Gör uteplatsen vårfin med @krickelin

Gör uteplatsen vårfin med @krickelin

Efter en rejäl uppfräschning av altanen med DEMIDEKK Terrassfix hemma hos Kristin ”@krickelin” Lagerqvist var det dags för den slutliga laseringen. Kristin och familjen var slående överens kring kulörvalet – det föll på den varma, mörkbruna kulören JOTUN 90000 Terrassbrun laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr. Hör Kristins tankar kring laseringen och få tips på hur du gör uteplatsen vårfin!

Rengöring och uppfräschning av altanen

Entreprenören och kreatören Kristin Lagerqvist, mer känd som ”@krickelin” på Instagram, bor i ett vackert 1920-talshus i Varberg. Bakom huset finns en stor och lummig trädgård, ett vackert växthus och en härlig pool. Sedan poolen byggdes för fem år sedan har inte altanen fått något underhåll. Det var helt enkelt dags för en uppfräschning!

Kristin tvättar altanen med DEMIDEKK TerrassfixDen 100 kvadratmeter stora altanen rengjordes med DEMIDEKK Terrassfix.

Kristin inledde sitt altanprojekt med att tvätta och skrubba bort smuts, grånat trä, alger och mögel från altanen. Det gjorde hon med vår effektiva altantvätt DEMIDEKK Terrassfix. Läs mer om det här.

– Jag har nu fått stöd och allt jag behöver för att både tvätta altanen ordentligt och sedan lasera den med produkter från DEMIDEKK – det bästa som finns på marknaden har jag hört från säkra källor. Nu är planen att den ska hålla i många år framöver och aldrig mer gå samma tråkiga öde till mötes, säger Kristin.

Före och efter altantvätt med DEMIDEKK TerrasslasyrVilken skillnad! När altanen rengörs och skrubbas med DEMIDEKK Terrasslasyr (till vänster) återstår lite lätt slipning (till höger) eftersom träfibrerna kan resa sig under rengöringen.

Kristin var imponerad över det snabba resultatet.

– Jösses – ser ni skillnaden. Otroligt effektiv tvätt! säger Kristin.

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker

Var med när Krickelin fräschar upp sin altan.

Krickelin ska lasera altanen med DEMIDEKK TerrasslasyrDags att lasera! Då behövs DEMIDEKK Terrasslasyr och en terrassdyna med förlängningsskaft.

Laseringen med DEMIDEKK Terrasslasyr

Efter att rengjorts var det dags att lasera med DEMIDEKK Terrasslasyr. Kristin fick tips vår tekniker Karin Mattsson kring vad som var viktigt att tänka på. Väl på plats fanns Kristins kollega Theoni till hands – både mer effektivt och trevligt med sällskap!

– När man laserar så är det bra om man är två. DEMIDEKK Terrasslasyr skall appliceras tunt. Man ska påföra bara 1 tunn strykning på 1-2 brädor åt gången och gå direkt tillbaka och torka bort den lasyr som inte sugit in i träet. Min kollega Theoni hjälpte mig och gick efter med ett torrt, rent verktyg utan lasyr för att torka bort överkottet av lasyr, säger Kristin.

Krickelin ska lasera altanen med DEMIDEKK TerrasslasyrOm lasyren påförs korrekt, dvs i ett tunt lager med hjälp av terrassdyna och förlängningsskaft, ligger lasyren bara nere i träcellerna och kan då varken slitas eller flagna. 

Man ska påföra bara 1 tunn strykning på 1-2 brädor åt gången och gå direkt tillbaka och torka bort den lasyr som inte sugit in i träet.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Efter en omfattande rengöring av den 100 kvadratmeter stora altanen, gick laseringen förvånande snabbt och smidigt.

– Det gick fortare än vad jag trodde och var riktigt smidigt. Det torkade fort dock så det var bra att vi var två som samarbetade. En strök på och den andra gick bakom och strök ut eller sög upp överflödet så det blev ett jämnt, tunt lager, säger Kristin.

Krickelin laserar altanen med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunLasera två brädor åt gången för bästa resultat. 

Krickelin laserar altanen med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunVid kanterna och runt poolen använde Kristin en pensel och strök på lasyren.

Håller i upp till tre år

Trött på att behöva olja in altanen varje säsong? Lasera med DEMIDEKK Terrasslasyr istället. En behandling med 1 lager DEMIDEKK Terrasslasyr håller i upp till 3 år. Om man är nöjd med kulören efter 3 år tvättar man av terrassen med ett mildare underhållstvättmedel och läggar på en ny strykning DEMIDEKK Terrasslasyr. Om man vill byta kulör tvättar man av lasyren med DEMIDEKK Terrassfix och lägger på lasyr i önskad kulör.

 DEMIDEKK Terrassfix

DEMIDEKK Terrassfix

 • Avlägsnar gammal lasyr
 • Rengör och gör träet ljusare
 • Gör det enkelt att byta kulör
 • 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Krickelin laserar altanen med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunNär man väl har laserat altanen kan man njuta av ett vackert resultatet i flera år framåt. Skönt!

