Färgguide till fönstren

Färgguide till fönstren

Kom ihåg att fönstren är husets ögon. Välj en färg till fönsterkarmarna som passar färgen på själva huset och ge fasaden ett lyft.

När du målar fönstren med DEMIDEKK Infinity Details skyddar du detaljerna på huset i många år! Se vår färgguide längre ner.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 • *DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla Demidekks utomhusfärger

Bild ovan: Fasad och fönster målade med JOTUN 1001 Bomull och fönsterfoder med JOTUN 7053 Lärdal. 

DEMIDEKK Ultimate Varmgrå

Här är fasaden målad i JOTUN 0394 Varmgrå och fönsterkarmarna i JOTUN 1624 Lätthet.

Husets vackra detaljer

Ljusa fönsterkarmar skapar en illusion av mindre fönster, medan en mörkare inramning skapar en illusion av större fönster. Fönstren är husets ”ögon”. De uppfattas oftast som svarta ytor.

Oavsett vilken kulör du väljer är det viktigt att den anpassas efter fasadkulören. De måste samspela för att skapa en fin harmoni. Ju större kontrasten är mellan fasadens färg och detaljerna på huset, desto mer lyfter du fram detaljen. På så sätt kan du både dölja och framhäva detaljer på husets fasad. I den senaste utomhusfärgkartan får du förslag på hur du färgsätter hela huset.

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Fasad målad med JOTUN 10293 Ljus Hampa, fönster och detaljer i JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika, dörr i JOTUN 0745 Grön Umbra och grundmur och trapp i JOTUN 1462 Grå Skiffer. För motsvarande utseende målar du fasaden med den vackra supermatta fasadfärgen DEMIDEKK Infinity Pure Matt, detaljerna med DEMDIEKK Infinity Details och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg. 

Varför behöver man en speciell färg till husets detaljer?

Det beror på att fönster, dörrar, vindskivor, balkongräcken, trädgårdsmöbler och andra utvändiga detaljer som t.ex. utskärningar, snickarglädje eller liknande ofta är gjorda av hyvlat trä och kräver extra egenskaper från en färg, som till exempel god utflytningsförmåga. Dessutom är det viktigt att färg som används på fönster och dörrar inte klibbar. Därför har Jotun utvecklat specialfärger som DEMIDEKK Infinity Details för detaljer.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 • *DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla Demidekks utomhusfärger

Läs mer om DEMIDEKK Infinity Details.

Färgguide till fönstren

Genom att måla några detaljer på huset, som till exempel fönstren eller ytterdörren, kan du få en helt ny stil på ditt hus. Här är en liten guide som visar hur olika färgsättning av fönsterkarmarna ändrar husets karaktär.

DEMIDEKK Ultimate Fönster

Ljusa fönsterkarmar på ljusa väggar avgränsar glasytan och får fönstren att se mindre ut. Fasad: JOTUN 10784 Skuggvit. Fönster: JOTUN 1624 Lätthet, mur: JOTUN 1638 Horisont (fotot är färgjusterat digitalt).

Fönster målade med DEMIDEKK Ultimate Fönster

Mörka fönsterkarmar på ljusa väggar får fönstren att verka större. Fasad: JOTUN 1105 Villavit. Fönster: JOTUN 8413 Herrgårdsgrön, mur: JOTUN 1402 CANVAS (fotot är färgjusterat digitalt).

DEMIDEKK Ultimate Fönster Labrador

Mörka karmar på mörka väggar minskar kontrasten. Vägg: JOTUN 1434 Labrador, Fönster: JOTUN 1462 Grå Skiffer, mur: JOTUN 1500 Grafitgrå (fotot är färgjusterat digitalt).

Skydda fönstren

Vädret i Skandinavien är nyckfullt. Det växlar ofta och snabbt. Mycket regn, slask och snö rakt på väggen kombinerat med snabba temperaturväxlingar skapar svåra förhållanden för färgen som ska skydda träverket på ditt hus. Fönster och dörrar är särskilt utsatta för påfrestningar eftersom de är i direkt kontakt med både utomhus- och inomhusklimatet och DEMIDEKK Infinity Details är speciellt framtagen för att skydda och behandla fönster och dörrar utvändigt.

Till fasaden använder du med fördel DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg någonsin. Den unika patentsökta Infinity-teknologin ger en suverän förbättring av kulör- och glanshållbarhet och håller ditt hus vackert länge. Den finns även i en vacker, supermatt variant – DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Läs mer om varför du ska välja DEMIDEKK Infinity.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*
 • *DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla Demidekks utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • *DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla Demidekks utomhusfärger

Så här hittar du rätt kulör till huset

De andra detaljerna på huset, då?

Takfoten

Takfoten målas som väggar, såvida den inte är av ett annat material än väggarna eller om arkitekturen rekommenderar att man markerar den med en egen kulör.

Vindskivor och hörnbrädor

Om man målar vindskivor och hörnbrädor i en annan kulör än väggarna styckar man upp ytan och man bör därför bara göra det om det finns särskilda arkitektoniska grunder till det.

Takrännor och stuprör

Målas i liknande eller samma kulör som intilliggande ytor. Altaner, balkonger och verandor bör helst målas i samma kulör som husets väggar. Då harmonierar de bäst med huset utan att stycka upp det.

Några undantag

Altaner, balkonger m.m. i annat material än väggar. Speciellt utformade altaner, balkonger och liknande som man vill markera. Altaner, balkonger på särskilt stora väggytor som med fördel kan brytas av med dessa detaljer.

P.S. Till alla andra detaljer kan man också använda DEMIDEKK Infinity Details.

Se video på 60 sekunder: Så målar du fönstren!

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Så fungerar självrengörande fasadfärg

Vitt och vackert – fasad målad med JOTUN 1001 Eggvit. Många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena….

Måla huset svart? Välj en självrengörande färg

Välj kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart så får du ett hus som är svart, men lite varmare i uttrycket än…

Lär känna den nya fasadkulören Jotun 20118 Amber Red

I årets nya utomhus-färgkarta finns ett flertal röda och rosa toner som ger ett varmt och välkomnande uttryck på skandinaviska fasader….

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Go to top