Frågor och svar med Frida Ramstedt, Trendenser

Frågor och svar med Frida Ramstedt, Trendenser

Just nu är det säkert många av er som längtar ut, som vill fixa i trädgården och njuta av vårsolen. Några av er ska kanske måla om sin husfasad, sina fönster, en dörr eller kanske sina utemöbler. Frida Ramstedt, Trendenser och vår skandinaviska kulörchef Nina Klæboe Mørkve hjälper oss att reda ut vad man ska tänka på vid färgsättning utomhus. Se hela sändningen och få tips och tricks här

Frida Ramstedt

Frida Ramstedt driver en av Nordens största inredningsbloggar Trendenser. Hennes öga för detaljer och djupa kunskap om inredning är imponerande. Nyligen har Frida lanserat sin nya bok, Övningsbok i Inredning och Styling vars syfte är att ge läsarna kreativa övningar och hjälpa dem att inreda deras hem. Boken fungerar som en inredningskonsultation där Frida vägleder dem rum för rum. Läs mer om boken här. Utöver det har Frida har även skrivit boken Handbok i Inredning och Styling som har blivit en bästsäljare. Boken har nyligen översatts till 27 (!) språk.

Frida Ramstedt driver Nordens största inredningsblogg, Trendenser

Lär känna Frida och läs om hennes inredningshack här.

Färgsättning av huset

Idag gick Frida och vår skandinaviska kulörchef Nina Klæboe Mørkve igenom tips och tricks inför färgsättning av huset utomhus. Vilka tabbar man ska undvika och hur man ska tänka – här summerar vi våra bästa tips.
Se hela sändningen här.

Vad ska man tänka på när man väljer kulör till huset?

Grannen. Det låter kanske märkligt att du ska ha din granne i åtanke när du väljer kulör till fasaden, men det angår inte bara dig vilken nyans som ditt hus har. Detta är ett val som kommer att påverka många. Ditt hus kommer att bli din grannes blickfång. Det gäller därför att du väljer kulörer med ett utifrån perspektiv – hur ser kvarteret ut, vilka kulörer har grannhusen, hur ser naturen och omgivningen ut? Naturen och omgivningen är även viktiga aspekter att ha i åtanke vid kulörvalen.
Här är huset ett med naturen! Fasaden är målad i 9938 Naturligt Svart med DEMIDEKK Infinity och terrassen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90002 Gråsvart.

Utöver det, anser vi, att vi alla har ett ansvar för att bevara kulörer och traditioner. I Skandinavien har vi exempelvis som tradition att använda kulörta toner, såsom rött och gult. Vad hade våra ladugårdar, sjöbodar och gamla radhusområden varit utan de kulörta inslagen? De kulörta fasaderna har blivit alltmer populära och vi tror att vi kommer att se mer av det framöver.Läcker kulört fasad! Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i 2279 Caput Mortum.

Psst… Vi har nyligen lanserat nya exteriörkulörer. Läs mer om de här.

Det är väldigt många delar som ska målas utomhus. Vad är viktigt att tänka på för att få en enhetlig färgsättning?

Huset består av många olika delar och det är inte bara fasadens väggar som ska färgsättas. Detaljerna som fönster, foder, spröjs, dörrar, garageport, med mera, ska också färgsättas och skapa en harmoni med fasaden. Vissa detaljer vill man framhäva, medan andra önskar man att ta bort fokuset ifrån. Med hjälp av bra kulörval kan du få hjälp och förstärka det du vill. Genom att använda kontrasterande kulörer, det vill säga mörkare, ljusare eller en helt annan kulör kan du sätta fokus på dina detaljer. Det kommer att skapa en större kontrast och därmed framhäva detaljerna mer än om du använder samma eller en mer harmonierande kulör. Om du använder samma eller en liknande ton kommer du att få en mindre konstrast och därför dölja detaljerna mer.

Kort och gott, det du vill förstärka målar du i en mörkare, ljusare eller i en helt annan kulör. Det du vill dölja målar du i samma eller en harmonierande ton, där du får mindre konstraster.

Det är väldigt mycket som du måste ta hänsyn till när du om målar om utomhus. Innan du börjar med alla val rekommenderar vi dig att skapa en översikt över alla kulörerna som du har på huset. Vilken kulör har taket, grundmuren, terrassen, dörrarna och fönsterna? Blicka ut över omgivningen och på ditt hus, och utgå från de kulörer som du har – vilka vill du behålla och vad önskar du att måla om? Om fönsterna fabriksmålade, så behöver du ha det i åtanke när du väljer kulörer.

Utöver det ska man även ha kulören på grundmuren, terrassen och taket i åtanke. Det är med andra ord mycket att ta hänsyn till när du målar om utomhus.

Genom att använda en blå kulör på dörren, så framhävs den. Dörren är målad med DEMIDEKK Infinity Details i 5445 Delicate Blue

När du kombinerar kulörer som går ton-i-ton skapas en sömlös upplevelse. Här är fönsterna målade med DEMIDEKK Infinity Details1908 Sisal och fasaden med Jotun DryTech Murfärg i 1901 Marmor

Vitt är inte bara vitt…

När det är dags att kombinera fönster och dörrar med fasaden, så är det viktigt att ta hänsyn till huruvida detaljera är fabriksmålade eller inte. Om du har fabriksmålade fönster är det viktigt att ta fram vilken RAL eller NCS-kod som fönsterna och dörrarna har. Idag är de flesta fabriksmålade fönster vita eller svarta. Men det är viktigt att ha i åtanke att vitt inte bara är vitt, och svart inte bara är svart. Det finns oändligt många varianter av dessa kulörer som kan ställa till det rejält om de kombineras fel.