Valet av kulören JOTUN 90000 Terrassbrun

Innan man bestämmer sig för en ny kulör på altanen är det viktigt att provlasera olika alternativ. Kristin provlaserade kulörerna JOTUN 9072 Naturgrå, JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och JOTUN 90000 Terrassbrun. Efter tips från sina följare och rådgivning med familjen föll valet tillslut på den varma, mörkbruna kulören JOTUN 90000 Terrassbrun.

– Det var inget självklart val. Vi hade först siktat in oss på en ljus kulör men när vi provmålade så såg vi nästan med en gång att den bruna passade bäst till både vårt hus och vår trädgård, säger Kristin.

Krickelin provlaserar altanen med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 9072 Naturgrå, JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå, JOTUN 90000 TerrassbrunDe tre kulörerna JOTUN 9072 Naturgrå, JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och JOTUN 90000 Terrassbrun provlaserades.

Vi hade först siktat in oss på en ljus kulör men när vi provmålade så såg vi nästan med en gång att den bruna passade bäst till både vårt hus och vår trädgård

Uteplatsen hemma hos @krickelin. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunJOTUN 90000 Terrassbrun ger en varm men samtidigt robust känsla. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

– Att välja JOTUN 90000 Terrassbrun som gifter sig ihop med granntaken, vår trädgård och vårt hus känns helt självklart nu när det är gjort, säger Kristin.

Nöjda med resultatet

Kristin är väldigt nöjd med resultatet så här långt. Ännu vackrare blir det nog mot sensommaren!

Det känns som ett stort lyft för hela trädgården. En väldigt positiv förändring som gav trädgården en ännu vackrare karaktär. Och då har det inte ens börjat blomma än…

vAltanen är laserad med DEMIDEKK TerrasslasyrJOTUN 90000 Terrassbrun som ger uteplatsen en vacker karaktär.

Det känns som ett stort lyft för hela trädgården. En väldigt positiv förändring som gav trädgården en ännu vackrare karaktär. Och då har det inte ens börjat blomma än…

Uteplatsen hemma hos @krickelin. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunHela familjen, inklusive hunden Boris, trivs med den nylaserade altanen. 

Även familjemedlemmarna håller med!

– Jag är mycket nöjd och alla i familjen tycker att resultatet är strålande, säger Kristin.

Uteplatsen hemma hos @krickelin. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunNär trädgården blir mer prunkande kommer uteplatsen bli ännu mysigare! Altanen är laserad med DEMIDEKK TerrasslasyrJOTUN 90000 Terrassbrun.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Kristins tips för att göra uteplatsen vårfin

Förutom att fräscha upp altanen och lasera i en vacker kulör finns det fler sätt att piffa till sin uteplats.

– Mitt bästa tips är att möblera i grupper och tänka likadant med krukor. Sätt många krukor ihop i olika storlekar och nivåer istället för att placera ut dem på olika ställen, säger Kristin.

Uteplatsen hemma hos @krickelin. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunGruppera både krukor och möbler istället för att sprida ut dem – grupper ger ett mer harmoniskt intryck.

Drömmen om ett poolhus

Nu väntar fler projekt på deras uteplats, stora som små.

– Nu ska vi bara se till att gödsla rabatterna och sätta igång odlingssäsongen. Mycket tomater i växthuset, mysiga middagar med vänner och förhoppningsvis en hel del barn som badar i poolen, säger Kristin. – Vi drömmer även om att bygga ett kombinerat poolhus och orangeri men det dröjer nog några år.

Uteplatsen hemma hos @krickelin. Altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i JOTUN 90000 TerrassbrunOdling och poolhäng står på schemat under utesäsongen!

Kristin berättar att hon kommer ta oss genom säsongerna på sin uteplats fram till första frosten någon gång i oktober eller november, så vi får se hur den bruna lasyren kommer göra sig hos dem i år. Följ Kristin på Instagram här och läs hennes blogg.

Se filmen där Kristin laserar sin terrass

Vi tackar Kristin och önskar henne stort lycka till med utomhusprojekten!

Styling och foto: Kristin Lagerqvist

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Ny exteriörfärgkarta för 2023

Var med och färgsätt hela huset med Jotuns nya exteriörfärgkarta! Hela 72 vackra och tidlösa exteriörkulörer presenteras tillsammans med rekommenderade…

Slipp flisor på trappan och altanen

Visst ser denna trappa väldigt len och skön ut ut? Här är det inga bekymmer att gå barfota, varken för…

Så laserar du altanen steg för steg

När vårkänslorna kommer vill vi börja pyssla om vår uteplats. Plantera växter, ta fram utemöblerna och förbereda grillen. Men glöm…

Undvik terrasstabbarna!

Utomhussäsongen är snart här och det är dags att börja se om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta…

Ska du lasera altanen? Här får du svar på vanliga frågor

Längtar du efter middagar utomhus? Vi också! Ett smart tips är att börja behandla och lasera altanen eller terrassen redan…

Go to top