengöra verktygen, och hur du hanterar avfallet av färgen.

Tips på användning av färgrester

Har du mycket färg kvar från ditt måleriprojekt? Ta vara på färgen till ett senare tillfälle. Den kan vara bra att ha om du t.ex sätter upp en liten lekstuga, en friggebod eller ett staket. Du kan också använda färgen om du bygger till huset eller om du behöver göra en ny strykning tidigare på en särskilt utsatt del av fasaden.

Kan någon annan ha nytta av din överblivna färg? Kanske kan du ge bort färg till vänner, familj eller grannen och samtidigt komma med härlig inspiration som kan skapa en vacker förändring.

Tänk på miljön när du målarFörslag på användning av färgrester – en snygg pergola! Fasaden på bilden är målad med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i JOTUN 1378 Kontur, pergolan i JOTUN 7658 Köpenhamnsgrön och altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9805 Sotad Svart

Så hanterar du emballaget – med eller utan färgrester

Vissa kommuner har olika riktlinjer om hur färgrester ska hanteras, men majoriteten ser det som specialavfall. Läs mer hos din lokala återvinningscentral hur de kategoriserar avfallet.

När det gäller tomma färgburkar gäller följande:

 • Tomma och torra färghinkar i metall ska du lämna in på återvinningsstation.
 • Tomma och torra färghinkar i plast ska sorteras som plastavfall och lämnas in på återvinningsstation.

Ofta blir det ett tunt och torrt lager med färg i botten av emballaget, men om du kan hålla färghinken upp och ner utan att färgen rinner ut är den tom nog.

Råd för återanvändning av verktyg

Du kan givetvis återanvända dina målarpenslar till nästa målerijobb. För att kunna göra det krävs att du tar vara på och rengör verktygen ordentligt efter att jobbet är klart. För att minimera utsläppet av färg i miljön rekommenderar vi att du följer dessa råd vid rengöring av penslar/roller efter användning:

 • Försök att minimera färgen som finns på verktygen och överför det i färghinken innan rengöringen påbörjas.
 • Använd papper eller en torr trasa, så att det är minsta möjliga överflöd av färg på penseln före rengöring. Pappret eller trasan ska kastas i restavfall.
 • Rengör ALDRIG verktygen i rinnande vatten. Använd istället en vattenbehållare med varmt vatten i ca. 40 °C.
 • Låt penseln ligga i vattnet i två timmar.
 • Större penslar och rollers kan behöva mer än en tvätt.
 • Ta ut penseln från behållaren och torka av den ordentligt med papper eller en torr trasa.
 • Vatten med målarrester betraktas som kemiskt avfall från hushåll och ska lämnas in på återvinningscentral eller en kommunal avfallsanläggning.

Måla hållbartTa hand om penslar och andra verktyg så att du kan återanvända dem till nästa projekt – använd JOTUN penseltvätt för rengöring. 

Förvaring av färg, penslar och roller

 • När du plockar undan och ska förvara dina penslar och rollers är det viktigt att de är rena, fria från färgrester och torra.
 • Det är smart att förvara rollers och penslar i en tätförsluten plastpåse.
 • Förvara penslar liggandes, hängandes eller stående med borsten uppåt.
 • Förvara överbliven färg i färgburkarna, frostfritt och skyddat från solljus.

JOTUN Penseltvätt

Om du låter verktygen ligga i penseltvätt så kommer färgresterna att lösas upp. Penseltvätt är ett effektivt rengöringsmedel för alla typer av måleriverktyg, och som löser upp färgen så att du behöver mindre vatten. Kom ihåg att penseltvätt med färgrester måste återvinnas på en återvinningscentral eller kommunal avfallsanläggning, då detta betraktas som kemiskt avfall.

Läs mer om JOTUN Penseltvätt här.

Måla miljövänligtFasad målad med DEMIDEKK Infinity i JOTUN 1082 Pärlgrå, fönster målade med DEMIDEKK Infinity Details i JOTUN 1453 Bomull och altan laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9072 Naturgrå 

Tänk på miljön genom att planera ditt färgprojekt noggrant! Om du är noggrann med att inspektera, underhålla och regelbundet tvätta huset kan du förlänga färgens livslängd avsevärt. På så sätt sparar du både miljö, tid och pengar!

Har du frågor kan du kontakta våra färgexperter via chatten på hemsidan.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

(*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Ge de gamla trädgårdsmöblerna nytt liv

Visst skulle det kännas bättre att ge nytt liv åt de gamla trädgårdsmöblerna istället för att köpa nya? Med några…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla sitt hus i en grå eller svart nyans är populärt. I detta inlägget kan du inspireras och få…

Midsommar i skärgårdsvillan

Vem drömmer inte om en traditionell midsommar i skärgården? Fasaden på den här vackra skärgårdsvillan är målad i JOTUN 7653…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Go to top