När en kritvit vitton kombineras med en gulaktig vitton, så kommer den gulaktiga att upplevas som smutsig. Likadant när gulaktiga vittoner kombineras med kalla, gråa fasadkulörer så kommer den gråa fasaden att se lila ut.

JOTUN 9918 Klassisk Vit.JOTUN 1453 Bomull.När 9918 Klassisk Vit kombineras med 1453 Bomull, så kommer 1453 Bomull att upplevas som smutsig. 

Samtidigt påverkar även valet av kulören fönstrets storlek. Vi kan alltså lura vår hjärna till att uppleva fönstret som större eller mindre. Mörkare inramning på fönsterna ger intrycket att fönstret är större, medan vita ljusare toner har motsatt effekt. Fönstret upplevs som mindre.Svarta fönster upplevs större än vitmålade. Fasaden är målad i 8025 Skodde med DEMIDEKK Infinity. Foto: Valerie Aflalo. 

Viktigt att ha en vit grundmur… Eller?

Nej, det är faktiskt sällan ett bra alternativ att ha en vit grundmur. En vit grundmur skapar skarpa kontraster mellan marken, grunden och huset. Välj en lugnare och mer jordig kulör på grundmuren, så att du får en mer naturlig övergång från marken till fasaden. Det ger en mer harmonisk och mjuk känsla.Mjuka övergångar från terrassen, till grundmuren och fasaden. Grundmuren är målad med Jotun DryTech Murfärg i 11129 Smoky Grey, terrassen i 9805 Sotad Svart med DEMIDEKK Terrasslasyr, samt fasaden med DEMIDEKK Infinity i 5445 Delicate Blue.

Läs om våra grundmurskulörer och vår senaste putsfärgkarta här.

Påverkar takets kulör fasadfärgen?

Ja, kulören på taket påverkar även kulörvalet på fasaden. Faktiskt mer än vad du kan tro. Taket utför en enormt stor del av huset och därför är det viktigt att göra ett genomtänkt val även där. Fasadkulören kommer att se olika ut baserat på om du har ett grått, rött eller svart tak. Om du har en neutral, grå fasad och ett rött tak, så kan det resultera i att fasaden ser lila ut och att det röda taket drar åt orange. I dessa fall kanske det är finare att ha en varmgrå kulör på fasaden… Testa dig fram och våga tänka nytt.
Enhetlig färgsättning. Det varmgråa taket gör sig vackert ihop med fasaden som är målad i 1105 Villavit med DEMIDEKK Infinity

Vilka misstag får man inte göra?

Glöm inte att kulörer ändras när de kommer utomhus. De toner som vi använder inomhus kommer att se annorlunda ut när de är utomhus. Ljuset påverkar nämligen kulörerna utomhus och gör att det drar mer åt blått. Så när neutrala gråtoner används utomhus kan de upplevas som blålia. Detta kan man undvika genom att använda kulörer med gult och rött i undertonen. Undvik att använda gula nyanser med grönt i, då det kommer att få ett syrligt uttryck. Eller röda toner med blått i, då de kommer att upplevas som lila. Används istället röda toner med gult i eller gula toner med rött i, så att du får en värme i kulören. Kulören kommer då att hantera det blåa ljuset bättre.
Varma, ockragula toner till fasaden. Väggen är målad med DEMIDEKK Infinity i 10168 Muted Yellow

Du kan även provmåla de olika kulörerna på en skiva eller planka och placera de runt om huset i norr-, syd-, öst- och västläge för att se hur färgen förändras. Du kommer att uppleva olika kulörförändringar. Testa gärna mitt på ljusa dagen, liksom på morgon och kväll, så att du hittar den kulör som passar allra bäst till ditt hus.

Var hittar jag mer inspiration?

Via online och sociala medier får man mycket inspiration, men ett annat tips är att promenera i gamla kvarter, läsa böcker om arkitektur, se på film, och resa. När det är möjligt att resa igen, så är det ett bra sätt att få inspiration på. Att se de vackra tonerna på dörrarna i Paris, de kulörta fasaderna i Köpenhamn, med mera, ger oss en stor dos inspiration. Glöm inte att du faktiskt kan ta med dessa upplevelser hem och förvandla ditt hus efter din resa eller inspiration.
Härliga kombinationer. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i 7653 Stockholmsgrön

Så här förnyar du ditt uterum.
Ska du lasera terrassen? Så här gör du.

Avatar
Avatar

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Drömmer du om ett rött hus? Här är våra tips!

Ett rött hus ger värme och energi till omgivningarna. Hitta den perfekt röda färgen till ditt hus!   Bild ovan:…

Friskt med blågröna detaljer ute

Med nya, blågröna detaljer kan du skapa en helt ny atmosfär utomhus. – Läs mer om hur du kan friska…

50 år av kulörtrender utomhus

DEMIDEKK fyller 50 år! Sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat och förskönat svenska trähus och är idag etablerat som ett av…

Vinnare av nymålat hus 2021

Vinnarhuset är målat med DEMIDEKK Infinity i Jotun 1376 Froströk, altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i Jotun 9072 Naturgrå och…

Go to top