Färgguide till fönstren

Färgguide till fönstren

Kom ihåg att fönstren är husets ögon. Välj en färg till fönsterkarmarna som passar färgen på själva huset och ge fasaden ett lyft. Om du målar fönstren med DEMIDEKK Ultimate Fönster skyddar du detaljerna på huset i många år! Se vår färgguide längre ner.

DEMIDEKK Ultimate Varmgrå

Här är väggen målad i JOTUN 0394 Varmgrå och fönsterkarmarna i JOTUN 1624 Lätthet.

Husets vackra detaljer

Ljusa fönsterkarmar skapar en illusion av mindre fönster, medan en mörkare inramning skapar en illusion av större fönster. Fönstren är husets ”ögon”. De uppfattas oftast som svarta ytor.

Oavsett vilken färg du väljer är det viktigt att den anpassas efter fasadens färg. De måste samspela för att skapa en fin harmoni. Ju större kontrasten är mellan fasadens färg och detaljerna på huset, desto mer lyfter du fram detaljen. På så sätt kan du både dölja och framhäva detaljer på husets fasad. I den nya digitala färgkartan för utomhuskulörer hittar du många bra förslag på hur du färgsätter huset och fönstren.

Jotun måla fönster

Här är det målat med 8413 Herrgårdsgrön. Fönster: JOTUN 10416 Pärlvit, mur: JOTUN PREMIUM MUR 1402 Canvas (Foto: Trivselshus)

Varför behöver man en speciell färg till husets detaljer?

Det beror på att fönster, dörrar, vindskivor, balkongräcken, trädgårdsmöbler och andra utvändiga detaljer som t.ex. utskärningar, snickarglädje eller liknande ofta är gjorda av hyvlat trä och kräver extra egenskaper från en färg, som till exempel god utflytningsförmåga. Dessutom är det viktigt att färg som används på fönster och dörrar inte klibbar. Därför har Jotun utvecklat specialfärger som DEMIDEKK Ultimate Fönster för detaljer.

 DEMIDEKK Ultimate Fönster

DEMIDEKK Ultimate Fönster

  • Mycket långa underhållsintervaller
  • Suverän glans och kulörstabilitet
  • Mycket fin finish och snabb torktid
  • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Färgguide

Genom att måla några detaljer på huset, som t.ex. fönstren eller ytterdörren, kan du få en helt ny stil på ditt hus. Här är en liten guide som visar hur olika färgsättning av fönsterkarmarna ändrar husets karaktär.

DEMIDEKK Ultimate Fönster

Ljusa fönsterkarmar på ljusa väggar avgränsar glasytan och får fönstren att se mindre ut. Vägg: JOTUN 10784 Skuggvit. Fönster: JOTUN 1624 Lätthet, mur: JOTUN PREMIUM MUR; 1638 Horisont (fotot är färgjusterat digitalt).

Fönster målade med DEMIDEKK Ultimate Fönster

Mörka fönsterkarmar på ljusa väggar får fönstren att verka större. Vägg: JOTUN 1105 Villavit. Fönster: JOTUN 8413 Herrgårdsgrön, mur: JOTUN PREMIUM MUR; 1402 CANVAS (fotot är färgjusterat digitalt).

DEMIDEKK Ultimate Fönster Labrador

Mörka karmar på mörka väggar minskar kontrasten. Vägg: JOTUN 1434 Labrador, Fönster: JOTUN 1462 Grå Skiffer, mur: JOTUN PREMIUM MUR; 1500 Grafitgrå (fotot är färgjusterat digitalt).

Skydda fönstren

Vädret i Skandinavien är nyckfullt. Det växlar ofta och snabbt. Mycket regn, slask och snö rakt på väggen kombinerat med snabba temperaturväxlingar skapar svåra förhållanden för färgen som ska skydda träverket på ditt hus. DEMIDEKK Ultimate Fönster är speciellt framtagen för att skydda och behandla fönster och dörrar utvändigt.

Fönster och dörrar är särskilt utsatta för påfrestningar eftersom de är i direkt kontakt med både utomhus- och inomhusklimatet.

Till väggarna använder du DEMIDEKK Ultimate Täckfärg. Den är baserad på AMA-teknologi – en unik kombination av alkydolja och akryl – vilket ger en suverän hållbarhet.

Så här hittar du rätt kulör till huset

Produktväljare fasadfärg

Hitta rätt produkt och kulör i den digitala färgkartan.

 

De andra detaljerna på huset, då?

Takfoten

Takfoten målas som väggar, såvida den inte är av ett annat material än väggarna eller om arkitekturen rekommenderar att man markerar den med en egen kulör.

Vindskivor och hörnbrädor

Om man målar vindskivor och hörnbrädor i en annan kulör än väggarna styckar man upp ytan och man bör därför bara göra det om det finns särskilda arkitektoniska grunder till det.

Takrännor och stuprör

Målas i liknande eller samma kulör som intilliggande ytor. Altaner, balkonger och verandor bör helst målas i samma kulör som husets väggar. Då harmonierar de bäst med huset utan att stycka upp det.

Några undantag

Altaner, balkonger m.m. i annat material än väggar. Speciellt utformade altaner, balkonger och liknande som man vill markera. Altaner, balkonger på särskilt stora väggytor som med fördel kan brytas av med dessa detaljer.

P.S. Till alla andra detaljer kan man också använda DEMIDEKK Ultimate Fönster.

Se video på 60 sekunder: Så målar du fönstren!

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Måla själv eller köpa fabriksmålad panel?

Du vet att huset borde målas, men funderar på när du ska få tid till det. Här kan en förbehandlad…

Bygga hus eller byta fasad i vinter?

Välj en fabriksmålad utomhuspanel som redan är grundad och målad med en första strykning med Jotuns trygga produkter. Med fabriksmålad…

Nymålat hus innan vintern?

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten kommer och sätter huset och väggarna på…

Klädskaparens varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Vackra gula husfärger

Det här huset är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i den vackra gula färgen JOTUN 1465 Demigul. Fönster och dörrar är…

Skapa nytt uterum med snyggt plank

Stylister, är de bra på allt som har med det visuella att göra? Det stämmer i alla fall i det…

Go to top